E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar 2.80 TL olur mu?---

Dolar 2.80 TL olur mu?

Dolar 2.80 TL olur mu?
29 Eylül 2015 - 09:52 borsagundem.com

İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, piyasalardaki beklentileri yanıtladı

Piyasalarda dalgalı bir süreç yaşanıyor. İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, bu dönemde yatırımcının olası fırsatları değerlendirmek için kısa vadeli tahvil bono fonlarında beklediğini söylüyor. Eraslan, yatırımcının mevduatla rekabet edebilir, volatilitesi düşük, öngörülebilir getiri aradığım belirtiyor ve "Koşullar oluşunca hisselere ve uzun vadeli bonolara ilgi artacaktır" diyor.
Yönettikleri fon büyüklüğü 100 milyar TL'ye yaklaşan portföy yönetimi şirketleri (PYŞ) için 2014 ve 2015'in ilk yarısı, yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile önemli değişimlerin yaşandığı bir süreç oldu. PYŞ'lerin tüm işleyişi önemli ölçüde yeniden dizayn edildi. PYŞ'ler, bütün organizasyonel yapılarını, iş süreçlerini ve bilgi-işlem altyapılarını değişen mevzuata hazır hale getirdi.
Yeni düzenlemelere hızlı bir şekilde adapte olduklarını söyleyen İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, yeni dönemde, yeni ürünlerle hızlı bir büyüme içine gireceklerini anlatıyor. Piyasanın yaşadığı bu dalgalı dönemde yatırımcının getirili öngörülebilir ve mevduatla rekabet edebilecek ürün arayışında olduğunu anlatan Eraslan, PYŞ'lerde yeni dönemi, piyasaları ve yatırım stratejilerini anlattı.

Önümüzdeki dönemde piyasaları etkileyecek temel başlıklar neler olacak?

Önümüzdeki dönemde piyasaları etkileyecek en önemli gelişme ABD Merkez Bankası'nın (FED) alacağı kararlar olacak. 17 Eylüldeki FOMC toplantısı sonrası Çin'deki gelişmeler ve ABD Doları'nın seyri FED'in faiz kararı için daha da önemli hale geldi. Yurtiçinde ise 1 Kasım seçimi piyasaları etki-leyecek ana başlık olarak öne çıkıyor.

Yatırımcı hangi gelişmeleri satın alacak, neleri satacak?

ABD ekonomisi ile ilgili olumlu gelişmeler nedeniyle FED'in bu yıl içinde faiz artırımına gitmesi yüksek olasılık olarak görünüyor. Ancak 2013 yılında genişleyici para politikasından çıkışın açıklanmasından bu yana geçen iki yılı aşkın zamanda piyasaların büyük oranda faiz artırımını fiyatladıklarını düşünüyorum. O nedenle, faiz artırımı yanında FED tarafından yapılan artışların mutedil olacağına yönelik açıklamalar, piyasaları olumlu olarak etkileyebilir. İç tarafta seçime yaklaşırken olası anketlerde oluşacak tek parti hükümeti senaryoları veya koalisyon hükümeti senaryoları, nispeten olumlu satın alınabilecek gelişmeler. Üçüncü bir seçime gidilme olasılığı piyasaları olumsuz etkileyebilir.

Yatırımcının son dönemde portföy yönetiminde nasıl bir strateji uyguladığı söylenebilir?

Yatırım fonları tarafında kısa vadeli tahvil bono fonlarına son dönemde önemli ölçüde nakit girişi var. Bunun nedeni piyasalarda belirsizliğin artması ve buna tepki olarak yatırımcıların likit kalma isteği. Yatırımcılar her an nakde dönebilecekleri ve iyi getiri sunan ürünleri tercih ediyor. FED'in faiz artırımı süreciyle ilgili belirsizlik korunuyor. Bu yıl faiz artırımı olasılığı yüksek olmakla beraber gelişmekte olan ülkelerde volatilitenin devam etmesi durumunda faiz artırımı 2016 yılına da sarkabilir. Çin'deki büyüme verileriyle ilgili belirsizlik sürüyor. Bölgesel risklerimiz ve tabii ki 1 Kasım seçimi nedeniyle siyasi belirsizlik söz konusu. Bu ortamda yatırımcıların riskten korunmak veya çıkabilecek fırsatları değerlendirmek üzere kısa vadeli ürünlerde beklemeleri ise son derece rasyonel. Ancak aynı yatırımcılar uzun vadeli yatırım koşulları oluştuğunda hisse ve uzun vadeli bono fonlarına ilgi duyacaktır.

