E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar faiz açıklamasıyla tırmandı---

Dolar faiz açıklamasıyla tırmandı

Dolar faiz açıklamasıyla tırmandı
26 Eylül 2014 - 06:48 borsagundem.com

Fed'in faizi erken artırabileceğine dair açıklamalar doların ateşini yükseltti

Faizleri belirleyen Açık Piyasa Kurulu Üyesi Dallas FED Başkanı Fisher “Faiz artırımı ilkbaharda başlayabilir” dedi. Dolar 4 Şubat’tan sonra ilk kez 2.26 TL’yi geçti.

Dallas  FED Başkanı Richard Fisher, Fed’in faizleri artırmaya piyasa beklentilerinin erken eşiği olan 2015 yılı ilkbahar aylarında başlayabileceğini söyledi.

Fed’in para politikalarını belirleyen Açık Piyasa Kurulu’nun üyesi olan Fisher  Roma’da katıldığı konferansta “Piyasada faiz oranlarının bahar ile yaz arasında bir zaman dilimi içinde artmaya başlayacağı öngörülüyor. İçeride ne konuştuğumuzu söyleyemem uygun olmaz ancak belki geç olmasından ziyade erken olur” dedi. Fisher’in bu sözleri, ilk faiz artırımının ilkbahar aylarında olabileceği tahminlerini artırınca  doların tüm dünya ülke para birimlerine karşı değer kazanmasına yetti. Euro/dolar kuru 1.27 sınırına gelirken, dolar/sterlin kuru da 1.63 seviyesine çekildi. Türk Lirası da bu değer kayıplarından nasibini aldı.

Dolar endeksi 2010 Haziran’ından beri gördüğü en yüksek seviye olan  85,5’i görürken, dolar/yen paritesi 6 yılın zirvesine yakın, euro/dolar paritesi  ise yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesinde işlem görüyor.

Doların diğer para birimleri ve emtialar karşısındaki güçlenişi TL’nin  de değer kaybının hızlanmasına neden oldu. Dolar/TL  4 Şubat’tan bu yana gördüğü en  yüksek seviye olan 2.2615’i gördükten sonra günü 2.26 seviyesinden kapattı.

Analistler dolar/TL’nin 2.2588 seviyesinin direnç olarak izleneceğini,  bu seviyenin kırılması durumunda sırasıyla 2.2650 ve 2.2880 seviyelerinin  gündeme gelebileceğini tahmin ediyor. Ancak 2.26 TL seviyesinin üzerinde bir kapanış sonrası doların orta vadede yolculuğunun 2.39 TL’ye kadar olabileceği tahminleri de yapılıyor.

İşsizlik de doları tetikledi

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, Merkez bankalarının aksiyonlarının doların değerlenme  sürecini desteklemeye devam ettiğini söyledi. Önceki gün  ABD’de beklentilerden olumlu gelen  konut satışları doları desteklediğini belirten Doğan,  Avrupa  Merkez Bankası tarafından da yeni genişleme hamlelerinin  gelebileceği yönünde mesajlar alınmasının euro/dolar paritesinde hızlı düşüşe neden olduğunu aktardı.  Dün akşam üzeri ABD işsizlik başvuru verisi geldi ve başvurular 293 bin ile 300 binlik beklentinin altında kaldı. Bu veri sonrası da doların kazancını artırdığı dikkati çekti.

Merkez esas duruşta

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası  Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.25  düzeyinde sabit tuttu. PPK, Merkez Bankası bünyesindeki bankalararası  para piyasası ve  Borsa İstanbul Repo-Ters Repo pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit tutulmasına  karar verdi. İhracatın dengeli büyümeyi desteklediği kaydedilirken emtia fiyatlarında ve gıda fiyatlarındaki artışın da durduğu ancak yine de enflasyonda belirgin bir düşüşün faiz indirimi için öncelik olacağı ifade edildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)