E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDolar 3.6183 TL'ye ulaşabilir---

Dolar 3.6183 TL'ye ulaşabilir

Dolar 3.6183 TL'ye ulaşabilir
04 Ocak 2017 - 09:14 borsagundem.com

Dolar kuru 3.5778 TL'nin üstünde kaldıkça yükseliş sürebilir

Yeni yılın ilk işlem gününe hızlı giriş yapan piyasalarda artan hacimle birlikte volatilite de artış gözlendi. Dün dolar endeksi zayıf Euro varlıkları ve güçlü doların etkisiyle son 14 yılın zirve seviyesine yükseldi. Dün açıklanan olumlu ABD PMI rakamları dolardaki değer kazancını artırırken altın, Euro ve sterlin varlıklarında hareketlilik arttı. Dün akşam saatlerinde dolarda görülen kar satışları ons altın üzerindeki baskının azalarak değerli metalin yüzde 0,70 prim kazanmasını sağladı. Euro ve sterlin varlıkları ise dolara karşı kayıplarını azalttı. Yeni günde önceki yılın Aralık ayında gerçekleştirilen Amerika Merkez Bankası (FED)’nın toplantı tutanakları takip edilecektir. Hatırlamak gerekirse, FED ikinci 25 bp’ık faiz artışını gerçekleştirerek 2017 yılı için iki faiz artışı beklentisini üç faiz artışına yükseltmişti. Bugün açıklanacak tutanaklarda ise, hedeflenen faiz artışlarının zamanlamasına dair ipuçlarını arayacağız.
İç tarafta ise, dün açıklanan enflasyon rakamlarının etkisiyle TL varlıkları zayıf bir görünüm sergiledi.
ABD’den gelen olumlu veri akışı yükselişi desteklerken dolar kurunda günlük bazda yükseliş yüzde 1’i
aştı. Dolar/TL kuru yeni güne 3.5921 seviyesinde başlarken Euro/TL günlük açılışını 3.7382
seviyesinden gerçekleştirdi.
Petrol cephesinde ise, 13 Ocak’ta OPEC-OPEC dışı ülkelerin gerçekleştireceği toplantı öncesi haber
akışının etkisiyle oynaklık yükseldi. İran’ın 29 uluslararası firmanın yeni petrol sözleşmelere katılımı
onayladığını açıklaması petrol fiyatlarını yukarı çekerken Moody's’in umut kıran açıklamaları kazanımların geri verilmesini sağladı. ABD tipi ham petrol 52.46 seviyesinden işlem görürken, Brent
petrol ise 55.74 seviyesinden işlem görüyor.
Dün genel olarak küresel borsalarda primli bir seyir gözlendi. SP500 yüzde 0.48, Nasdaq yüzde 0.30
yükselirken, DAX endeksi kar satışlarının etkisiyle yüzde 0.12 ekside seyretti. Bist100 endeksi ise kurun
yükselişi ve olumsuz enflasyon verilerin etkisiyle dünü % 1,46 kayıpla kapattı.

USDTRY ANALİZİ

İç tarafta yükseliş gösteren enflasyon rakamları ile ABD üretim PMI ve ISM imalat PMI rakamlarının beklentilerin üzerinde artış kaydetmesi dolar kurunu rekor seviyelere taşıdı. Günlük değer kazancı yüzde 1.30’u aşan dolar kurunda bugün açıklanacak FED tutanakları takip edilecektir. Eğer, tutanaklarda şahin ifadelerin görülmesi halinde dolardaki değer kazancını destekleyebilir. Teknik görünümde ise yükseliş trendi içinde olan USDTRY paritesinde 3.5778-3.5343 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü hareketler devam edebilir. Yükselişlerin devamında 3.6031 ve 3.6183 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY ANALİZİ

Dünkü işlem gününde beklentilerin üzerinde artış kaydeden Türkiye enflasyon rakamlarının etkisiyle Euro/TL paritesinin yaklaşık üç hafta önceki seviyelerine yükseldiğine şahit olduk. Aynı zamanda düşük enflasyonla mücadelesini sürdüren Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’da enflasyon rakamlarında görülen artış paritedeki yükselişi destekledi. Bugün iç tarafta takip edilecek bir veri akışı bulunmuyor. Ancak Euro Bölgesi’nde PMI ve enflasyon rakamları ön planda olacak. Teknik açıdan bakacak olursak 3.7293-3.7020 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yükselişler devam edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 3.7459 ve 3.7727 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD ANALİZİ

