E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşte---

Dolar düşüşte

Dolar düşüşte
29 Haziran 2018 - 09:24 borsagundem.com

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve OHAL'in sona ereceği beklentileriyle TL varlıklar olumlu seyrediyor

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve OHAL'in sona erdirilmesi ihtimali TL'nin benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışmasına, faizlerde de aşağı harekete neden oluyor.
Yurtdışı piyasalarda küresel ticaret savaşları kaynaklı olumsuz eğilim sürerken, yurtiçi piyasalarda ana odak konusu yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak ekonomi politikaları ile OHAL. 

Bir bankacı "Ay sonuna doğru yurtiçi yerleşiklerin döviz satışları görülüyor olabilir. Yüksek faiz getirisi ve reel kur olarak çok düşük seviyelerde bulunması, seçim belirsizliğinin kalkması, TL'yi relatif olarak daha cazip kılıyor. Küresel piyasalarda havanın iyi olması halinde içeride de olumlu hava korunur ama ekonomi yönetimini görmek önemli" dedi.

Bankacılar seçim riskinin bitmesinin yanı sıra OHAL'in kaldırılma ihtimalinin de piyasalara olumlu yansıdığını, TL'deki oynaklığın da azalmaya devam ettiğini belirtirken; dolar/TL'de 4.55 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması halinde düşüşün devam edebileceği düşünülüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Pazar günü yapılan seçimlerin ardından önceki gün Ankara'da ilk kez bir araya gelirken; dün basında yer alan bir haberde söz konusu görüşmede OHAL'in uzatılmaması yönünde mutabakata varıldığı belirtildi.

Yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çeken analistler, söz konusu alanlar açıklığa kavuşmadıkça piyasada temkinli volatil seyrin sürmesini bekliyor. Seçim öncesi 22 Haziran Cuma günü 4.66 civarından kapanan dolar/TL seçim sonuçlarının ardından Pazartesi günü 4.5375'e kadar gerilemiş, sonrasında yatırımcıların ekonomide yeni döneme odaklanması ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybının etkisiyle 4.7235'e kadar yükselmişti.

Dolar güne 4.57 lira seviyesinde başladı. Saat 18:04 itibariyle 4.5839 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.5564 lira, en yüksek 4.5994 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.3528 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1673 seviyesinde. Gram altın 184.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.25 seviyesinde.

Türk varlıklarına aylardır ihtiyatlı yaklaşan yabancı fon yöneticileri, seçimlerde galip gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yabancı yatırımcıları ancak "ekonomi ve para politikası üzerinde daha sıkı kontrol" sözlerine açıklık getirdiği takdirde tekrar cezbedebileceğini ifade ediyor.
Yeni yönetimin karşı karşıya olduğu başlıca sorunlar arasında yüksek cari açık, çift hanelere çıkan enflasyon ve yüksek dış borçlanma maliyetleri bulunuyor. Yatırımcılar saygın ve iş dünyası dostu isimlerin kabinede yer alıp almayacağını ve Erdoğan'ın kabul görmemiş politikaları savunmaya devam edip etmeyeceğini de görmek istiyor.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kesin seçim sonuçlarını 5 Temmuz'da açıklaması bekleniyor. Bu
tarihte açıklanırsa milletvekilleri mazbatalarını alacak ve 8 Temmuz'da TBMM'de yemin edecek.
Erdoğan ise milletvekili yemin törenlerinin ardından yemin edecek ve başbakanlık makamı kaldırılacak. Erdoğan'ın yemin etmesinin hemen ardından yeni kabineyi açıklaması bekleniyor.

Hafta içinde yüzde 17.51 seviyesine kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi
dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.49, valörde son işlemde yüzde 16.23 seviyesindeydi.
İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 19.17,
valörde son işlemde yüzde 19.07 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie29 Haziran 2018 12:33

    Sene sonu rahat 5 TL'den satarım. Faizde dursun dolarlarım. Kafam rahat.

  • borsacı29 Haziran 2018 13:38

    sene sonuna kalmaz yakındır 5 tl olması

  • Berber bekri29 Haziran 2018 11:33

    Evet 4 tl üzerinde dolar alanlar iki yol var önünüzde yeni durumda iyi bir ekonomi ve yatırım planlaması olur yandaşa ona buna peşkeş çekilmez ise 4 yıl beklersiniz... yok aynı taş aynı hamam devam ederse yakında 8 tl den satar ohhh bee dersiniz....