E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor---

Dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor

Dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor
15 Mart 2021 - 08:55 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor.

Fed beklentilerinin fiyatlamaların neredeyse tamamında etkili olduğunu gördüğümüz 5 günlük maraton bugün itibarıyla başlıyor.

Öncesinde ise piyasalarında devraldığı gündem ABD cephesinde sürpriz bir başlık üzerinden gerçekleşmiyor: Tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi bir kez daha dikkat çekerken, Asya seansı işlemlerinde 10y vadeli gösterge kağıdın faizi %1.64 düzeyini test ederek 1 yılın yükseğine ulaştı. Öte yandan ilk eğilimde sınırlı düzeyde Amerikan doları talebi belirirken, Hazine Sekreteri Yellen bir kez daha enflasyonda yükseliş baskısı beklemediklerini belirtti. Hafta sonu ABC televizyonuna konuşan Sekreter Yellen, pandemi kaynaklı kimi ürün gruplarının fiyatlarında normalleşmeye paralel şekilde yükseliş olabileceğini ancak bu durumun kalıcı olmasını beklemediklerini söylerken, söz konusu riski küçük ve yönetilebilir olarak tanımladı.

Bir diğer önemli gelişme ise Almanya’dan geldi. Sonbaharda seçimlerin yapılacağı ülkede Başbakan Merkel’in partisi CDU bölgesel seçimlerde II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en düşük oy oranını alırken,
Yeşiller’deki yükseliş dikkat çekti. Ancak, CDU’nun yine de koalisyon ortağı ile birlikte ülke genelinde diğer önemli partilerin önünde yer aldıklarını da belirtelim.

Türk lirası Amerikan doları karşısında %-1.02 düzeyinde performans sergilerken, BİST 100 endeksi kapanışı 1557 puan ile yatay kapanış gerçekleştirdi. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %14.15 ile değişim göstermezken, ülke risk primi ise +9bp ile 325bp düzeyinden günü tamamladı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları yatay-negatif performansların takip edilmesi şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %-0.32, FTSE 100 %0.36, DAX %-0.46 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.95 ile günü tamamladı. İşlem hacimleri ise bölge genelinde son 5 gün ortalamalarının %20 ve üzerinde azalış gösterdi.

Amerika kıtası işlemlerinde faizlerin yükseldiği ortamda rotasyon eğiliminin korunduğu görülürken, risk iştahı Avrupa seansına kıyasla daha yüksekti. Majör ABD endeksleri içerisinde Dow Jones %0.90 primlenme ile öne çıkarken, Nasdaq %-0.59 ile günü tamamladı. Bovespa %-0.72, Merval ise %1.47 düzeyinde performans sergiledi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları pozitif eğilime işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.17, Hang Seng %0.41, CSI 300 %-1.80 ve KOSPI %-0.12 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.5122 ile yuanda değer kaybını ifade etmekte.

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
Ülke risk primindeki seyir ve lira performansı PPK toplantısı öncesinde hisse senetleri cephesindeki
yön arayışında etkili olabilir. 1540 puan seviyesi destek, 1560-1570 ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde global tahvil faizlerindeki dalgalanmanın, FOMC ve PPK beklentilerinin bir süre daha fiyatlamalara yön verdiğini görebiliriz. 7.43-7.41 seviyeleri destek, 7.59-7.68 direnç
olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta.

EUR negatif yaklaşım ilk çeyrek işlemleri tamamlanana dek devam edebilir. Bu durumda 1.16-1.17
bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını bekleriz. 1.1930-1.1695 seviyeleri destek, 1.1990 ise
direnç olarak izlenebilir.

Borsada reform hazırlığı

 

Günün önemli şirket haberleri 15/03/2021

 

Yabancıların en çok işlem yaptığı hisse senetleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)