E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar tatille birlikte geriledi---

Dolar tatille birlikte geriledi

Dolar tatille birlikte geriledi
30 Mart 2018 - 08:51 borsagundem.com

Global piyasaların tatil olduğu güne Dolar/TL 3,94 seviyesinin üzerinde başladı

Dolar/TL ve faiz son bir kaç haftada yaşadığı sert yükselişler ve negatif ayrışma trendinin ardından dün başlayan düzeltme ile yönünü aşağı çevirdi. Bankacılar, Paskalya tatili dolayısıyla bugün başlıca hisse senedi piyasalarının kapalı olması nedeniyle hacimlerin azalabileceğini; yoğun iç veri gündeminin izleneceğini belirttiler.

Öte yandan bugün TCMB'nin TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinin yeni takviminin de açıklanması bekleniyor. Son dönemde benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'nin dün dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 1'i aşarken, güne 4 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL 3.96'ya kadar geriledi.

Analistler dün TL'de hem son dönemde gözlenen rekor değer kayıplarının bir düzeltmesinin yaşandığını, hem de ay sonu nedeniyle TL kısa pozisyonların kapandığını ve yüzde 1'in üzerinde değer kazancı ile TL'nin gelişmekte olan ülkeler arasında en çok değer kazanan para birimi olduğunu belirtiyor. Geçen hafta Cuma günü illikit piyasada rekor seviye olan 4.0375'e yükselen, dün gün içinde en yüksek 4.0160 seviyesini gören dolar/TL illikit piyasada 3.9350 seviyesine kadar geriledi.

Dolar güne 3.94 lira seviyesinden başladı. Saat 17:03 itibariyle 3.9560 lirada bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.9398 lira, en yüksek 3.9614 lira seviyesi görüldü.
Euro ise 4.8784 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2325 seviyesinde. Gram altın 168.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.03 seviyesinde.

Bankacılar yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesinin yabancı yatırımcının tahvil piyasasından çıkmasına ve faizlerde yükselişe neden olduğunu; yabancı yatırımcıların carry trade pozisyonlarını kapamalarının da TL'de değer kaybı ve son dönemde negatif ayrışmayı tetiklediğini belirtiyor. 
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'de bir düzeltme hareketi görüyoruz. Paskalya tatili öncesi zaten oldukça değer kaybetmiş olan TL'ye yönelik bazı kısa pozisyonlar kapatıldı. Bugün tatil olması nedeniyle hacimlerin oldukça düşecektir. Şimdi yakından izleyeceğimiz konu bu düzeltme hareketinin devamının gelip gelmeyeceği olacak" diye konuştu. Hafta boyunca yükseliş eğiliminde olan tahvil faizlerinde de dün gevşeme gözlendi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MC Hammer30 Mart 2018 09:15

    Abd ile falan alakalı değil, 1 nisandan itibaren döviz işlemlerine inceleme var, 2bin dolar ve üzerinde maliyenin radarına girecekler, vergi numarası vermeden 1 kuruş aktaramıycaklar, dolayısıyla herkes son bi ne yapabilirim dedi o işlemlerinde dalga boyu yüksek oldu.