E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euro güçlü duruşunu sürdürüyor---

Dolar ve euro güçlü duruşunu sürdürüyor

Dolar ve euro güçlü duruşunu sürdürüyor
15 Mart 2018 - 09:21 borsagundem.com

Faizdeki artış, jeopolitik riskler, ABD'nin ticaret savaşı vermesi, seçim ittifakına ilişkin endişeler dolar ve euroyu yukarı taşıyor

Jeopolitik, siyasi ve makro ekonomik gelişmeleri izleyen kur ve faizde geçen hafta başlayan 
negatif ayrışma ve satış baskısı sürüyor. Dolardaki nispeten zayıf seyir nedeniyle dolar/TL'de etki daha sınırlı hissedilse de, TL euro ve sepet bazında yeni tarihi rekorlarında. 

ABD'de faiz artışlarının hızlanmasından endişe edilen bir dönemde, şehir içi çatışmaların yaşanabileceği kuşatma aşamasına gelinen Afrin operasyonunun, Seçim İttifakı Yasası'nın, yüksek 
enflasyon ve yüksek cari açığın bir arada Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği endişeleri satış baskısının ana nedeni olarak görülüyor. 

Bankacılar küresel ticaret savaşlarının oluşabileceği, ABD'de faizlerin artış trendinde olduğu yani gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik olumsuzlukların fazla olduğu bir dönemde, Türkiye'ye özgü endişelerin henüz giderilemediğine dikkat çekiyor. 

Bazı piyasa oyuncuları, hükümet yetkilileri tarafından birçok kez reddedilmesine karşın erken seçim ihtimalinin de piyasalarda satış baskısı yarattığını belirtiyor ve TBMM'de kabul edilen Seçim İttifak Yasası sonrasında bu ihtimalin arttığına da dikkat çekiyorlar. 

Dolar/TL güne 3.88 lira seviyesinden başladı. Saat 18:02 itibariyle 3.8904 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.8764 lira, en yüksek 3.9054 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.8074 liradan alıcı buluyor. Gram altın 164.9 lirada bulunuyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.93'a yükseldi.

Bankacılar Türkiye piyasalarında geçen haftadan beri yaşanan satış baskısını "Türkiye'ye yönelik algıda bozulma" şeklinde yorumluyor. 

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Dolardaki ABD kaynaklı zayıf seyir TL'deki değer kaybını hafifletiyor. Ancak euro ve sepet bazında baktığımızda tarihi rekorları kırdık. Endişelerin 
devamı halinde satış baskısının da devamı olası" dedi. 

İTTİFAK YASASI SONRASI ENDİŞELER 

Öte yandan AKP ve MHP'nin ortak hazırladığı ve siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeleri içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 
Muhalefet, yasanın seçim güvenliği ve güvenilirliğini zedeleyen maddeler içerdiğini belirterek, bu çerçevede "sandıkların birleştirilerek taşınması, mühürsüz zarfların geçerli sayılması, sandıklara güvenlik güçlerinin müdahalesi ve seyyar sandığın kanuni düzenlemeye bağlanması" gibi çeşitli 
maddelere itiraz ediyor. 
Bu değişiklikler piyasalarda bazı kesimlerin bu hafta TBMM'de kabul edilen 'ittifak yasasının geçerli olduğu bir erken seçim planlandığı' görüşlerine neden oluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP bir erken seçim planı olduğu iddialarını ise reddediyor. Erdoğan yerel ve genel 
seçimlerin planlandığı gibi Mart ve Kasım 2019 tarihlerinde yapılacağını ifade ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gorele15 Mart 2018 14:48

    fren patladı kamyon devriliyor yine. 4ü geçecek bu sefer

  • Onur15 Mart 2018 09:31

    ne güçlü sü verdiler yine millete bolcana 3.80 altı al 3.80 üzeri sat. 4 olcek yok 5 olcek millet alıyor yani maalesef yurtdışında dolar düşüyor çünkü abd çin dahil bütün ülkelere ticari savaş açtı böyle bir durumda bu ülkeler elinde dolar tutarmı dolar sat diğer enstürümanları al istikametinde karar alacaklardır.Benim düşünce Türkiyenin elindeki dolar rezervini sıfırlaması Euro ve altına yönelmesi merkez bankası bu konuda geç kalırsa devlet zarara uğrar diye tahmin ediyorum. YTD.