E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar karşısında karışık seyreden para birimleri ---

Dolar karşısında karışık seyreden para birimleri

Dolar karşısında karışık seyreden para birimleri
18 Ağustos 2020 - 08:58 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalara ışık tutuluyor.

Amerikan dolarının zayıf seyrini koruması DXY’de < 93.00 hareketini devam ettirirken, Kasım ayında takip edilecek olan ABD seçimleri öncesinde 88.00-89.00 bölgesinin “ihtimal” olarak potada kaldığı düşüncesini de sıcak tutuyor. Geçtiğimiz haftaki yükselişin ardından algı ve teknik açıdan kritik seviyelere gelen ve yeniden yakından takip edilen 10y tahvil faizinde ise Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan 20y vadeli ihale öncesinde giriş ve gerileme söz konusu.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin Amerikan doları karşısında karışık bir resim ortaya koyduğu günde Doğu Avrupa & Asya üyelerinin pozitif, diğer ülke paralarının ise negatif tarafta yer alma durumu Pazartesi günü işlemlerinde de değişiklik göstermedi. BRL’nin -%1.60 ile zayıf performans açısından listenin ilk sırasında yer aldığı günde Türk lirası ise günü -%0.16 ile tamamladı. BİST 100 endeksi kapanışı %0.22 yükselişle 1086 puan seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %14.84 oldu. 5y vadeli CDS ise günü %1.1 yükselişle 571bp seviyesinden tamamladı.

EMEA bölgesi endekslerinde yatay-pozitif kapanışlar takip edilirken, bölge hisse senetlerinin işlem hacimlerinde ise Ağustos ayı etkisinin öne çıkmasına paralel son 1 aylık ortalamalarından %40’a varan geriye düşüşler söz konusu olmakta. Euro Stoxx 50 %0.02, FTSE 100 %0.61, DAX %0.15 ve Rusya (RTS, USD) -%1.14 ile gün sonu kapanışları gerçekleştirdi. Petrol fiyatlarındaki pozitif eğilimin korunması ve yatırımcıların son dönemdeki uzun yönlü RUB pozisyonlarına rağmen Rusya endeksinin negatif ayrışması dikkat çekerken, 2020 yılı performansı ise -%15.51 şeklinde oluşmakta.

Amerika kıtası işlemlerinde genel olarak Avrupa seansından daha iyimser bir tablo söz konusu olurken, bir kez daha belirli varlık grupları nezdinde yatırımcı isteklerinin yoğunlaştığı görüldü. Majör
ABD endekslerinde Dow Jones -%0.31 negatif tarafta yer alırken, Nasdaq +%1, SPX ise %0.27 ile takip edildi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları Brezilya (-%1.73) ve Arjantin (-%2.17)’deki olumsuz kapanışlar haricinde Peru, Şili ve Kolombiya önderliğinde pozitif kalmayı başardı.

Asya’da yeni gün işlemleri genel olarak pozitif eğilimin korunduğunu gösteriyor. TSİ 08.05/ NKY 225 -%0.31, Hang Seng %0.15, CSI 300 %0.12 ve KOSPI -%0.55 ile düzeylerinde oluşmakta. CNH-CNY spreadi -43 pips olurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.9325 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN18 Ağustos 2020 09:47

    dünyada dolar düşerken türkiyede neden artıyor,bizdede düşmesi gerekmiyormu,herkes giderken mersine bizde işler gider tersine,dolar değer kazansa heralde bizde 3 katı olur,bilen varmı,iktidar hiç doların yükselişini umursamuyor hatta seviniyor,dolar çıkarsa ihracat artacakmış ithalat düşecekmiş,ben daha türkiyede ihracatın ithalattan fazla olduğunu görmedim,bu hükümetin ekonomik poltikaları ne zaman usturuplu hale gelecek,dolar düşecek,bilen varmı