E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar fırladı borsa düştü not gelmedi---

Dolar fırladı borsa düştü not gelmedi

Dolar fırladı borsa düştü not gelmedi
09 Ağustos 2014 - 07:35 borsagundem.com

Hafta boyunca piyasaları baskı altına alan Moody’s’in beklenen açıklamasının dün sabah gelmemesi spekülasyona neden oldu

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s geçmişte olduğu gibi dün yine piyasalarda çok tartışılacak bir uygulamaya imza attı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki gün kala açıklama yapacak olması nedeniyle büyük tepki toplayan sıfırcı hoca Moody’s’den dün sabah saatlerinde beklenen açıklama gelmedi. Hafta başından bu yana negatif bir açıklama geleceği yönünde piyasaları baskıya alan Moody’s açıklamasının sabah saatlerinde gelmemesi piyasalarda ‘not indirimine gidecek’ söylentilerinin artmasına neden oldu. ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak’ta hava saldırılarına izin vermesinin etkisine uluslararası piyasalarda riskten kaçış da eklenince dolar gün içerisinde 2.19 seviyesine kadar yükseldi.

Sicili bozuk
Bu arada faiz yükseldi, borsa düştü. Ancak, piyasalarda rüzgar öğleden sonra tersine döndü. Piyasa uzmanlarıTürk varlıklarına ilginin birden arttığını belirtti. Piyasada daha önce manipülatif işlemlerin arkasında parmağı olduğu düşünülen Moody’s’in bu sefer de devreye girdiği konuşuluyor. Konuşulanlara göre, Moody’s’le birlikte hareket eden yabancı dev fonlar, sabah saatlerinde yüksek seviyeden dolar satarak, yüksek faizli tahvil ve düşük seviyeden hisse aldı. Öğleden sonra da hem dolar hem de faiz düşerken, borsa günü yükselişle kapattı. Sicili bozuk Moody’s’in daha önce de Türkiye ile ilgili açıklamaları sırasında piyasalardaki oynaklık Sermaye Piyasası Kurulu’nun incelemesine kadar gitmişti.

Bunu sürekli yapıyor
Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Ficth’in 3 Aralık 2012 not artırımı öncesinde İMKB üç günde yüzde 10.9, Moody’s’in 8 Ocak 2013’teki not artırımı öncesi dört günde ise yüzde 6.3 yükselmişti. Moody’s o dönemde Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına yükseltmişti. Moody’s, ayrıca geçen yıl daha önce hiç yapmadığı birşey yaparak Türkiye’deki finans kuruluşlarıyla telekonferans yapacağını açıklamış, bu süreçte de ‘not artımı olacak’ söylentileriyle piyasalar yükselmişti. Ancak, telekonferans sırasında not artışı gelmemişti. 16 Mayıs 2013’te Moody’s Türkiye’nin notunu Baa3’le ‘yatırım yapılabilir’ düzeye çıkarmıştı. Moody’s en son 11 Nisan 2014 tarihinde Türkiye’nin Baa3 olan kredi notunu teyit etmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut Ballı09 Ağustos 2014 23:46

    Moddy konusu çok abartıldı , yani yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmesi bu kadar önemli mi yaw , adamlar kafalarına göre yazıp çiziyor.Çok itibar edilmemeli ama malesef basın,medya çok abarttı birileri yine paraları kaptılar.Doları 2.18 den sattılar.Az para değil 2.10 dan 2.18 çıktı.Birileri bunu hep yapıyor kaos ortamı yapıp indirip bindiriyorlar düşünün yüz dolar 210 tl den 218 liraya çıktı borcu olanlar çok etkileniyor.Sayın bakanımız notumuzu düşürecek gibi konuştu , spekülasyon üretenlerin ekmeğine yağ sürmş oldu .Türkiye olarak kendi kredi derecelendirme kuruluşlarımızı kuralım,bağımsız olsunlar,gerçekci olsunlar.Yabancıların eline koz vermeyelim. derim.

  • tarık09 Ağustos 2014 15:21

    Koskoca bakan yanlış bilgi vermez. Bakan kredi notu düşürülecek dediyse düşürülmüştür. Piyasa düşürülen notu sattı.

  • bonanza09 Ağustos 2014 13:40

    anlaşılan adamlara öyle baskı yapılmışki ne dediği belirsiz sarhoş gibi açıklamalar yapmak zorunda kalmışlar

  • Moody's moody's09 Ağustos 2014 12:37

    "Bizi izlemeye devam edin ... Çünkü biz sizi pozitif izlemeye aldık !" P.tesi , seçim arkası bu açıklamayı yapacağız , herkese bol kazançlar !!!

  • MOODY'S09 Ağustos 2014 12:32

    Beyler malları topladıysanız ben yeni bir açıklama yapacağım. Türkiye 'nin notunda değişiklik yok diye ... Tavan tavan giden borsada pitesiden itibaren satışa geçersiniz !

  • pazartesi09 Ağustos 2014 10:18

    pazartesi borsa tavan o zaman.

  • ALİ09 Ağustos 2014 08:04

    Arkadaşlar spekülatf söylemleri moodys değil,devlet bakanları yapmıştı.Bu sekilde neden yazıyorsunuz anlamadım