E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve euro yükselişte---

Dolar ve euro yükselişte

Dolar ve euro yükselişte
08 Ağustos 2018 - 09:20 borsagundem.com

Türkiye-ABD ilişkilerinde devam eden gerilim TL cinsi varlıkları baskılarken, kurda oynaklık sürüyor

Türkiye-ABD ilişkilerinde devam eden gerilim TL cinsi varlıklarda baskı yaratmaya devam ederken, dolar/TL 5.40'ın üzerindeki tarihi zirveden bir miktar geri çekilse de piyasada oynaklık sürüyor.
Piyasada gözler TCMB ve hükümet tarafına çevrilirken; bankacılar, kalıcı bir iyileşme için ABD ile ilişkilerin ne şekilde ilerleyeceğinin netleşmesinin gerektiğini belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Washington yönetimi ile Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li rahip Andrew Brunson konusunda yaşanan krizle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere ABD'ye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın başkanlık edeceği bir heyetin gideceğini duyururken, haber televizyonları heyetin ilk toplantısının bugün yapılacağını duyurdu.

Önceki gün basında yer alan haberlerde iki ülke arasındaki görüşmelerde bazı konularda ön mutabakat sağlandığı ve bir Türk heyetinin görüşmelerde bulunmak üzere ABD'ye gideceği belirtilmişti. Bu haber önceki gün 5.4250 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL'de geri çekilmeye neden olsa da dün kurda dalgalanma devam etti.

Öte yandan dün itibarıyla ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları tekrar devreye girerken, Trump İran ile iş yapanların ABD ile iş yapamayacaklarını belirtti.

Bankacılar bu açıklamanın İran ile ticari bağları olan Türkiye'yi de etkileyecek olmasının TL'deki baskıyı artırdığını belirtiyor.

Yüksek enflasyon, cari açık, şirketlerin artan döviz borcu, hükümetin harcama odaklı politika yürütecek olması ve TCMB'nin para politikasına yönelik soru işaretleri gibi makro ekonomik; bunun yanı sıra ABD ile ilişkiler kaynaklı siyasi risklerin baskısıyla TL'nin gördüğü tarihi zirve itibariyle yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 30'a ulaştı. Bu süreçte TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden de negatif ayrıştı.

Bir bankacı, "Bu kısırdöngüden çıkmamız için ilk şart ABD ile ilişkilerin toparlanması. Bunun ardından sürdürülebilir ve makul bir ekonomi politikası gerekir, buna hem maliye hem de para politikası destek vermeli. Böylece enflasyon gerilerken, cari açık da daralır. Kuşkusuz bunun bedeli büyümeden feragat olacak, ama şu anki ortamdan çıkmak için bunlar artık şart" dedi.

Dolar güne 5.22 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle 5.2806 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.2182 lira, en yüksek 5.3072 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1296 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1602 seviyesinde. Gram altın 205.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 22.42 seviyesinde.

Kurda gelinen seviyelerin ardından piyasada faiz artırım beklentileri de dile getirilmeye başlandı. Capital Economics gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti William Jackson, dünkü raporunda, "Önümüzdeki aylarda haftalık repo faizinde 200 baz puanlık artış bekliyoruz. Ancak görünüşe göre bu birkaç gün içinde de gündeme gelebilir" demişti.

Öte yandan Reuters'ta dün yer alan bir haberde piyasa koşullarının TCMB'nin enflasyon raporundaki ana senaryodan uzaklaşarak ek sıkılaştırma ve "sıkı para politikası" yerine "daha sıkı para politikasının daha uzun süre uygulandığı" ihtimalleri de içeren risklerin gerçekleştiği bir senaryoya doğru ilerlediği belirtildi.