Yatırım fonu tarafında yatırımcılara nasıl bir strateji önerirsiniz?

Yatırımcıların risk ve getiri beklentilerine uyumlu fon tercihinde bulunmalarını öneriyoruz. Her yatırımcının risk-getiri algısı farklı ama genel olarak yatırımcılar getirişi öngörülebilir, volatilitesi düşük, mevduatla rekabet edebilecek ürünleri istiyor. Önümüzdeki dönemde bu isteği karşılayan fonlar ön plana çıkacaktır. Uzun dönemli yatırım yapmak isteyen yatırımcılara portföylerinde hisse senedi fonu bulundurmalarını öneriyoruz. Özellikle bu dönemde Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin değerleme ve çarpan bazında yurtdışı benzerlerine göre ucuz olması, yatırımcılar tarafından uzun dönem düşünüldüğünde fırsat olarak değerlendirilebilir.

BES tarafında nasıl bir strateji öneriyorsunuz?

BES tarafında, yatırımların vadesi uzun olduğu için yatırım tercihleri biraz daha farklı. Bu nedenle hisse tercihi yatırım fonunda yüzde 4'lerdeyken BES'te yüzde 13 seviyelerine kadar yükseliyor. Ancak bu yıl artan belirsizlikler nedeniyle katılımcılar döviz içerikli fonları da tercih etmeye başladılar. BES'te genç yaştaki katılımcılara hisse oranını Türkiye ortalamasının üstünde tutmalarını, diğer taraftan emeklilik yaşı yaklaşanlara ise sabit getirili ürünlere yönelmelerini tavsiye ediyoruz.

PYŞ'lere getirilen düzenlemeler sektöre ne gibi bir katkı sağlar?

Yeni düzenlemeler sektörün daha hızlı büyümesini destekliyor. Öncelikle fon platformu TEFAS, bu yılın başından itibaren hayata geçirildi. PYŞ'ler, yeniden yapılanma sürecini tamamladıktan sonra, TEFAS'da farkındalığı artırmaya ve yatırımcıların ilgisini çekmeye yönelik yeni ürünlerin geliştirilmesine hız verecektir.

İş Portföy yönetimi olarak sizin planınız nedir? Yeni ürünler gelecek mi?

Yurtdışı piyasaların getirdiği belirsizlik ortamında, yatırımcılar, birikimlerini mümkün olduğunca güvenli alanlarda değerlendirmek istiyor. Türkiye'de bu ihtiyaç büyük ölçüde mevduat üzerinden karşılanıyor. Bu amaçla önümüzdeki dönemde getirişi öngörülebilir, mevcut sabit getirili ürünlere kıyasla getirişi daha yüksek ürünleri geliştirip yatırımcılara sunmayı planlıyoruz. Şu anda tamamladığımız çalışmalar da var. Bunlardan biri İş Portföy Yönetimi Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu, diğeri de İş Portföy Yönetimi Hedef Serbest Fonu. Bu ürünlere büyük ilgi bekliyoruz. Ayrıca faize duyarlı yatırımcı için BlST katılım endeksi hisse senedi fonu ve kira sertifikası fonumuzun kuruluş çalışmaları devam ediyor. Bu yeni ürünlerle geniş olan yatırım fonu seçeneklerimizi önümüzdeki dönemde daha da artırmayı hedefliyoruz.

Emeklilik fonları tarafında hedefiniz nedir? Burada yeni ürünlere ihtiyaç var mı?

