E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDöviz'Dolar 1.77'ye düşecek'---

'Dolar 1.77'ye düşecek'

'Dolar 1.77'ye düşecek'
05 Temmuz 2012 - 12:01 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası faiz indirirse dolar kısa vadede 1.7710 TL’yi test edebilir

Türkiye’de gerek cari açık, gerek dış ticaret, gerekse enflasyon için kritik önemi olan dolar/TL paritesinin izleyeceği yön her geçen gün daha da önem kazanıyor. Dolar TL paritesinde, uzun vadeli periyotta 2010 yılının son aylarından itibaren devam eden yükselen trendin kısa vadede yerini düşüşe bırakması ise olası.
İntegral Menkul Değerler tarafından yayınlanan rapora göre, Euro Bölgesi’nde son zamanlarda Yunanistan, İspanya ve İtalya endişelerinin bu şekilde sağlanacak bir likidite ile kısa bir süreliğine bertaraf edilmesi euro/dolar paritesinde yükselişlere, dolayısıyla da dolar/TL paritesinde çekilmelere neden olacak. Yani kısa vadede doları 1.7880 TL seviyesinin altında 1.7710-1.7750 bandında görmek mümkün. İntegral Menkul değerler Analisti Ozan Batu, bu trendin kısa vadeli kalabileceğini ve doların uzun vadede 1.8770 ve 1.9080 TL seviyelerini test edebileceğini düşünüyor. Ozan Batu, geçtiğimiz günlerde 1.7880 destek seviyesinden alımların etkili olmasının, uzun vadede paritenin yükselen trendini onayladığını belirterek, “Uzun vadede 1.8770 ve 1.9080 seviyeleri önemli dirençler olarak ön plana çıkmaktadır” dedi.
Mayıs ayının son günlerinde açıklanan Türkiye Dış Ticaret Açığı’nın azalması ve Merkez Bankası’nın istisnai gün uygulamaları sonrasında 1.8775 seviyesinden satışların etkili olduğunu hatırlatan Ozan Batu, “Geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi’nde yaşanan tedirginliklerin de etkisiyle paritede 1.8040 direnç seviyesinin yukarı yönlü kırıldığını ve düşen kanalın yerini yatay bir trende bıraktığını söyleyebiliriz. İlerleyen günlerde sırasıyla 1.8060; 1.7980 ve 1.7875 destek seviyelerinin aşağı yönlü kırılmaması halinde, ilk etapta önemli direnç seviyesi olan 1.8335 dolaylarına yükselişler görülebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü aşılması halinde ise 1.8455, 1.8575 ve 1.8775 seviyeleri önemli dirençlerdir. Kısa vadeli periyodda paritenin alıcılı bir seyirde devam edebileceği yönünde sinyaller var” değerlendirmesinde bulundu.
Bugün netleşecek olan Euro Bölgesi faiz kararı ve ardından Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi tarafından yapılacak açıklamaların önem kazandığını ifade eden Batu, piyasalarda bir faiz indirimi beklentisi olduğunu ve bunun gelmesi durumunda Euro Bölgesi’nde sağlanacak likiditenin yaratacağı olumluluğun fiyatlanacağını söyledi. Batu, “Euro Bölgesi’nde son zamanlarda Yunanistan, İspanya ve İtalya endişelerinin bu şekilde sağlanacak bir likidite ile kısa bir süreliğine bertaraf edilmesi durumunun euro/dolar paritesinde yükselişlere, dolayısıyla da dolar/TL paritesinde çekilmelere neden olarak 1.7880 seviyesinin altında 1.7710-1.7750 seviyelerinin test edilebileceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Euro Bölgesi’nde görülebilecek bu alım hareketinin kuvvetinin ise kısa vadeli kalabileceğini ve euroda değer kaybı yaşanabileceğini vurgulayan Batu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu durumda ise 1.7750-1.7800 bandında taban oluşturma eğilimine girebilecek dolar/TL paritesinin yükselişe geçebileceğini düşünüyoruz. Bu hafta cuma günü açıklanacak olan ve üç aydır olumsuz gelen ABD’nin Tarım Dışı İstihdam verisinin toparlanmalar göstermesi durumunda ise dolar/TL’deki yükselişlerin hızlanabileceğini ve temmuz ayı içerisinde 1.84 seviyelerinin test edilebileceğini düşünüyoruz.” Integral Menkul

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)