E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
05 Ekim 2018 - 08:41 borsagundem.com

Enflasyon ile ABD tahvil faizlerindeki hareketin baskısıyla yükselen dolar, ABD tarım dışı istihdam verisiyle güç kaybetti

Sert artış kaydeden enflasyon verisinin ardından ABD tahvil faizleri ile petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle dün sert yükselen dolar/TL bu sabah 6.20'nin üzerinde hareket ederken ABD tarım dışı istihdam verisi dolar üzerinde kısa süreli etkili oldu.

ABD'de Eylül'de tarım dışı istihdam 134 bin kişi arttı. Beklentiler 180 bin civarındaydı.

Dolar/TL yeni güne 6,18 seviyesinde yatay bir seyirde başladı. Saat 18:00 itibariyle dolar 6.1292 seviyesinde. Dolar/TL, bugün en düşük 6,1044, en yüksek 6,2136 seviyesini gördü. 

Euro ise 7.0624 seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1523 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 237.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.38 seviyesinde.

İşsizlik fonundan kamu bankalarına para aktarıldığının ortaya çıkması da piyasalardaki bozulmaya neden olarak gösteriliyor.  

Güçlü ekonomik veriler ise enflasyon ve beklentilerden daha hızlı faiz artışı riskine ilişkin endişeleri artırarak gelişmekte olan piyasalara olumsuz yansıyor. ABD tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle küresel piyasalarda risk iştahının terse dönmesinin TL'de de dün sert kayıplara neden olduğunu söyleyen bir bankacı, "Bunun sonucunda lokal talebinin sadece bir kısmını karşılayabildiği yabancı çıkışını gözlemledik. Dün açıklanan reel efektif kur endeksi de Eylül'de 61.62 ile tarihi düşük seviyeye geriledi. Ancak TÜFE'nin geldiği seviye nedeniyle bu sürpriz değil, TL için de artık bir iştah yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AB üyeliği için referanduma gidilebileceği açıklaması ve ABD'nin Kuzey Kore yaptırım listesine Türkiye'den bir şirket ve bağlantılı iki Türk vatandaşını eklemesinin piyasalarda endişe unsuru olduğunu söyleyen aynı bankacı, "ABD'nin bu adımı Türkiye-ABD ilişkilerinin Rahip Brunson'ın serbest bırakılmasının yeterli gelmeyecek kadar kötü olduğunun bir sinyali olarak görülebilir" dedi ve şöyle devam etti:

"Bugün küresel gelişmeler ve haber akışı TL'nin yönünü belirleyecektir. Ancak küresel gelişmeler ve makro görünüm nedeniyle TL için en iyi günler sona ermiş olabilir. Global satış dalgası, ABD ile ilişkilerin seyri, TCMB'nin daha fazla adıma atmama ihtimali TL için risk teşkil ediyor. Üstelik bugün açıklanacak ABD verilerinin iyi gelmesi halinde yine ABD tahvil faizlerinde yükseliş ve Fed faiz artışı fiyatlaması ile karşılaşabiliriz."

ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlar kapsamına SIA Falcon International group adlı bir Türk şirketi ve şirket ile bağlantılı iki Türk vatandaşını aldı. Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan yaptırım listesi ekinde başka ülkelerden işletme ve kişiler de bulunuyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katacağı çok şey olduğunu ama böyle giderse AB ile ilişkiler konusunda Türkiye'nin atacağa adımla ilgili referanduma gidilebileceğini kaydetti.

ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve dolardaki değer kazancı nedeniyle dün küresel olarak piyasalarda bir satış eğilimi söz konusu iken enflasyon verisinin etkisiyle Türkiye'nin makro göstergelerine ilişkin artan endişelerle TL cinsi varlıklarda daha sert kayıplar gözlendi. Dolar/TL dün 6.23'ü aşarken, endekste satışlar yüzde 3'e yaklaştı, 10 yıllık tahvil faizi de yükseldi.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) gıda fiyatları, ulaştırma başta olmak üzere TL'deki değer kaybının neredeyse tüm gruplarda genele yayılan artışları tetiklemesiyle Eylül'de yüzde 6.3 ile beklentilerin oldukça üzerinde arttı.

