E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisDeniz Emeklilik, Metlife'a satıldı---

Deniz Emeklilik, Metlife'a satıldı

Deniz Emeklilik, Metlife'a satıldı
27 Haziran 2011 - 09:26 borsagundem.com

Denizbank'tan Deniz Emeklilik'in satışına ilişkin açıklama yapıldı Metlife'a 161.9 milyon Euro'ya satılacak

DenizBank A.Ş., DenizEmeklilik’teki yüzde 99.86 oranındaki hissesini 161.9 milyon Euro’ya satmak üzere ABD kökenli sigorta devi MetLife ile anlaştı. İki kurum arasında yapılan hayat sigortası ve bireysel emeklilik acentelik sözleşmesiyle de DenizBank şubeleri 15 yıl boyunca sadece MetLife’ın bireysel emeklilik ve hayat sigortası ürünlerini satacak.
Türkiye’nin en genç emeklilik şirketi olan Deniz Emeklilik ve Hayat A.Ş., istikrarlı büyümesi ve kısa sürede yakaladığı başarılardan sonra ABD kökenli sigorta devi MetLife’a satılıyor. Dexia’nın ana hissedarı olduğu DenizBank, 14 Ocak 2010 tarihinde bireysel emeklilik planları satışına başlayan DenizEmeklilik’teki yüzde 99.86 oranındaki hissesini 161.9 milyon Euro’ya satmak üzere MetLife’in Türkiye’deki yüzde yüz iştiraki olan American Life Hayat Sigorta A.Ş. (MetLife Alico) ile anlaştı.  İki kurum arasındaki anlaşma, 27 Haziran 2011 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na da (KAP) açıklandı.
DenizBank A.Ş ve MetLife arasında DenizEmeklilik için hisse satış ve dağıtım olmak üzere iki ayrı anlaşma yapıldı. DenizBank A.Ş., DenizEmeklilik’teki hisselerini satmak üzere MetLife  ile anlaşma imzalarken, DenizBank ile DenizEmeklilik arasında hayat, emeklilik, ferdi kaza ve işsizlik sigortası ürün ve çözümlerinin dağıtımı için acentelik sözleşmesi de imzalandı. Bu anlaşmaya göre Metlife, 15 yıl boyunca DenizBank şubelerini risk, tasarruf ve emeklilik çözümlerini Türk müşteriler ile buluşturmak üzere dağıtım kanalı olarak kullanacak. DenizBank şubelerinde başka bir şirketin hayat ve emeklilik ürünleri satılmayacak. DenizBank A.Ş. böylelikle sigorta işinden çıkmayacak ve uzman bir kuruluşla yaptığı anlaşma ile müşterilerine şube ağı vasıtasıyla hayat, emeklilik, ferdi kaza ve işsizlik sigortası ürün ve çözümlerini geniş bir yelpazede sunmaya devam edecek. MetLife’ın Türkiye’de daha önce herhangi bir banka dağıtım ağı ile anlaşması bulunmuyor. MetLife, DenizBank’ın dağıtım ağı ile geniş bir kitleye ulaşacak.
Ticari Unvanı da değişecek
Anlaşmaya göre Hazine Müsteşarlığı ve Rekabet Kurulu’ndan izinlerin çıkmasını takiben 6 aylık geçiş sürecinden sonra Deniz Emeklilik ve Hayat A.Ş.’nin ticari unvanı da değişecek. DenizEmeklilik, genç yaşına rağmen yakaladığı başarıyla dikkat çekmişti. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin (TSRSB) 2010 yıl sonu sektörel verilerine göre hayat sigortası ve bireysel emeklilik alanında faaliyet gösteren 13 şirket arasında DenizEmeklilik, öz sermaye kârlılığında %42 ile birinci oldu. 2010 sonu verilerine göre 22,8 milyon TL teknik kâr ile sektörde üçüncü olan DenizEmeklilik, hayat branşı operasyonel kârlılıkta da %34 oranıyla lider konumda bulunuyor.
“MetLife, satış fiyatına ek olarak, DenizEmeklilik ürünlerinin DenizBank şubelerinden satılması vasıtasıyla elde edeceği kârın bir bölümünü önümüzdeki 15 yıl boyunca DenizBank’a ödeyecek”
DenizBank’ın ana hissedarı Dexia, DenizEmeklilik’in satışı ile ilgili şu açıklamada bulundu: “Dexia’nın bu işlemi, en geç 31 Ekim 2012 tarihine kadar DenizEmeklilik’in satışını öngören Avrupa Komisyonu ile yapılmış olan anlaşmanın bir parçası niteliğinde. Satış işleminin yılsonundan önce tamamlanacağını tahmin ediyoruz. DenizBank, Hayat Sigortası ve Bireysel Emeklilik Acentelik sözleşmesi sayesinde müşterilerine şube ağı vasıtasıyla hayat sigortası ve bireysel emeklilik ürünlerini geniş bir yelpazede sunmaya devam edecek. Acentelik sözleşmesi aynı zamanda; DenizEmeklilik ürünlerinin DenizBank şubelerinden satılması vasıtasıyla MetLife’ın elde edeceği kârın bir bölümünün önümüzdeki 15 yıl boyunca DenizBank’a ödeneceği bir kâr paylaşımı mekanizması da getiriyor.”
İki tarafın da kazandığı bir anlaşma
Konu ile ilgili açıklama yapan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, iki kurumun da kazandığı bir anlaşma yapıldığına dikkat çekti. Ateş, “DenizEmeklilik ile oluşturduğumuz çok başarılı fonksiyonel altyapı sayesinde müşterilerimize sunduğumuz hizmetlerde büyük farklar yarattık ve müşterilerimize bu farkı hissettirdik. DenizEmeklilik yüksek karlılık, güçlü sermaye yapısı, hızlı büyüme performansı nedeni ile dünyanın önde gelen hayat sigortası şirketi MetLife tarafından tercih edildi. DenizBank ise yaygın dağıtım ağı, dinamik ekibi gibi unsurlardan dolayı talep gördü. Biz seçimimizi yaparken portalımıza uyum sağlayacağından emin olduğumuz, müşterilerimize değer yaratacak bir iş ortağı olmasına dikkat ettik. Artık finansal süpermarketimizin raflarında 140 yıllık deneyimin ürünleri yerini almış olacak. Yapılan anlaşmanın hem bize hem MetLife’a hem de Türkiye’ye hayırlı olacağına eminim” dedi.
MetLife MEASA CEO’su Michel Khalaf “Türkiye, MetLife için stratejik, kilit bir pazar. DenizBank gibi bir bankacılık lideri ile güçlü ve uzun vadeli bir ortaklık bu nedenle bizim için çok önemli. Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerimize yenilikçi sigorta, tasarruf ve emeklilik ürünleri ve çözümlerini birlikte sunabiliriz.” dedi. Khalaf, “DenizEmeklilik’in dinamizmine ve kısa sürede elde ettiği muazzam başarıya hayran kaldık. DenizEmeklilik ve MetLife’in birbirini tamamlayan bir birliktelik oluşturacağına ve bu birleşmeyle gelecek için güçlü bir büyüme platformu yaratacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)