E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda prim %4'ü aştı---

Dolarda prim %4'ü aştı

Dolarda prim %4'ü aştı
28 Mart 2019 - 08:14 borsagundem.com

Güne 5.33 TL seviyesinden başlayan dolar kuru sert yükselişe geçti. Kazanç %4'ün üzerinde.

TCMB'nin adımları ve swap faizlerindeki sert yükselişin ardından gerileyen dolar/TL lokallerin döviz talebinin ardından dün 5.40 seviyesinin üzerine yükselirken, TL cinsi varlıklarda ayrışma gözleniyor.

Dolar saat 18:04 itibariyle 5.5756 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3216 lira, en yüksek 5.6271 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3373 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1233 seviyesinde. Gram altın 231.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.21 seviyesinde.

TL likiditesinin kuruması sonucu swap piyasasında gecelik faizin dün dört haneli seviyelere yükselmesiyle dolar/TL 5.30'lu seviyelere kadar gerilerken, yerli yatırımcının algısının bozulmasıyla döviz talebinin hızlandığı belirtiliyor.

Bu çerçevede kurdaki dalgalanmanın sürebileceği belirtiliyor. Öte yandan atılan adımlar TL'yi sakinleştirse de swap piyasası üzerinden sağlanan TL ile Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasasına giren yabancı yatırımcıların, TL sıkışıklığı nedeniyle ellerindeki hisse ve tahvilleri satması ise BIST-100'de sert kayıplara, tahvil faizlerinde yükselişe neden oldu.

Integral Yatırım'ın notunda dolar/TL sakinliğini korusa da hala oynaklığın sürdüğü, kur 5.40'ın altına gerilemesine karşın buradan aldığı destekle yeniden 5.40 seviyesinin üzerine yükselebildiği belirtilerek, "31 Mart seçimlerine kadar kurda oynaklık sürebilir dolayısıyla net bir yönden bahsetmek bugünlerde biraz daha zor olabilir.

Bugün ABD'de GSYIH rakamları açıklanacak. Verinin kur üzerinde etkisi sınırlı kalabilir. Olası haber akışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var. Dolar/TL'de 5.55 yukarıda direnç, aşağıda ise 5.30 seviyesi destek noktası" denildi.

Swap faizlerinde gelinen seviyeler itibariyle TL'de kısa pozisyonda kalmanın zorlaşmasıyla pozisyonların azaltılması, bu çerçevede Cuma'dan itibaren faizlerde nispeten normalleşme görülmesi bekleniyor. Londra swap piyasalarında geçen hafta yüzde 24, önceki gün yüzde 330 seviyesinde olan gecelik vadede TL faizi dün yüzde 1,200'e kadar yükseldi.

Öte yandan geçen hafta yüzde 22, önceki gün yüzde 125 seviyesinde olan haftalık vadede TL faizi ise yüzde 295 seviyesindeydi. TL'nin Cuma günü sert değer kaybetmesinin ardından Türk bankaları Londra'daki swap piyasasına TL vermeyi azalttı. Bunun sonucunda swap piyasasında Cuma'dan bu yana yükselen gecelik faizler yüzde 700'ü aşarak bu piyasadan TL sağlayan yatırımcıların maliyeti artan TL pozisyonlarını kapatmak için TL bulmaya çalışmasına yol açtı.

Kaynakların verdiği bilgiye göre lokal bankaların Londra swap piyasasına TL sağlamama eğilimi en azından seçim sonrasına kadar devam edecek; uzun süre sürdürülmeyecek.

Dün gün içinde yüzde 7'nin üzerinde satış baskısı yaşayan BIST-100, 14 Ocak'tan bu yana gördüğü en düşük seviyelere gerilerken, endeks kapanışta yüzde 5.67 düşüşle 91,855 seviyesinden kapandı.

Tahvil bono piyasasında ise iki ve 10 yıllık gösterge tahvil faizleri dün bu yılın en yüksek seviyelerine geldi. 31 Ocak'ta yüzde 14.27 seviyesine kadar gerileyen 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 18.23, valörde bu yılın en yükseği olan yüzde 18.96'ya yükseldikten sonra son işlemde yüzde 18.21 seviyesindeydi. Böylece 10 yıllık tahvil faizi dün bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 469 baz puan yükseldi.