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon ise Ağustos ayındaki yüzde 17.9 seviyesinden Eylül'de yüzde 24.52'e yükselerek 15 yılın zirvesini gördü. Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde dün 109 baz puanlık artış gözlendi. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 20.40, yüzde 20.48'e kadar yükseldikten sonra valörde son işlemde yüzde 20.46 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin faizi ise dün spot kapanışta yüzde 26.51, valörde son işlemde yüzde 20.38 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali05 Ekim 2018 22:22

    sanki kar tanesi dolar düşecekmiş nereye düşecek yerini söyleyin de biraz toplayalım barim

  • Sela nik05 Ekim 2018 20:47

    Dolar düşecekmiş beynime değil çorabıma anlatın düşen sadece itibarımız ve Türk lirası. Cumhurbaşkanının suya bile zam yapıyorlar dolarla yurtdışından gelmiyor ki sözünün gereği BİM bile suya zam yapıyorsa bu ulkede cumhurun itibarı yerle bir olmuştur tek gerçek dolar... Odabir gün boşalır.

  • 7 24 ayni fikirdeyim05 Ekim 2018 19:34

    Bunlar asıl ekonomist daha dün ne yorumda bulunuyorlardı bugün sanki onları hiç söylememişler gibi davranıyorlar lan oğlum siz nasil bir...

  • Okie Dokie05 Ekim 2018 15:10

    Tüm param dolarda. Pazar alışverişi için 100 $ bozayım bari.

  • Murat Ardıç05 Ekim 2018 13:16

    Kardeşim dolar dolar başka bir şey bilmiyormusunuz yaaaa ??? Çok meraklıysan git amerikada yaşa , memleketin parasını peşkeş çekiyon dolar dolar.Gözünüzü dolar doldursun.Yada hep birlikte amerikanın eyaleti olalım , köleliği mi seçelim.Yani biraz borsa konuşun Türk tahvillerini konuşun dolar yükselcek 3-5 kuruş kazancaz diye kazınıyorlar.Dolar değerlenince hepimiz birlikte kazıklanıyoruz ama hiç düşünüyon mu ???????? Bak domates zamlandı İstanbul 10 tl ye kadar uçtu.dolardan kazandığın paraları domatese yatırırsın, ithal mallar zamlandı , dolar artınca kazanıyoruz diyorsunuzda kazandığınız felan yok hepimiz kaybediyoruz.alım gücümüz düşüyor bırakın artık şu dolardan konuşmayı.Ekonomist geçinenler kuklalar faiz artsın faiz artsın günlerce faiz artsın muhabbetine girdiler.Faizler arttı noldu şap gibi oturdun kaldın.Al bakalım bir araba iki araba parası ödersiniz.Milleti batırdınız be.

  • Sela nik05 Ekim 2018 20:51

    Zengine RANGE ROWER Fakire GAME OWER Zengin dolarla daha zengin Fakir TL de doğal seleksiyon

  • tolga05 Ekim 2018 14:18

    Murat milleti batıranlar dolar euro konuşanlar mı yoksa dolar euronun yükselmesine göz yumanlar mı ? Müteahhitlerle dolar sözleşmesini yapanlar kimler. Köprülerle dolar euro sözleşmesini yapan kimler. köprüden geçsende geçmesende dolar olarak parasını ödüyoruz. Sence milleti kim batırmış. Ezbere işkembeden konuşma.

  • mehmet yılmaz05 Ekim 2018 13:49

    damat sen misin?

  • Dayı05 Ekim 2018 10:35

    Sen Mckinseyle bile anlaşmayı Dolar üstünden yaparsan, hiç düşer mi?

  • Pardus05 Ekim 2018 10:34

    Sene sonuna kadar dolar 7, euro 8 olur

  • Hayri05 Ekim 2018 09:46

    Damat nerdesin?

  • Pala05 Ekim 2018 10:34

    Mckinseye hesap veriyor şimdi

  • Mustafa Üstün05 Ekim 2018 09:07

    Dolar ne kadarda yüksek seyretse sonuçta arz-talep meselesi şu bronson hikayesine kadar 6 üzeri gezinir akabinde salıverilme emareleri görülürse 5 tl ye kadar iner.1 dolar = 5 tl.Avrupa birliğine girme şansımız artarsa para birimi değişeceği için Euro düşünsün artık doların egemenliği sona erer.

  • Mustafa05 Ekim 2018 17:40

    Insallah mustafa kardesim

  • Lala05 Ekim 2018 10:34

    ABye girmek ayrı Euro Bölgesine girmek ayrı. ABde herkes Euro kullanamiyor, Türkiye'de Euroya geçmez.

  • malkoc3505 Ekim 2018 08:56

    ya çok komik nerden alıyor bu kağıt parçası bu gücü

  • Hayri05 Ekim 2018 11:03

    Apple, Microsoft, Tesla gibi şirketler bilancolarini Dolar üstünden tutuyor. Bir de Mckinsey gibi şirketler var, dünya liderlerine akıl veriyor, danışmanlık anlaşmalarını Dolar uzerinden yapıyor.