E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar 2.30 TL seviyesini aşacaktı---

Dolar 2.30 TL seviyesini aşacaktı

Dolar 2.30 TL seviyesini aşacaktı
27 Eylül 2014 - 07:26 borsagundem.com

Merkez Bankası dolar satım ihalesi tutarını 10 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarması doların yükselişini az da olsa düşürdü

Merkez Bankası dün iki önemli hamle ile Türk Lirası’nın diğer para birimlerinden pozitif yönde ayrışmasını sağladı. Bu hamleler gelmese  dolar dün 2.30 TL’yi geçebilirdi 

Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası (TCMB), döviz satım  ihale tutarının 29 Eylül’den itibaren “en az 10 milyon dolar’’dan, “en az 40  milyon  dolar”a yükseltileceğini açıkladı. Sabah saatlerinde TCMB’den döviz satım ihalelerine ilişkin yapılan duyuruda, son  günlerde döviz kurlarındaki oynaklıkta görülen artış nedeniyle günlük döviz satım  ihale tutarının 29 Eylül’den itibaren “en az 10 milyon dolar”dan “en az 40 milyon  dolar”a yükseltileceğini ifade edildi. 

Ne anlamı var?

Merkez Bankası’nın bu kararı, doların yükselişinden artık rahatsız olmaya başladığı ve her an kuvvetli müdahaleler yapabileceğinin bir sinyali olarak görüldü. Her ne kadar döviz satım miktarının 40 milyon dolara çıkarılması önemli bir tutar olarak görülmese de “En azından Merkez niyetini ortaya koydu. Bu bir mesajdı. Yoksa dolara talep arttığı zaman değil 40 milyon dolarlar, 100-200 milyon dolarlık satışlar bir anlam ifade etmiyor. Hatta milyar dolarlar satıldığı ancak kurun 5 kuruş bile oynamadığı günlerimiz oldu” yorumları yapıldı. Ancak buna rağmen Merkez’in kararı ile birlikte kurun 2.27’ye doğru giderken geri döndüğü ve günü 2.26 seviyesinin hemen üzerinde kapattığı dikkati çekti.

Üstü kapalı artışla faiz çift hanede 

Bankalararası piyasada hemen her gün 5 milyar liranın üzerinde bir fonlama yapan Merkez Bankası dün likiditeyi kıstı ve verdiği para miktarını 5 milyar liranın altına çekti. İhtiyacın altında kalan likidite, gecelik piyasada faizlerin çift haneye çıkmasına neden oldu. Ancak faiz üstü kapalı olarak yükseltilerek dolara olan talep de bir nebze olsun frenlendi. Nitekim bu iki hareketin neticesinde dolar dün hemen hemen tüm para birimleri karşısında değer kazanırken Türk Lirası karşısında değerlenemedi. Hatta önceki güne göre bir miktar değer kaybı ile günü tamamladı. Türkiye’nin dışındaki diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında ise dün yüzde 0.2 ile yüzde 1.4’e varan değer kayıpları oldu. Analistler, Merkez Bankası’nın dünkü hamleleri gelmemiş olsaydı dolar TL kurunun 2.30’u aşmasının işten bile olmayacağını dile getirdiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • paralel hesap..27 Eylül 2014 16:43

    paralel medya ülkede ekonomik kriz çıakrtarak hükümeti devirmeye çalışıyor. yeni taktikleri bu. her şeyi kötü göstererek hükümeti devirsinler ki, devlet içindeki yapılanmaları zarar görmesin. bu taktik yemez.. boşuna uğraşıyorlar. bu döviz kuru normal ve ekonominin yararına. ihracaat için..

  • sabrımızı sınamasınlar27 Eylül 2014 10:35

    bizim dünya liderimiz var o isterse dolar 1 lira olur

  • Bos isler27 Eylül 2014 09:59

    Adam gibi resmi olarak o politika faizi artmadan dolarin onunu tutamazlar. Secim geliyor aman tayyip bey kizar derlerse ,dolari kasim subat aradi 2.4 ustu gorucez