16 Ocak'ta yüzde 17.98'e kadar gerileyen iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün yüzde 20.53 ile bu yılın en yüksek seviyesine geldi. Spot kapanışta yüzde 20.45 seviyesinde olan iki yıllık tahvil faizindeki yükseliş bu yıl gördüğü en düşük seviyeye göre 255 baz puan oldu.

Öte yandan teorik bir fiyat olan swap faizlerindeki yükseliş bankalararası piyasada yabancı bankaların dolar/TL kotasyonları ile yurtiçi lokal bankaların spot yani vadeli olmayan kotasyonları arasındaki farkın açılarak dün yüzde 2'ye yaklaşmasına neden oldu. Bu durumun TL'nin konvertibiliteye geçmesinden bu yana ilk defa gözlendiği belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan talip IŞIK29 Mart 2019 13:14

    NE OLDU? HANİ DOLARI AŞAĞIYA DÜŞÜRECEKLERDİ ! KANDIRILDIK MI YİNE!

  • yorum28 Mart 2019 20:10

    kim yönetirse onun yönetiminin meyveleri yenir.İyi yönetirse bolluk bereket, kötü yönetirse yokluk sefalet gelir.Kimse sonsuza kadar yönetecek deildir.Halk beyenmediğini gönderir, yenisini dener, odamı yönetemiyor, onuda gönderir. Halkın sorunlarına dokunan, çözen,çözümleyen kişi halk tarafından takdir alır. yapamayanda cezasını alır sandıkda. şimdi olması gerekeni bilipde, kör kör burada yorum yazan, aslında konumundan nemalananların körü körüne kralcılık yapması, ve sorunum var diyen kişileride nankörlukle suçlamasıda ayrı bir kabaattir.Emeklilik kula mahsusturç

  • AhmetK28 Mart 2019 22:33

    Benı kastedıyorsanız, devletten tek kurus kazanmıs almıs biri degılım( yıllar once oğr kredisi almıs ve faiziyle kurusuna kadar odemiş biriyim) özel sektor calısanıyım. Bi kere b kralcı, menfaatcı seklındekı at gozluklerınden kurtulun. Sizinle aynı ideolojide olmayan sizden cok daha donanımlı insanlar var, emin olun. Sizinle benzer dusunuyorum aslında, bir iktidar gelir; toplamda etkısı negatifse gider. Ama gitmesi için ülkenın sokıntıya girmesi istenmez. Hatta girmemesi için ugrasılır. Not: ne doviz borcum var korktugum, ne doviz varlıgım. Kısaca ülkeni seviyorum, Ak parti’den daha iyi bir parti gelirsr ona veririm oyumu ama suan için yok

  • AhmetK28 Mart 2019 18:12

    Ya su yorumculara bakıp o kadar uzuluyorum ki, erdogan yada muhafazakar insanların nefreti o kadar gozunuzu karartmıs ki, bunlar gitsin; kriz bile cıksa umursamayız dusuncesındeler. Bu yuzden iktidara gelemezsınuz, cunku ülkenize, degerlerınıze baglı degılsınız. Dolar reklamı yapıyor ahmak, bilmiyor ki artan doviz kendı gelırını azaltıyor, ondan sonrakı nesillerden calıyor. Bole ulkenize uzak kalmaya devam edin, keske devlet sizin gibileri tespit edip; hakettıgınızı verse.. Yazık yazık

  • Erol yıldız28 Mart 2019 23:39

    Kim kim kim muhafazakarmış hahaha yavrum benim hz.kuranla bakara makara diye dalga geçen mi müslüman kim di ya sizin bi hocanız mübareğiniz vardı 15 yıl yalvardınız adamı getiremediniz ülkeye oda mübarek muhafazakardı sevsinler sizi be

