E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
01 Kasım 2018 - 08:24 borsagundem.com

ABD ile Türkiye arasında Menbiç'te ortak devriye hareketine başlanması üzerine dolar kurunda düşüş bir miktar hızlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün çeşitli alanlarda vergi indirimleri yapılacağına yönelik açıklamasının ardından dolar/TL ve 10 yıllık gösterge tahvil faizi sert yükselirken, kur bu sabah 5.60 seviyesinin hemen altında bulunuyor. Albayrak, dün altı başlıkta KDV, ÖTV indirimi olacağını, beyaz eşyada ÖTV'nin sıfırlandığını, 1,600 cc altı motorlu araçlarda ÖTV'nin 15'er puan indirildiğini duyurdu.

ABD ile Türkiye arasında Menbiç'te ortak devriye düzenleneceği açıklandı. Bu gelişme ile birlikte dolar kuru bir miktar gerileme kaydetti.

Yeni güne Dolar/TL 5,58 seviyesinde başladı. Saat 18.00 itibariyle dolar 5.5170 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,5108, en yüksek 5,6490 seviyesini gördü. Euro ise 6.3040 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1407 seviyesinde. Gram altın 218.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.24 seviyesinde.

Rabobank gelişmekte olan piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys ise dünkü açıklama sonrasındaki notunda, bunun hane halkı üzerindeki yükü hafifletmek için bir girişim olsa da kurdaki yukarı yönlü baskıyı yeniden alevlendirdiğini söyleyerek, "Böyle bir tepki piyasanın TCMB'nin hükümet tarafından enflasyonu dizginleme çabalarında yeterince desteklenemeyeceğinden endişe edebileceği anlamına gelir. Sonuçta, daha düşük vergilerin amacı, enflasyonist etki yaratan tüketimi canlandırmaktır" dedi.

Matys, açıklamanın hükümetin özellikle 2019'un başında gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesinde, ekonomik aktivitede uzun bir yavaşlamadan kaçınmak için mali teşvik uygulama isteğine
karşı koyamayacağı endişelerini de yeniden canlandırabileceğini belirtti.

Açıklama sonrası 10 yıllık tahvil faizinde de yükseliş gözlendi. Açıklama öncesi yüzde 18.22 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 18.52'ye kadar yükseldikten sonra spot kapanışta son işlemde yüzde 18.46 seviyesindeydi.
İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta son işlemde yüzde 24.4, valörde ise yüzde 24.42 seviyesindeydi.
Öte yandan piyasalar ABD'nin 5 Kasım'da başlayacak olan İran yaptırımlarının Türkiye'ye nasıl yansıyacağını da izliyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Washington'un İran'a ham petrol ihracatına yönelik yaptırımlarla azami baskı uygulamak istediğini ancak petrole bağımlı olan dost ve müttefik ülkelere zarar vermek istemediğini söyledi. Bolton ayrıca, Trump yönetiminin, bazıları İran'a coğrafi olarak yakın birçok ülkenin "İran'dan (petrol) alımını bir anda sıfırlamayacağını" anladığını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)