E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar düşsün diye anlaşma mı yapıldı?---

Dolar düşsün diye anlaşma mı yapıldı?

Dolar düşsün diye anlaşma mı yapıldı?
24 Mart 2016 - 07:19 borsagundem.com

Dünya ekonomisini yöneten merkez bankaları Fed, BoJ, ECB ve BoE’nin doların güçlenmesini önlemek için gizlice anlaştıkları konuşuluyor

Küresel piyasalar, dünya ekonomisini yöneten büyük merkez bankalarının yaptıkları ‘gizli anlaşma’ gereğince koordineli kararlar alıp almadığını tartışıyor. Önemli merkez bankalarının geçen ay Çin’in Şanghay şehrinde yapılan ‘G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda, güçlenen doları dizginlemek için gizlice anlaştıkları yönündeki spekülasyonlar finans dünyasının gündemine oturdu.

ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) geçen hafta aldığı ‘güvercin’ kararlar ve dolardaki değer kaybı spekülasyonları destekledi.

Korkak Fed benzetmesi

New York Bestseller listesine giren kitapların yazarı ve Societe Generale’nin eski ABD Genel Müdürü Lawrence McDonald, bu iddiaları doğruladı. McDonald, büyük merkez bankalarının koordineli hareket etme olasılığının giderek yükseldiğini Ocak’ta yazdığını belirterek, şunları kaydetti:

“Son 1 ay içinde ECB’nin piyasaları desteklemek için banka harici şirketlerin tahvillerini de satın alacağına dair duyumlar aldık. Bu duyumlar, ECB’nin 10 Mart’taki toplantısıyla gerçeğe dönüştü. Çin Merkez Bankası (PBOC) yetkilileri de G20’den hemen önce yuandaki değerlenmeyi savundu. Hem ECB hem de PBOC yetkililerinin G20 öncesinde çok ‘güvercin’ mesajlar vermesi ilginçti.”

Bu gelişmelerin, 2016’nın başında ciddi değer kaybeden piyasaları desteklediğini vurgulayan McDonald, Fed’in 16 Mart’ta açıkladığı güvercin kararların gizli anlaşma tezini iyice güçlendirdiğini belirterek, “Korkak Fed, Şanghay’daki G20 toplantısında bir anlaşma yapıldığını açıkça gösterdi” diye konuştu.

McDonald, doların son birkaç haftada önemli seviyede değer kaybetmesinin piyasalarda “balayı havası” yarattığına işaret ederek, “Bu kısa balayı 1 ay daha sürebilir, daha sonra sert bir geri dönüş yaşanacak” dedi.

Ne mesaj verdiler?

Küresel ekonominin en önemli aktörlerinden büyük merkez bankalarının aldıkları kararlar şöyle:

- ECB, 10 Mart’ta gerçekleşen toplantısında politika faizini yüzde 0.05’ten yüzde 0.00’a, mevduat faizini yüzde eksi 0.30’dan yüzde eksi 0.40’a indirdi. ECB, ayrıca varlık alım miktarını Nisan’dan itibaren aylık 60 milyar eurodan 80 milyar euroya yükseltti.

- BoJ, 15 Mart’ta biten toplantısında politika faizini değiştirmedi ve parasal tabanı artırmaya yönelik hedefini yıllık 80 trilyon yende tuttu.

- Bir gün sonra Fed, faiz oranını son dönemdeki olumsuz küresel ekonomik ve finansal gelişmeler nedeniyle sabit tutma kararı aldı.

- Son olarak, BoE 17 Mart’ta politika faizini yüzde 0.5’te ve varlık alım program hedefini 375 milyar sterlinde bıraktı.

Dev zirve Çin’de yapıldı

Küresel ekonominin en önemli aktörlerinden büyük merkez bankalarının 26-27 Şubat tarihlerinde Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda kapalı kapılar arkasında önemli kararlar aldığı iddia ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)