  • Ahmetk28 Mart 2019 22:25

    Olayı demogojiye cevirmeyın, rızkı veren hüda’dır.. Tabi abd ve avrupada herkeste villa, tekne var... işte sizin derdınız bu, batı hayranlıgı.. Ayrıca su bizden olmayan makarnacı yada yalakadır, hırsızdır edebiyatını bırakın. Ak partı oncesinde bollukta yasıyordunuz, ondan sonra sıkıntı yaasdınız sanır o donemlerı bilmeyen. Ben biliyorum ve bu edebiyatlarınızı yemem. İktidar hatasız demedım yorumlarda, dikkatle ve taraf olmadan okursanız anlarsınız sanırım. Benım derdim, bir partiden hoslanmadıgı ıcın parasının deger kaybetmesınden gızlı ve acık sevınen serefsızler. Benım onceliğim once vatanım, sonra partimdir. Chp’ de bu kadrolarıyla ve anlayısıyla Ak partının alternatifi degıldır. Not: gozunuzu seveyım, ataturk vs demeyın. Biri o donemde paramız degerlendı falan yazmıs. 100 yıl oldu be arkadas...

  • Kali28 Mart 2019 20:59

    Ahmetk duyanda rızkımızı sen veriyorsun sanır. Çalışıyoruz imkanımız varsa alıyoruz. Dünyanın her ülkesinde böyle yani imkanı veren siz değilsiniz. Abd, avrupada bu kadar emek versem yatım,villam herşeyim olurdu. Ama türkiyede hırsızlık, fırsatçılık, yalan para ediyor. Hatta bu ülkedeki tarım, turizm, maden imkanı pek az ülkede var. Bastakiler iyi yönetmese bile normal yönetse zaten herkes ihya olur. Memleketin taşı toprağı altın ama bazıları ben yiyecem diyor. Hakkı olmayanı çalıyor. Yoksa canım ülkemin her imkanı hepimize yeter. Bu potansiyeldeki bir ülkeyi batırmak büyük yeteneksizlik ister. İyi yoneten herkese desteğim tam. Sağ sol farketmez. Ama batıranı da her koşulda destekleyecek kadar kör, duyarsız değilim. Sen gibilerin derdi turkiye değildir, yanciliklaridir

  • ergn28 Mart 2019 19:37

    Ahmet K ,"hadi oradan" demekten başka kelime yok sana ve senin gibilere.Kör ve sağır olmak lazım ülkenin durumunu anlamamak için.Kimlerin dolar istiflediğini bir bilsen bunları yazmazdın zaten.!!!

  • AhmetK28 Mart 2019 19:26

    Krize ben mi soktum, evini ne Zaman aldın, araban kac model, elindeki telefon kac para? Bu iktidarda herseyden yararlanıp, suclamayı bırakın artık. Asıl siz kendınizle yuzlesın,asıl derdınız ne iktidarla... Milliyetci tavır, devlette hakim olan muhafazakar degısım!? Benden once kendinize durust olun. İktidarı yıkmak için ataturk dısında baska seyler soyleyın, fikir uretın mesela. İktşdar degısımı için dovizin artmasına, senın benım fakirleşmemize dua etmeyın.

  • Aynaya bak28 Mart 2019 18:31

    Ülkeyi krize sen soktun bilader. Temenni ile sevinme ile alakası yok. Sebebi senin gibiler. Yalanın, talanın sonu bu. Aynaya bak

  • yalçın28 Mart 2019 16:23

    bizi paramızın yükseldiği nerede görülmüş(ATATÜRK DÖNEMİ hariç) dolar alan her zaman kazanmıştır.

  • BOSS28 Mart 2019 14:34

    doviz dviz  doviz gelecek dovizde

  • cevat28 Mart 2019 11:37

    dün 5,40 a iyi almışım. doların ateşi sönmez.

  • Bika28 Mart 2019 11:07

    Doları yükseltmemek için Londra'da yapılan hamle sonucu; CDS 470'e çıktı, BIST çoktü, 2 yıllık tahvil faiz oranı % 21 'i aştı. Sonuç olarak dolar 5,50 tl.

  • ali28 Mart 2019 10:58

    sizede bir sert yükselse.