E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar daha da düşer mi?---

Dolar daha da düşer mi?

Dolar daha da düşer mi?
05 Mayıs 2014 - 07:01 borsagundem.com

2.39 TL'ye kadar yükselen dolar Cuma günü 2.09 TL'ye geriledi

Dolar kuru Cuma günü 2,0967’ye kadar gerileyerek 11 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Yurt dışında değer kaybeden dolar, yerli piyasalarda da lira karşısında değer kaybederek 2,10’nun altını gördü ve son 3 haftanın en düşüğüne geriledi. Hürriyet'in haberine göre, liranın değer kazanmasında son dönemde gelişen piyasalara sermaye girişlerinin hız kazanması da etkili oldu. Türk Lirası merkez bankası’nın faiz artırdığı 27 Ocak’tan bu yana dolar karşısında yüzde 10’a yakın değer kazandı ve gelişen ülke dövizleri arasında en iyi performans gösterdi. Merkez Bankası kurun 2,39’a yükselmesinden sonra olağan üstü toplanarak politika faizini yüzde 7,75’ten, haftalık repo oranı olarak belirlediği yüzde 10’a yükseltmişti. Faizin artmasından sonra dolar kurunda sert düşüş yaşandı.

LİRA DEĞERLENDİ, BORSA PATLADI

Gelişen ülkelerden yaşanan sermaye kaçışı tersine dönünce liraya dayalı varlıklar da olumlu etkilendi. Merkez Bankası verilerine göre 14 Şubat -25 Nisan haftası arası hisse senetlerine yurt dışından 146 milyon dolarlık giriş oldu. BIST Endeksi o dönemden bu yana yüzde 21 yükselerek, en iyi performans gösteren gelişen ülke borsası oldu.
Çarşamba günü Merkez Bankası’nın faiz indirimi sinyali vermesiyle birlikte banka hisseleri öncülüğünde BIST 100 endeksi bu hafta yüzde 3,82 yükselerek 75 bin puanı aştı. Bir haftada 4000 puan yükselen endeks, kapanışı 75159 puandan yaptı ve 5 ayın zirvesini gördü. 
Uzmanlar, liradaki değer kazancının bir miktar daha sürse de uzun vadede tekrar doların değer kazanabileceğini belirtiyor. Bigpara.com’a konuşan TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Dolardaki bu değer kaybının lira karşısında da yaşanarak kurun, 2,05 – 2,06 seviyesine” kadar inebileceğini belirtti.

İBRE TEKRAR DOLARA DÖNEBİLİR

Ancak Amerikan Doları’nın orta vadede tekrar değerlenmesi kurun lira aleyhine dönmesine neden olabilir. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, “Her şeye rağmen dolarcıyım” derken, ibrenin uluslararası piyasalarda dolardan yana döndürecek üç nedeni sıralıyor: “ABD verileri Avrupa Birliği’ne göre daha iyi olacak. Tahvil alımı bitince Fed’in bilançosu büyümeyi sonlandıracak ve itfası gelen tahviller çevrilmeyince ilk defa olarak küçülecek. Euro bölgesinde deflasyon korkusu nedeniyle, niceliksel büyüme ihtimali sürecek.”
Euro dolar karşısında son 3 haftanın zirvesini görürken Cuma günü 1,3889 dolara kadar yükseldi. Şubat’tan bu yana Euro’nun dolar karşısında değer kazancı yüzde 3’ü buldu. 

‘Altında yükseliş geçici’

Altın fiyatları, Amerika’dan iyi bir haber gelmemesine rağmen, Ukrayna’da yaşanan çatışmaların büyümesiyle tekrar 1300 doların üzerine yükseldi. Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdamda artış beklenen 215 binin çok üzerinde 288 bin olarak açıklanması altın fiyatları için olumsuz bir gelişme oldu. ABD ekonomisinde düzelme sinyalleri gelmesi Fed’in parasal sıkılaştırmaya devam etme ihtimalini güçlendiriyor. Fed hafta içinde aylık tahvil alım programını 10 milyar dolar daha azaltarak 45 milyar dolara indirdi. Ülkede işsizlik oranının da son 6 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 6,3’e düşmesi de Fed’in faiz artırımına erken gidebileceği beklentisini artırıyor. Fed, parasal sıkılaştırmaya gitmek için işsizlik oranının yüzde 6,5’un altına inmesi gerektiğini belirtmişti.

KÖTÜ SİNYALLER

ABD’den altın fiyatları için kötü sinyaller gelirken, gerginlik yaşadığı Rusya ile Ukrayna sorunun büyümesi ise altın fiyatlarındaki yükselişin nedeni oldu. Kiev yanlılarının Odessa’da Rus ayrılıkçıları tarafından işgal altında bulunan bir binayı ateşe vermesiyle 31 kişi hayatını kaybetti. Rus yanlıları da 3 Ukrayna savaş helikopterini düşürdüklerini açıkladı. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow’un “Rusya NATO’yu düşman olarak görüyor” açıklaması için gerginliğin tırmandığı seviyeleri ortaya koydu.

EN YÜKSEK SEVİYE

Altın fiyatları Ukrayna risklerinin ağır basmasıyla birlikte Cuma günü 1305 dolara kadar yükseldi. Geçen hafta altın Ukrayna riskiyle birlikte benzer seviyelere kadar tırmandı. Altının ons fiyatı böylelikle 3 haftanın en yüksek seviyesinden işlem görüyor. Uluslararası piyasalarda altının bu yıl getirisi yüzde 7,7. Uzmanlar altında uzun vadede yönün düşüş olduğunu belirtirken, Ukrayna gelişmelerinin fiyatları ne kadar destekleyeceğini kestirmek zor. Şu anda Ukrayna ile Rusya arasında orduların devreye girdiği bir savaş ihtimali piyasada fiyatlanmazken, yatırımcılar temkinli davranmaya devam ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yılmaz05 Mayıs 2014 07:43

    borsanın çıkması için düşer ama 2 tl nin altına düşmesin borsa hedefi 5 cent 5x2=100.000 altına gelmeyelim...aslında 2.4 tl de kalsaydı hedef 120.000 oluyordu ...