E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDışarıda piyasalar kapalı, Borsa İstanbul'da rekor---

Dışarıda piyasalar kapalı, Borsa İstanbul'da rekor

Dışarıda piyasalar kapalı, Borsa İstanbul'da rekor
25 Aralık 2019 - 08:52 borsagundem.com

Piyasalardaki tatil modu devam ederken, bugün Noel tatili nedeniyle ABD ve Avrupa dahil birçok ülkede piyasalar kapalı. Yarın da birçok ülkede piyasalar kapalı olmaya devam edecekken, tahminen tatil modu ocak ayının ikinci haftasına kadar sürecektir

Bu süreçte küresel piyasalardaki oynaklık ve hacim düşük kalabilir. Dün, ABD ile Çin arasındaki ilk faz anlaşmanın tamam olduğuna yönelik haber akışı günün önemli konusuyken, piyasalarda etkisi sınırlı kaldı. Yurtiçindeki fiyatlamalara baktığımızda, Trump yönetiminin Türkiye'ye S-400'ler için yaptırım öngören tasarıya karşı çıktığına yönelik haber akışının da olumlu katkısıyla, dün BIST100 endeksi, önemli piyasaların erken kapanmasına karşın güçlü sayılabilecek hacimle alıcılı bir görüntü sergileyerek günü 113bin seviyesinin üzerinde kapattı.

Bugün ise nötr risk iştahına paralel, küresel piyasaların da kapalı olmasının etkisiyle BIST100 endeksi güne yatay bir görüntüyle başlayabilir. TL de güne sakin bir görüntüyle başlarken, Dolar / TL dünkü kapanışı olan 5,95 seviyelerinde işlem görüyor.

MAKROEKONOMİ

Dün ABD borsaları karışık bir seyirle günü tamamlarken, Noel tatili nedeniyle bugün ABD ve Avrupa piyasaları dahil olmak üzere birçok ülke kapalı, yarın Almanya, İngiltere, Kanada ve Avustralya kapalı olmayı sürdürecek. Noel tatilini yılbaşı tatili ile birleştiren yatırımcılar nedeniyle piyasaların gelecek haftada düşük hacimli seyredebileceği görülüyor.

Trump, Çin'le devam eden ticaret görüşmeleriyle ilgili olarak, "Çin anlaşması tamam, bürokrasi bekleniyor. İmza töreni yapılacak" dedi. Petrol fiyatları, Rusya'nın üretim kısıntısına yönelik açıklamaları ve ticaret anlaşması iyimserliğiyle 67 doların üzerine çıktı. Altın da ons başına USD 1.500 seviyelerine yakın. Yurtiçinde de veri takvimi sakinliğini koruyor. BIST 100 endeksi dün %0,9 primle 113 binin üzerinde kapandı.

ABD'de Richmond Fed imalat endeksi, 1 olan beklentilerden düşük gelerek aralıkta -5 geldi. Endeksin alt bileşenlerine bakıldığında nakliye bir önceki aya göre -2'den -6'ya, yeni siparişler -3'ten -13'e düşerken, istihdam ise 5'ten 7'ye yükseldi. İmalatçılar yerel yatırım koşulları ve kapasite kullanımında zayıflıkları rapor ederken, gelecek aylar için şartların düzeleceğine dair iyimser gözükmekte.

SEKTÖR HABERLERİ

Konut: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, değerli konut vergisine ilişkin olarak "Bir yıllık erteleme söz konusu olabilir." dedi. Kaynak: AA

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,68 seviyesinden %11,91 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 5,5 milyar TL ile 5 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 0,5 milyar TL ise %11 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Trump yönetiminin, Rusya ile S-400 anlaşması nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısına karşı çıktığı ve bu yönde senatörlere bir not gönderdiği ortaya çıktı. Bu gelişme sonrası özellikle verim eğrisinin orta vadesinde düşüş belirginleşti. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, 1 baz puan düşüşle %11,89 ve 5 yıllık gösterge kağıdın faizi ise 16 baz puan düşüşle günü %12,2 seviyesinden sonlandırdı. ABD 10 yıllıkların faizi, %1,90 seviyesinden kapandı.

Ziraat Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yusuf25 Aralık 2019 09:11

    İsfin isfin isfin.

  • Mehmet25 Aralık 2019 09:09

    Türkiye yi kaybederlerse dünya abd için tersine döner.. Çünkü Türkiye eski Türkiye değil artık.. Hem jeopolitik hem de ekonomik yönden eski dünya düzenine göre yüz kat daha fazla önem arzediyor. yöneticileri de eskiye nazaran yüz kat daha zeki ve ferasetlidir.