E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolar ve borsada hareketlilik!---

Dolar ve borsada hareketlilik!

Dolar ve borsada hareketlilik!
21 Ekim 2013 - 09:44 borsagundem.com

ABD'de borç krizi sorununun 2014'in ilk aylarına ertelenerek çözülmesiyle birlikte piyasalar pozitif atmosfere girdi

BİST 100 bayram boşluğunu yükselişle kapamaya çalışırken bayram öncesi 1.98 TL civarında olan dolar 1.96 TL'ye kadar düştü. Uluslararası borsalarda da tarihi seviyeler görülüyor.

Yurtiçi piyasalar bayram tatilindeyken ABD'de 16 Ekim tarihinde Cumhuriyetçiler ve Demokratların borç tavanı ve hükümetin "kepenk kapatması" konusunda anlaşmaya varmasının ardından bu sorunların 2014 yılının ilk aylarına ertelenmesi piyasaları pozitif etkiledi. Yurtdışında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde tarihi seviyeler görülürken yurtiçinde de borsa bayram boşluğunu kapamak için yükselişle açıldı. BİST 100 bayram tatili sonrası ilk işlem gününde yüzde 2,53 artışla 78 bin 160 puandan başladı.

DOLARIN DÜŞMESİ POZİTİF HAVAYI SÜRDÜREBİLİR
Uluslararası piyasalarda dolar TL karşısında şu dakikalarda 1.9690 TL seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL'nin bayram tatili öncesinde 1,98'in üzerinde olduğunu, bugün açılışta ise 1,9725 seviyelerine gerilediğini vurgulayan analistler, dolar/TL'de 1,9670 seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda pozitif havanın etkisini artırarak devam edebileceğini tahmin ediyor.

ABD PİYASALARI COŞTU
Yurtiçi piyasaların bayram tatili arasında ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 1,07 oranında yükseliş kaydederken, S&P 500 endeksinin yükselişi ise yüzde 2,42'ye ulaştı. S&P 500 endeksi özellikle cuma günkü yüzde 0,68'lik yükselişiyle 1.745 puan ile tarihinin en yüksek kapanış rekorunu kırdı. Yarın ekim ayının ilk cuma günü açıklanması gereken ancak hükümetin kapanması nedeniyle açıklanamayan tarım dışı istihdam verisinin açıklanacağını hatırlatan analistler, bu verinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

TARİHİ SEVİYELER GÖRÜLDÜ     
Avrupa piyasalarında da ABD'nin parasal genişlemeden çıkış takvimini erteleyebileceği beklentileri ile hisse senedi piyasalarında ABD'ye paralel bir hareket gözlendi. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,60 oranında yükselerek tarihinin en yüksek seviyesinden günü tamamlarken, avro/dolar paritesinin ise yurtiçi piyasaların tatil olduğu sürede 1,3550 seviyelerinden 1,37 seviyelerine yükselmesi dikkati çekti. Gelişmekte olan ülke borsalarında da benzer şekilde toparlanmalar devam etti. Hindistan’ın Sensex endeksi son 3 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Brezilya’da Bovespa endeksi Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu sabah Asya borsalarında Japonya ve Hong Kong’da yüzde 0,5 civarında primler görülürken, Çin’in Şangay endeksi ise hükümetin dün tüketici harcamalarını desteklemek için yeni önlemler alacağının işaretini vermesinin ardından bu sabah perakendeci şirket hisseleri öncülüğünde  yüzde 1,3 oranında yükselişle işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)