E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDevre kesici uygulaması değişiyor---

Devre kesici uygulaması değişiyor

Devre kesici uygulaması değişiyor
12 Temmuz 2017 - 14:19 borsagundem.com

Borsa İstanbul, devre kesici uygulamasında süreleri uzattı

Borsa İstanbul'da devre kesici uygulamasında değişikliğe gidildi. Olağanüstü fiyat ve miktar hareketlerinde hissede 5 dakika emir toplama ve 2 dakika boyunca da fiyat eşleşmesi yapılıyordu.

Bu sistemde Borsa İstanbul değişiklik yaptı.

Yeni sisteme göre, Yıldız Pazar'da devre kesici süreleri değişmezken diğer pazarlarda süre 15 dakika emir toplama ve 2 dakika fiyat eşleşmesi gerçekleşecek.

Yıldız Pazar'da işlem görmekte olan paylar, seansın gün ortası tek fiyat ve kapanış bölümlerinde kalan 10 dakika içerisinde devre kesiciye alınırsa emir toplama süresi 5 dakikadan 10 dakikaya çıkartılacak. Fiyat eşleştirmesi ise emir toplama süresinin sonunda gerçekleşecek.

Yıldız Pazar dışında kalan diğer pazarlar için ise devre kesici emir toplama süresi uzatılan paylarda, seansın gün ortası tek fiyat ve kapanış bölümlerinin başlamasına kalan 20 dakika içerisinde (saat 12:40 - 13:00 ve 17:40 - 18:00) devre kesici çalışırsa emir toplama süresi 15 dakikadan 20 dakikaya çıkartılacak ve sırada eşleştirme yapılmadan emir toplama süreci izleyen aşamada da devam edecek.

Değişiklik 17/07/2017 tarihinden itibaren geçerli olacak.

İşte Borsa İstanbul'un açıklaması:

01/03/2016 tarih ve 2.UÜE.01 Sayılı Pay Piyasası İşleyişine İlişkin Uygulama Usulü Ve Esasları (UUE) dokümanında, devre kesici uygulamasının kuralları detaylı olarak düzenlenmiştir. Mevcut durumdu devre kesici uygulaması kurallarından bazıları şunlardır:

• Devre kesiciyi tetikleyecek fiyat değişim oranlarının uygulanacağı referans değer (devre kesici referans fiyatı), en son tek fiyat yöntemi ile belirlenen fiyattır (açılış seansı, gün ortası açılış ve tekil açılış seansında oluşan fiyat).
• Devre kesicinin çalışması ile birlikte ilgili sırada 5 dakika emir toplama aşamasına geçilir. 5 dakikalık emir toplamanın ardından 2. dakikalık eşleşme süreci gelir (5 dk. emir toplama + 2 dk. eşleştirme).
• Seansın gün ortası tek fiyat ve kapanış bölümlerinin başlamasına kalan 10 dakika içerisinde (saat 12:50 - 13:00 vc 17:50 - 18:00) devre kesici çalışırsa emir toplama süresi 5 dakikadan 10 dakikaya çıkartılır ve sırada eşleşme olmadan emir toplama izleyen aşamada da devam eder. izleyen emir toplama aşamasının (gün ortası açılış veya kapanış seansının) sona ermesi ile birlikte ilgili sırada da eşleştirme olur.

Yukarda bahsi geçen kurallarda aşağıda belirtilen şekilde değişiklik yapılacaktır:

• Devre kesici referans fiyatı, en son tek fiyat yöntemi ile belirlenen fiyat (açılış seansı, gün ortası açılış, tekil açılış, devre kesici seansında oluşan fiyat) veya ilgili payın baz fiyatı olacaktır. En son tek fiyat yöntemi ile belirlenen fiyat veya baz fiyattan en son güncellenen fiyat devre kesici referans fiyatı olacaktır.
• Yıldız Pazar'da işlem görmekle olan paylarda devre kesici süresi değişmezken (5 dk. emir toplama \ 2 dk. eşleştirme) diğer pazarlarda işlem gören paylarda emir toplama süresi 15 dakikaya uzatılacaktır (15 dk. emir toplama + 2 dk. eşleştirme).
• Yıldız Pazar'da işlem görmekte olan paylarda, seansın gün ortası tek fiyat ve kapanış bölümlerinin başlamasına kalan 10 dakika içerisinde (saat 12:50 - 13:00 ve 17:50 -- 18:00) devre kesici çalışırsa emir toplama süresi 5 dakikadan 10 dakikaya çıkartılır ve sırada eşleştirme yapılmadan emir toplama süreci izleyen aşamada da devam eder. Eşleştirme, izleyen emir toplama aşamasının (gün ortası açılışın veya kapanış seansının) sona ermesi ile birlikle gerçekleştirilir (mevcut uygulama aynen sürdürülmektedir).
• Yıldız Pazar haricindeki diğer pazarlarda devre kesici emir toplama süresi uzatılan paylarda, seansın gün ortası tek fiyat ve kapanış bölümlerinin başlamasına kalan 20 dakika içerisinde (saat 12:40 - 13:00 ve 17:40 - 18:00) devre kesici çalışırsa emir toplama süresi 15 dakikadan 20 dakikaya çıkartılır ve sırada eşleştirme yapılmadan emir toplama süreci izleyen aşamada da devam eder. Eşleştirme, izleyen emir toplama aşamasının (gün ortası açılışın veya kapanış seansının) sona ermesi ile birlikte gerçekleştirilir.

UUE'de konuya ilişkin olarak, yer alan diğer tüm kurallar geçerliliğini korumaktadır. Değişiklikler 17/07/2017 tarihinden itibaren devreye alınacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kartal13 Temmuz 2017 09:36

    BURASI BORSA DEGİLMİ İSTER AŞAGI YAPAR İSTER YUKARI MÜDAHALE EDİNCE DÜZELİYOR MU...

  • Mahallenin Delisi12 Temmuz 2017 18:03

    Saçma sapan bir sistem atı alan üsküdarı geçtikten sonra yapman gereken sunni fiyat yaratanlara en ağır şekilde ceza vermek! Öyle 23 bin TL cezalar komik kaçıyor...