E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolar 1.90'ı geçebilir---

Dolar 1.90'ı geçebilir

Dolar 1.90'ı geçebilir
21 Mayıs 2013 - 09:08 borsagundem.com

Türkiye’nin not artırımı doları yükseltebilir... İşte o rakam...

Altın fiyatlarında yaşanan düşüşle ortaya çıkan likidite, önemli ekonomilerden gelen verilerin yarattığı iyimserlikle yönünü dolara çevirdi.Dolar önemli para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Euro/dolar 1,28, dolar/TL ise 1,85 seviyesinde işlem görüyor.Dolar Salı günü son bir yılın en yüksek seviyesi olan 1,85,20'yi gördü.
Dolardaki hareket 1,90’a kadar devam edecek mi?
Ekonomistler dolar kurunda yaşananan hareketi CNBCe.com'a değerlendirdi.Meksa Yatırım’dan Figen Özavcı, “ABD’den gelen veri akışında henüz istikrarlı bir iyileşme yok. İşsizlik ve büyüme gelen veriler henüz net bir mesaj vermiyor. Ancak bir iyileşme var. Dünyada dolar endeksi, veri akışı ve Fed’in çıkış stratejisini tartışması ile ilgili gelen açıklamalar nedeniyle yükseliyor. Veri akışına baktığımızda Avrupa’da giderek kötüleşen büyüme verileri faiz indirimi olasılığını ortaya çıkarıyor. ABD tarafında Avrupa’ya göre veri akışında daha olumlu bir seyir var. Dünyada altındaki fiyat düşüşü ile ortaya çıkan likiditenin veri akışında yaşanan iyileşme ile yönünü dolara çevirmesi Dolar endeksini yükseltirken ECB’nin son veriler ışığında faiz indirme olasılığı Euro’yu baskı altında tutuyor” dedi.
GÖZLER MERKEZ BANKASI’NA ÇEVRİLİYOR
Özavcı, “İçeriye döndüğümüzde Merkez Bankası'nın son attığı adımlar ve Moody’s'ten gelen not artırımı sonrası dolar kuru dünyada yaşanan yükselişle birlikte 1,84 TL seviyesini aştı. Dolar teknik olarak bu hareketle 1,84-1,87 TL bandına yükselmiş oldu. Ancak unutulmaması gereken Merkez Bankası'nın finansal istikrar söylemi içerisinde belli belirsiz bir kur hedefi var. Dolar ve sepet kurun şu an bulunduğu nokta gözlerimizi Merkez Bankası'na çeviriyor” diye devam etti.
YIL SONUNDA 1,90 SEVİYESİNE ULAŞILABİLİR
Standard Bank’ın Araştırma Müdürü Tim Ash de dolardaki hareketle ilgili değerlendirmede bulundu.
Ash, “Dolar/TL paritesinde uzun zamandır 1,90 seviyesinin görüleceğine inanıyorum” dedi.
BUNDAN SONRASINI KÜRESEL GELİŞMELER BELİRLEYECEK
CNBC-e yayınına katılan TEB Stratejisti Erkin Işık, Moody’s kararından sonra dolar/TL için Türkiye bazında başka bir gelişme kalmadı. Kurdaki değer kaybındaki yüzde 1’lik bir kısmı sadece Merkez Bankası’nın biraz üstünde gelen faiz indiriminden kaynaklandı. Bundan sonraki dönemde küresel gelişmelere paralel gidebiliriz. Bundan sonra Merkez Bankası likiditeyi biraz normalleştiriyor. Yakın zamanda biraz daha yatışabilir, bundan sonraki hareket küresel gelişmelere bağlı olacak” dedi.
SÖZLÜ MÜDAHALE GELMESİNİ BEKLİYORUM
Sabah yayınında Geri Sayım programına katılan Garanti Yatırım analisti Gamze Öztok Altınsaç ise dolar/TL paritesinin 1,85-1,90 seviyesine gelmesinin dünyamızı değiştirmeyeceğini ancak bu durumun uzun sürmesi durumunda Merkez Bankası’nın önce sözlü müdahale etmesini umduğunu söyledi.
Altınsaç, “Merkez Bankası şu aşamda büyüme ile kur hareketinin arasında sıkışmış durumda. Kurdaki hareket bir miktar daha yukarı giderse önce ROK’larla müdahaleye girecektir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)