E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 4 liranın altına geriledi---

Dolar 4 liranın altına geriledi

Dolar 4 liranın altına geriledi
29 Mart 2018 - 09:09 borsagundem.com

Dolar büyüme verisi öncesinde güne 4 liradan başlangıç yaptı. Öğlen saatlerinde dolarda düşüş yaşandı

4 liranın üzerinde seyreden dolar gevşeme eğilimi gösterdi. Borsa İstanbul'a gelen alımlar, tahvil faizindeki gerileme ve Türkiye ekonomisinin yüzde 7.4 büyümesi dolardaki yükselişin önünü kesti.

Dün 4'ün üzerine yükselen Dolar/TL yeni güne de bu seviyelerde başladı. Kur cuma gecesi de uluslararası piyasalarda 4.03 ile tarihi zirveyi test etmiş, sonraki günlerde 3.98-3.99 seviyelerinde işlem görmüştü. Dolar dün yeniden kritik 4 seviyesini aşarak 4.01'den işlem gördü.

Teknoloji ve bilişim sektöründeki şirketlerin daha sıkı denetleneceği endişeleri ve ABD'de dün açıklanan beklentilerin üzerinde GSYH verisi ardından 4.01 seviyesini aşan dolar/TL, saat 18:00 itibariyle 3.9608 lira seviyesinde işlem görüyor. Gün içinde en düşük 3.9596 lira, en yüksek 4.0162 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.8783 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2298 seviyesinde. Gram altın 168.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.08 seviyesinde.

Türk Lirası uzun süre sonra dolar ve euro karşısında yüzde 1'in üzerinde prim elde etti.

Bir bankacı, öğleden sonra piyasanın yurtdışına odaklanacağını belirterek, şöyle devam etti: 

"Bugün yurtdışında açıklanacak veriler var, pariteyi etkileyebilir, diğer taraftan teknoloji sektörüne yönelik gelişmeler izlenecektir. Bu sabah gelişmekte olan piyasalar biraz artıda açıldı, bir soluklanma olarak yorumlanabilir. Ancak dolar/TL'de yurt dışı kaynaklı belirgin bir düşüş olmasını beklemem. Sadece sabahki büyüme çok olumlu sürpriz yapar, ABD verileri de pariteyi yükseltecek şekilde gelirse o zaman 4.00'ün altında kapanış olabilir. Beklenti altında bir büyüme rakamının da olumsuz etki yaratmasını bekleyebiliriz. Yarın da zaten birçok piyasa tatil. Dolayısıyla 4.00 seviyesinin hangi tarafında kapanışlar gerçekleştireceğimiz önemli, üzerindeki her kapanış yukarı riski artırabilir" dedi. 

"Para politikası güvenilirliği güçlü değil ve Merkez Bankası, enflasyonist baskı konusunda eğrinin gerisinde bulunuyor" şeklinde bir değerlendirme yapan Societe Generale Stratejisti Phoenix Calen dün, TL'deki değer kaybını "kademeli bir bozulma hikayesi" olarak niteleyerek, "Jeopolitik hikaye bariz şekilde ilerleme kaydetmedi, Türkiye'nin Suriye ile ilgili olarak ABD ile yapılacak müzakerelere bağlı olduğuna ve civardaki Türk birlikleriyle Menbiç'te karşı karşıya gelme riskinin biraz azalmış göründüğüne dair bazı işaretler bulunuyor. Ama yine de bu endişe verici bir hikaye, S-400 füze sisteminin satın alınması ve Halkbank konusu da dahil olmak üzere ABD ile görüşülecek sayısız başka konu var" demişti. Bankacılar yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesinin yabancı yatırımcının tahvil piyasasından çıkmasına ve faizlerde yükselişe neden olduğunu; yabancı yatırımcıların carry trade pozisyonlarını kapamalarının da TL'de değer kaybı ve son dönemde negatif ayrışmayı sürdürdüğünü belirtiyor. 

Türkiye ekonomisinde geçen yılki aşırı ısınma sonucunda oluşan yüksek enflasyon ve cari açık gibi makro dengesizliklerin fon akışına duyarlı Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam edeceğini belirten analistler, bu çerçevede Türkiye'nin en kırılgan EM ekonomileri arasında olmaya ve TL'nin değer kaybetmeye devam edeceğini belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)