Doların küresel ölçekteki gücünü artırması ve dolar endeksinin dünkü işlem gününe pozitif tarafta başlayarak günlük bazda yüzde 1,30’un üzerinde artış göstermesi paritenin dün güne önemli eşik olan 1.0500 seviyesi altında başlamasına neden oldu. ABD’de açıklanan olumlu PMI rakamlarının da etkisiyle Euro/dolar paritesi kritik destek olan 1.0350 seviyesini test etti. Bugün Euro Bölgesi’nde PMI ve enflasyon rakamları ABD tarafında ise, FED tutanakları paritedeki oynaklığı artırabilir. Teknik açıdan bakacak olursak EURUSD paritesinde 1.0468- 1.0561 direnç seviyesi altında kalındığı sürece geri gevşeme devam edebilir. Geri çekilmelerin devamında 1.0352 ve 1.0317 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD ANALİZİ

İngiltere’de açıklanan olumlu PMI rakamlarına rağmen dolardaki yükseliş pariteyi aşağı yönlü baskıladı. Bugün açıklanacak İngiltere PMI rakamları ve ABD tarafında FED tutanakları paritedeki oynaklığı artırabilecek önemli gelişmeler olarak karşımıza çıkmaktadır. Teknik görünümde ise 1.2282-1.2310 direnç bölgesi altında kalındığı sürece geri çekilmeler devam edebilir. Düşüşlerin devamında 1.2200 ve 1.2180 destek seviyeleri takip edilebilir. 

USDJPY ANALİZİ

Dolara karşı mücadelesini sürdüren Japon yeni aleyhine fiyatlamalar devam ediyor. Dün Yen dolara karşı yaklaşık yüzde 0,30 seviyesinde değer kaybederken paritede yatay bandın direnci olan 118.22 seviyesinin aşılamadığını gözlemledik. Bugün ABD’de açıklanacak olan aralık toplantısına ait FED tutanakları paritenin yönünü etkileyebilecek önemli gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Teknik görünümde ise yükseliş kanalı içinde olan USDJPY paritesi 117.80-117.27 destek bölgesi üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü hareketlerinde devam edebilir. Yükselişlerin devamında 118.34 ve 118.69 direnç seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN ANALİZİ

Dolarda görülen yükseliş ve ABD tahvil faizlerinin yüzde 2’nin üzerinde prim kazanması altındaki aşağı yönlü baskıyı destekledi. Bu gelişmelere rağmen 1144 desteği üzerinde tutunmayı başaran sarı metalde bugün küresel gelişmelerin yanında FED tutanakları da yakından izlenecektir. Tutanaklarda yer alabilecek şahin ifadeler altındaki aşağı yönlü baskının artmasına neden olabilir. Teknik görünümde ise altın fiyatları 1155-1144 destek bölgesi üzerinde kaldığı sürece yükseliş eğilim  devam edebilir. Yükselişlerin devamında 1162 ve 1166 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL ANALİZİ

İran’ın 29 uluslararası firmanın yeni petrol sözleşmelerine katılımı onayladığını açıklaması sonrası petrol fiyatları yükseliş kaydetti. Ancak Moody's’in küresel petrol ve doğal gaz sektöründe bu yıl cansız fiyatlar ve kemer sıkmanın sürebileceği ve brent ve WTI için fiyatlarını orta vadede 40-60 dolar/varil bandında öngörüldüğünü açıklaması yükselişin 55.23 seviyesiyle sınırlı kalmasına neden oldu ve emtia günlük kazancının büyük bölümünü geri verdi. Teknik görünümde ise 52.0-51.3 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yükselişler sürebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında ise 53.2 ve 54.4 direnç seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL ANALİZİ

Dolardaki yükseliş ve Moody’s’in açıklamalarıyla günlük kazancının büyük bölümünü geri veren brent petrol yeni güne 55.7 seviyesinden başladı. Teknik görünümde ise 55.1-54.5 destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece yükselişler devam edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 56.3-57.5 direnç seviyeleri takip edilebilir. 

DAX ANALİZİ

Haftanın ilk işlem günündeki yükselişin ardından petrol fiyatlarındaki yükseliş ve olumlu Almanya enflasyon rakamlarının etkisiyle DAX endeksinin yaklaşık iki haftadır sürdürdüğü yatay bandı yukarı yönlü kırdığını gördük. Bugün ise Euro Bölgesi’nde açıklanacak PMI ve enflasyon rakamları ile FED tutanakları yakından takip edilecektir. Teknik görünümde ise yatay hareketini yukarı yönlü geçen Dax endeksinde 11553-11496 destek seviyesi üzerinde kalındığı sürece yükselişler devam edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 11673 ve 11809 direnç seviyeleri takip edilebilir.

Destek Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ04 Ocak 2017 09:39

    vurgunculuk ,fırsatçılık meslek olmuş yetkililer susmuş yada susturulmuş durumdaysa 5 de olur 15 de olur.