E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisDoğan 3 milyar borcunu sildirecek---

Doğan 3 milyar borcunu sildirecek

Doğan 3 milyar borcunu sildirecek
23 Kasım 2010 - 09:28 borsagundem.com

Doğan 4,8 milyar liralık vergi borcunu afla kuşa çevirecek! Doğan bir de borcu taksitlendirmek isterse borcunu 36 ay taksitle ödeyebilecek

Doğan Yayın Holding, vergi davaları ile ilgili son kararı da açıkladı. Grup Aralık’ta yasalaşması beklenen affa başvurursa 4,8 milyar liralık borcu 1,8 milyara düşürecek. Üstelik Doğan bir de borcu taksitlendirmek isterse 36 ay taksitte aylık ödemesi sadece 60 milyon lira olacak.

Doğan Grubu, kamuyla dev borç yapılandırma anlaşmasına başvurursa Maliye’nin kestiği 4,8 milyar liralık vergi borcunun 3 milyar lirasından kurtulacak. Verdi cezalarından ve gecikme faizlerinden sıyrılan Doğan, af niteliğindeki uzlaşma ile borcunu 1,8 milyar liraya indirecek.
Af çıkmasaydı gecikme faizleri ile 6 milyar lirayı bulması beklenen borç tutarı adeta kuşa dönecek. Çünkü afla 3’te 2’si silinen borç tutarı, gecikme faizi yerine sadece 2006-2010 yılları arasındaki enflasyon oranı kadar artırılacak. Üstelik Doğan bu borcu 36 aya kadar da taksitlendirebilecek. Grup borcunu 36 ayda ödemek isterse aylık taksit miktarı sadece 60 milyon lira olacak.
Doğan Yayın Holding dün vergi davaları ile ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı ve mahkemeden gelen son gerekçeli kararı açıkladı. Buna göre, Maliye ile ihtilaf konusu olan 330 milyon 150 bin liralık 2006 yılı kurumlar geçici vergi aslına ilişkin itirazın Doğan TV Holding lehine kabulüne, 294 milyon 560 bin lira vergi aslı ve 624 milyon 710 bin lira vergi cezası olmak üzere toplam 919 milyon 271 bin lira tutarındaki meblağın )ayrıca gecikme faizi) ise ortaklık aleyhine sonuçlandığı kaydedildi.

KARARI ELEŞTİRDİ
Grup açıklamasında mahkemenin aldığı kararı eleştirerek Türkiye’de ilk kez hisse
Senedi yerine çıkarılan geçici ilmuhaber devirlerinde KDV hesaplandığına dikkat çekti. Dünkü açıklama ile birlikte Doğan’ın yargı yoluna başvurduğu 3,7 milyar liralık vergi borcunda tablo netleşti. Doğan TV iştiraklerini ilgilendiren davalarda 1,2 milyar liralık tutar Doğan Grubu lehine, 2,5 milyar liralık tutar ise Maliye lehine sonuçlanmış oldu. 43 milyon liralık son davada ise henüz karar alınmadı.
Vergi daireleri 25 Eylül 2009’da DYH’nin bağlı ortaklıkları Doğan TV, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel’e ilişkin vergi aslı, cezaları ve gecikme faizi için toplam 4,8 milyar lira teminat istemiş DYH bu talebi mahkemeye taşıyarak söz konusu davaları açmıştı.

POAŞ’ın cezası da 1 milyar lira indirilmişti
2007 yılının Mayıs ayında da Doğan Grubu’na ait POAŞ’ın toplam 1,2 milyar liralık vergi borcu Maliye Bakanlığı tarafından uzlaşma masasında 275,3 milyon liraya indirilmişti. 1999 yılında yapılan özelleştirme ihalesi ile çoğunluk hissesi ile Doğan Grubu’na geçen POAŞ’a 2007 yılı Mart ayında 985,5 milyon lira vergi aslı ve vergi cezası borcu çıkartılmıştı. Bunun 360 milyon lirası vergi aslı 625,5 milyon lirası ise vergi cezasıydı. Faiz de eklendiğinde tutar 1,2 milyar lirayı geçiyordu. Özelleştirilmesi çok tartışılan POAŞ’ın vergi borcu da çok tartışılmıştı. Maliye ile şirket yetkilileri defalarca bir araya gelmiş, itirazlar incelenmişti. Borç rakamları yeniden belirlenmiş ve ardından POAŞ’ın vergi aslı ile vergi cezasında yüzde 50 indirimde uzlaşılmıştı. Son olarak Doğan, Petrol Ofisi’ndeki payını iki ayrı satış ile 2,4 milyar dolara Macar OMV’ye sattı.

60 milyon lira taksitle 36 ayda borçtan kurtulabilir
Kamuyla dev borç yapılandırma yasasıyla su faturasından vergi borcuna kadar birçok alanda indirime gidilirken vergi konusunda Maliye ile ihtilaflı alacaklar da yapılandırma kapsamına alındı. Vergi affında en büyük indirim ise Doğan Grubu’na göründü. Buna göre Doğan başvurması halinde vergi cezalarını tamamı silinirken asıl alacak tutarlarında da ihtilafın safhasına göre yüzde 50 ile 80 oranında indirime gidilecek. Gecikme faizleri ise ÜFE baz alınarak yeniden hesaplanacak. Böylece grup lehine sonuçlanan 2 davada 1,2 milyar lira yerine güncelleme faizi sonrası 215 milyon lira ödeyip kurtulabilecek. Maliye lehine sonuçlanan 4 davada ise 2,5 milyar liralık borç ceza ve faiz silinince 1,1 milyar liraya düşecek.

TAKSİT DE VAR
Gruba Axel Springer’e hisse satışı sırasında ödemediği vergi için kesilen ceza ve faizle birlikte 1 milyar lirayı aşan davasında da büyük bir indirim söz konusu olacak.
Bu davada Doğan’ın lehine karar çıkmış, Maliye bu kararı temyize götürmeye hazırlanıyordu. Eğer Doğan bu ödemeden de kurtulmak isterse cezası silinecek. Faiz de yeniden hesaplanacak. Üstelik anapara tutarı olan 386 milyon liranın da sadece yüzde 20’sini ödeyecek olan grup bundan da kurtulacak. Bu tutar için 2005 yılından bu yana gecikme faizi hesaplandığında indirim sonrası 109 milyon liraya inecek. Böylece toplamı 4,8 milyar lirayı bulan borç 1,8 milyara inecek. Eğer Doğan “Bu borcu ben bir de 36 ay vadeye yaymak istiyorum” derse 1,15 gibi küçük bir çarpanla borç 2,1 milyar liraya çıkarılacak ve Doğan’a ayda 60 milyon lira taksitle vergi borcu ödeme imkanı sunulacak.

HABERTÜRK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)