E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 2.80 TL olur mu?---

Dolar 2.80 TL olur mu?

Dolar 2.80 TL olur mu?
10 Şubat 2015 - 07:08 borsagundem.com

Dolarda hızlı çıkış sürüyor. Günlük kur hareketlerindeki artışlar, küçük bireysel yatırımcıların da döviz işlemleri yapmasına neden oluyor

Dolar kurundaki artış son günlerde hız kesmiyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan sert yükselişin ardından dün de dolar kuru 2.49 TL’yi aşarak rekoru yukarı taşıdı. Küçük bireysel yatırımcılar bile, kur işlemleri yapmaya başladı. Aşırı volatilite, günlük olarak döviz kurları hareketlerinden yararlanmak isteyenlerin sayısını artırdı.
Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre, kurda geçen hafta çarşamba günü başlayan yukarı hareket ivme kazanarak sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TCMB’yi eleştiren açıklamaları sonrasında yerli ve yabancıların talebiyle hızlı bir yükselişe geçen dolar/TL kuru, 2.4683 ile zirve yapmıştı. Perşembe günü yükseliş hızı kesilen dolar/TL, cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisinin etkisiyle 2.4735’in üzerine çıkarak rekorunu yeniledi.

Hedefler revize ediliyor

İstihdam verisinin, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceğine işaret ettiğini belirtenlerin alımları ise, dolar/TL’yi yeninden hareketlendirdi. Dolar/TL dün de çıkışını sürdürdü ve 2.4954 ile rekor tazeleyip, hedeflerin yukarı çekilmesine neden oldu.
Bununla birlikte kurumlar da yıl sonu hedeflerini revize etmeye başladı. Şimdiden 2.70, 2.80, 2.95 rakamları ifade ediliyor. dolar/TL dün günün ikinci yarısında 2.4875’li seviyelere gerilerken, euro/TL ise 2.8125’leri gördü. Euro/dolar paritesi de 1.13’leri test etti.
Kurumların hedef fiyatlarında verdikleri tahminler içerisinde 2.70’lere doğru tırmanış daha fazla öne çıkıyor. Yıla başladığımızda dolar/TL 2.35’ler seviyesindeydi. Yaklaşık yüzde 18’lik bir volatilite olduğu düşünüldüğünde, yıl içerisinde 2.77’lik bir yükselişe karşılık geliyor. Ancak bu da dalgalanmalarla gerçekleşecek.

Spekülatörlerin pozisyonları...

CFTC’nin verilerine göre spekülatörlerin dolarda net uzun pozisyonları 3 Şubat haftasında yüzde 3.6 arttı. 3 Şubat haftasında net ABD doları uzun pozisyonları 46.2 milyar dolara yükselirken, aynı hafta euro’da net kısa pozisyonlar ise yüzde 7.2 artışla 28.2 milyar dolar oldu. Japon Yeni’nde net kısa pozisyonlar yüzde 7.6 düşüşle 6.3 milyar dolar olurken, Avustralya Doları’nda net kısa pozisyonlar yüzde 12.6 artışla 4.4 milyar dolara yükseldi.  

İndirim beklentisi önemli faktör...

Dolardaki yükselişe bakıldığında, faizde indirim beklentisinin fiyatları yukarı taşıdığı görülüyor. Merkez Bankası’nın önümüzdeki toplantıda 50 baz puan indirime gitmesi bekleniyor. Ancak sonrasında da faiz indirimlerini devam ettirme beklentisi var. ABD’de faiz artış beklentisi, Türkiye’de ise faiz indirim beklentisinin dolar/TL kurunda volatil hareketlerin sürmesine neden olacak gibi gözüküyor.
Uluslar arası piyasaları yakından izleyen stratejist Okan Aybar, dolar/TL’de 2.55’lerin görülebileceğini ancak bu seviyelerden dönüş yaşanacağını dile getiriyor. Aybar daha sonra tekrar 2.55-2.65 hatta 2.72 bandının denenebileceğini, ama bunun düşük ihtimal olduğunu dile getiriyor.
Sanılanın aksine euro/dolar’ın yükseleceğini, dolar yerine yılın ilk yarısında euro alınması gerektiğini kaydeden Aybar, daha sonra da TL’ye dönülebileceğini dile getiriyor. Aybar, euro’nun biraz daha baskı altında kalabileceğini, ancak bunun çok uzun sürmeyeceğini de söylüyor. Nedeniyse, Avrupa’nın bu yıl mali birliğe adım atmaya başlayacak olması. “Bu çok konuşulmuyor, ama olacak” diyen Aybar, bu gerçekleştiğinde, euro’nun dolar karşısındaki düşüşünün yerini yukselişin alacağına dikkat çekiyor. Aybar’a göre ABD, mümkün olduğunca doların aşırı değerlenmesine engel olmaya çalışacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayrettin06 Mart 2015 13:21

    aybara söyleyin düşük ihtimalli 2.65 in üstü gerçekleşmekte ve dolar euro paritesi eriyor..

  • Mustafa Aziz Sertkaya10 Şubat 2015 23:18

    Biz 3 liramı 5 liramı olur derken , hayal kurarken birileri 2.50 den milyonlarca doları satmış oluyor.Son alanım elinde patlıyor 1.80 lerden 1.20 lere düştüğü günleri unutmayın.

  • Kaçan Grup10 Şubat 2015 21:07

    Cumhurbaşkanı Güney Amerika'deyken zor. Hele bir dönsün 2.80'de mümkündür, 2.90'da mümkündür.