E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisDerviş IMF Başkanı mı olacak?---

Derviş IMF Başkanı mı olacak?

Derviş IMF Başkanı mı olacak?
16 Mayıs 2011 - 12:10 borsagundem.com

IMF Başkanı'nın gözaltına alınması, gelişen ülkelerin başkanlık adaylarının elini güçlendirirken, Derviş yine muhtemel adaylar arasında sayılıyor

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın gözaltına alınmasının ardından, Brezilya ve diğer gelişmekte olan ülkelerin yeni IMF ve Dünya Bankası başkanları adayları daha etkin hâle gelebilir.
62 yaşında Strauss-Kahn, Cumartesi gecesi New York polisi tarafından tecavüz iddiasıyla göz altına alındı.
IMF ve Dünya Bankası'nın başkanlık koltukları,  adeta 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana süregelen sessiz sözleşmeyle veriliyor. IMF başkanları Avrupa ülkelerinden, Dünya Bankası başkanları ise Amerikalılar arasından seçiliyor.
Ancak küresel krizinde gelişmekte olan ülkelerin atakta olmasının etkisiyle, IMF ve Dünya Bankası başkanlıkları için yapılmış bu sessiz sözleşme de tarihe gömülebilir. Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega da bu argümanı ifade ederek, IMF ve Dünya Bankası Başkanlığı koltuklarının ekonomik ve finansal başarılardan çok diplomatik ilişkilerin bir ürünü olduğunu belirtiyor. Mantega, gelişen piyasaların krizden çıkış hızlarının ve kriz sonrası büyümelerinin gelişmiş olanlara kıyasla çok daha yüksek olduğunun altını çiziyor.
Washington'daki Brooking Enstitüsü'nün danışmanlarından Eswar Prasad, Strauss-Kahn'ın gözaltına alınmasının, şimdi bu ülkelere argümanlarını güçlendirerek destekleme fırsatı verdiğini ifade etti.
Aynı zamanda eski bir IMF yetkilisi olan Prasad, Strauss-Kahn'ın tecavüz gerekçesiyle gözaltına alınması skandalının, IMF içindeki rollerde önemli değişikliklere sebep olabileceğini savundu. Prasad, Avrupalıların bundan böyle argümanlarını hazırlarken daha fazla köşeye sıkıştırılabileceklerine dikkat çekti.
Prasad, IMF'nin başkanlık koltuğuna aday olabilecek isimler arasında ise Türkiye'nin eski maliye bakanlarından Kemal Derviş, Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam ve eksi Güney Afrika Maliye Bakanı Trevor Manuel'i gösteriyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)