Mevzuatın izin verdiği ölçüde, yatırım fonlarındaki yeni ürünleri emeklilik tarafında da çıkaracağız. Özel sektör borçlanma araçları fonumuzu emeklilik tarafında da oluşturduk. Yine BES'te gayrimenkul yatırım fonlarından (GYF) faydalanmayı hedefliyoruz. Bunun dışında BES tarafında fon çeşitliliği oldukça iyi. Önümüzdeki dönemde yeni ürün sunulması yanında mevcut fon stratejilerinin konjonktürle uyumlu hale getirilmesi de önemli.

BORSA-DÖVİZ-FAİZDE BEKLENTİLER

BORSA UCUZ AMA:
Borsa İstanbul'un mevcut çarpanlarının birçok gelişmekte olan ülkeye nazaran daha düşük olması cazibesini artırıyor. Endeks içinde ana ağırlıktaki bankacılık sektörü de tarihsel çarpanlar bazında düşük. Ancak FED faiz artırım süreci ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan büyümeye yönelik sıkıntılar, gelişmekte olan ülkelere olan ilgiyi sınırlandırıyor.

2,80 HÜKÜMETLE MÜMKÜN: Doların değer kazancı ABD ekonomisinin iyileşmesini ve politika normalleşmesini geciktiriyor. Öte taraftan ABD'nin güçlü ekonomisi sermaye akışlarının kendi lehine olmasını sağlıyor. Bunun dengelenmesi ABD ekonomisinin gücüyle ilintili, iç tarafta seçim sonrası hükümet kurulması pozitif olur. Doların son dönemdeki hızlı değer artışı düşünüldüğünde, 2,80 TL seviyesi, güçlü hükümet ve iyi ekonomi yönetimiyle mümkün. FED'in piyasaları destekleyici aksiyon ve açıklamalarda bulunması, TL'nin değerlenme sürecini destekler.

FAİZDE SALINIM SÜRER: Gösterge faizde FED'in hamlelerine paralel salınımlar bekliyoruz. Doların değer kazanması enflasyonist baskıları artırıyor. Öte yandan seçimle beraber siyasi taraftaki öngörülebilirlik, Türkiye'nin risk primini düşüreceğinden, dengeleyici bir gelişme olarak düşünülebilir.

20 MİLYAR TL'Yİ YÖNETİYOR

İş Portföy, 10 milyar TL'si yatırım fonu, 8 milyar TL'si BES fon ve 2 milyar TL'si özel portföy yönetimi olmak üzere yaklaşık 20 milyar TL'yi yönetiyor. BES alanında Anadolu Emeklilik, Axa Emeklilik ve Aegon Emeklilik'in fonlarını yönetiyor. Portföy yönetim şirketleriyle organik ilişkisi olmayan emeklilik şirketlerinin fonlarının yönetimi için görüşmeler de yapıyor.

Talip Yılmaz/Ekonomist Dergisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Xxl29 Eylül 2015 20:07

    Bu gidişle 2,80 hayel hemide ne hayel

  • kazım29 Eylül 2015 12:29

    Pargali dolar kurunda bile sahneye çıkıyorsun Cumhurbaşkanıyla bir alıp veremediyinmi var hangi takımlısın.

  • Pargali ibrahim29 Eylül 2015 10:11

    1 kasımda tablo aynı olunca 28 Şubat 2016 tekrar seçim isterse sayın başkan en büyük komutan cumhur ne yapacağınız cumhurun anayasal hakkı 400 alana kadar seçime devam yoksa bu şekilde emanet iktidar 2023 hedefi vd terörün belini kuran bur basbakanla girecek ülke lig atlayıp başkanlar liginde mücadeleye devam ekmek artık 5 lira okur yakıt 10 lira da sabitlenir doları soylemiyecen gerek duymuyorum ülke artık ne olur oturup gireceğiz başkanın umrunda değil ki varsa yoksa kendi geleceği

  • dlbyz29 Eylül 2015 10:08

    yılın komik sorusu bu brezilya parası ile 40 baz puan fark 100 oldu yani 2.65 iken tl brezilya 3.05 ti şimdi 3.05 tl beril 4.o6 yani 280 hayal 4 tl olması gercek uyanın