E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarDev satın alma dünyanın gündeminde---

Dev satın alma dünyanın gündeminde

Dev satın alma dünyanın gündeminde
21 Mart 2011 - 11:39 borsagundem.com

Sonra 2008 yılından beri en büyük beşinci satın alma haberi pazar günü AT&T firmasından geldi

Amerika’da internet portallarını akla hayale gelmeyecek rakamlar ile halka arzlara hazırladığı haberlerinden sonra 2008 yılından beri en büyük beşinci satın alma haberi pazar günü AT&T firmasından geldi. AT&T, T-Mobile şirketini Deutsche Telekom’dan 39 milyar dolara almak için anlaştığını açıkladı. Ödeme nakit ve hisse senedi ile yapılacak. Birleşmenin Amerikan müşterileri üzerindeki etkisini ne olacağı konusunda önümüzdeki haftalarda yeni tartışmalar başlayabilir. 'Too-big-to-fail' iflas etmek için çok büyük kavramı, bankalardan sonra diğer şirketlere doğru da yayılıyor. Bu büyüklükteki şirketlerin 2008'de karton kuleler gibi devrildiklerini izlemiştik (AIG, Fannie ve Freddie, birkaç örnek).
 Amerika’da bu birleşmeden sonra 4 tane cep telefonu operatörü kalmış olacak: Verizone, Sprint ve AT&T. T-Mobile, genelde indirimli satışları ile tanınıyordu, abonelerinin nasıl faturalarla karşılaşacakları ise pek belli değil. İşlemin maliyeti, faturalara yansıyacak gibi duruyor. Akıllı telefonların çıkmasından sonra rekabetin öneminin giderek arttığı piyasada büyük birleşmelerin tüketiciler aleyhine gelişmeler ortaya çıkarması ihtimali son derece yüksek. Birleşme sonrasında AT&T şirketinin abone sayısı 129 milyon olacak ve bu da %42 Pazar payı demek. Birleşmenin ekonomiye etkisi ise 3milyar dolarlık tasarruf olarak görünüyor, reklam harcamalarını kısılacak olması ise bir diğer olumsuz gelişme. İşin en eğlenceli tarafı ise birleşme öncesi bilgi sızmaması için kullanılan kodlar: Project Auto, Tesla (AT&T), Daimler (Deutsche Telekom) , Mercury (T-Mobile)…
 AT&T, işlemin 25 milyarlık bölümünü nakit kalanını hisse olarak ödeyecek. Gerçekleşen fiyat, son analist raporlarına göre ciddi bir primi ifade ediyor, Aralık ayında T-Mobile 23-25 milyar dolar arasında değerlenmişti.
 Finansal krizden sonra gerçekleşen en büyük alım-satımlar:

Alan
Hedef
Tarih
Tutar(Milyar Dolar)
Pfizer
Wyeth
26/1/2009
64,50
Bank of Amerika
Merrill Lynch
25/9/2008
48,8
Merck
Schering-Plough
3/9/2009
45,7
Exxon Mobile
XTO Energy
14/12/2009
40,7
AT&T
T-Mobile
20/3/2011
39
Berksire Hathaway
Burlington Santa FE
03/11/2009
35,9

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)