E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolar üretmenin maliyeti artıyor---

Dolar üretmenin maliyeti artıyor

Dolar üretmenin maliyeti artıyor
10 Mart 2011 - 08:31 borsagundem.com

Pamuk fiyatlarının son 140 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte, işlerin daha da kötüye gitmesinden endişe ediliyor.

CNNMoney
Pamuk fiyatlarının rekor yüksekliklere çıkması, çorap ve t-shirtlerin üretim maliyetini artırması normal ancak artan fiyatlar içeriğinde pamuk olan ABD dolarının üretim maliyetini de iki katına çıkardı.
2010’da tek bir banknotun üretimi için harcanan para, 2008’deki maliyetin iki katına çıktı.
ABD hükümeti geçen yıl 6.4 milyon yeni banknot üretti. Her birinin üretim maliyeti 9.6 sentti. Bunun içine kâğıt ve basım maliyeti de dâhildi. 
2008’de bu maliyetin 6.4 sent olduğu belirtildi.
Pamuk fiyatlarının son 140 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte, işlerin daha da kötüye gitmesinden endişe ediliyor.
ABD dolarını üretmenin maliyetinin daha ne kadar artacağı bilinmiyor ancak Washington yönetiminin kamu harcamalarını denetleyen Government Accountability Office (GAO), banknotlarda kullanılan kâğıtlar için ödenen paranın, banknotların üretim maliyetinin büyük bir kısmını oluşturduğunu söyledi.
Normalde, gazeteler ve kitaplar ağaç hamurundan yapılıyor. Ancak doların kâğıt hamurunun yüzde 75’inde pamuk, yüzde 25’si ketenden oluşuyor.
ABD, banknotlarında kullandığı kâğıtları Massachusetts merkezli Crane & Company’den alıyor. Şirket konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
Geçen hafta ABD’li yetkililer, banknot 1 doları, madeni 1 dolarla değiştirme çağrısı yaptı. Demir paraların daha uzun süre kullanılabileceği ve çok sık değiştirilmek zorunda olmadığını belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)