Enflasyon raporunun riskler bölümünde TCMB'nin politika tepkisi verebileceği risk senaryoları arasında fiyatlama davranışı ve beklenti oluşumunda bozulma, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının zayıflaması, finansal piyasalarda yurt içi kaynaklı oynaklıkların sürmesi de yer alıyor. Piyasalarda yaşananlar bu risklerin gerçekleşmeye başladığı şeklinde yorumlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir yorum08 Ağustos 2018 19:48

    Bu yükseliş brunsonun verilmesiyle bile durmaz gibi geliyor.Aslında amerikalıların asıl amacı s 400 ün alınmaması.Bunun için doları yine yukarı götürecekler.Türkiye ekonomisi güçlü ama parasal olarak zayıf bu da ekonomiyi kötü etkiliyor maalesef.İhracatımız her geçen gün artıyor.Doların yükselmesi yerli malların ihracatı için çok iyi ama dışarıdan ithal edilip işlenip tekrar yurtdışına satılan mallar açısından ise pek iyi değil. Turizm de doların yükselmesiyle bir patlama yaşayabiliriz..Turizm bizim fazlamızdır.Onun muhakkak artması lazım.Artık turizm i çeşitlendirmeliyiz. Ülkemizin doğasını koruyp turizme açmalıyız.

  • 08 Ağustos 2018 14:52

    Ekonomi bakani ekonomi dersi aliyormus universtede şaşmamak lazım doların 6 lara dayanmasına

  • Bilal08 Ağustos 2018 13:31

    Doların 5’i geçme nedeni ekonomik değil, siyasidir. Boşuna ekonomik tedbirlere kafa yormayın Netice vermez Dolar 5+, denetimsiz tek adam rejiminin ve politikalarının bedelidir Sandıkta, YSKda verilen her kararın bedeli olur Madem millet bunu böyle olsun istedi, bedeli ödeyecek.

  • VAT08 Ağustos 2018 12:38

    YUSUF YAKUB. SENİN,SENİN ELİNDEKİ DOLARIN 15 KATI BORCUN VARSA DOLAR SATARAK BIRAK DÜŞÜRMEYİ BORCUN 20 KATA ÇIKAR

  • Yusuf Yakub08 Ağustos 2018 13:29

    Ammma dolar saddığıynan gadarını daha sonra geri alacak ucuza, piyasadaki dolarları doblamak surediynen kafir amarigayı gendimize muhtac hale ğetireceyiz Allah'ın izniynen. Uğursuz cehabeliler olmasa Allah yüzümüze gülecek amma cenabedler var iken birlikte imdihan ediyyor uğursuz cehabelilerle bizi.

  • acilen 08 Ağustos 2018 12:17

    arkadaşlar borçla borç ödemeye devam ettiğimiz sürece işler daha kötüye gidecek kimse kendini kandırmasın yok rahip yok ticaret savaşları bunlar tetikleyici unsurlar ulke olarak acilen uretime geçmemiz lazım bununda demesi kolay yapması zormu bilemem

  • Borsacı 08 Ağustos 2018 12:08

    Nezaman düştüki hep yükselişte zaten ekonomi süper onu fiyatliyor

  • Cingoz08 Ağustos 2018 11:49

    Enflasyon var herşeyin fiyatı artıyor.

  • Varanq Turizm08 Ağustos 2018 11:36

    Seçimden önce tek adam olacağım, başkan olacağım, çok başliliga son verip herşeyi saraya bağlayacagim demedi mi? Millet de bunu bile bile oy vermedi mi? Başka sorum yok arkadaşlar.

  • Yusuf Yakub08 Ağustos 2018 11:32

    Dolar 5.14 İSE DERHAL HÜKÜMEDİMİZ MERKEZ BANKASINDAKİ DOLARLARI SATIŞA ÇIKARMALIDIR. SATINCA DOLAR DÜŞÜCEKDİR SATTIKLARI KADARIYLA TEKRAR UCUZDAN DOLAR ALIRLARSA ZATEN DOLAR SORUNUMUZ ÇÖZÜLÜR BÖYLE BÖYLE HAZİNEMİZİDE ARTTIRIRIZ AMERİKAYIDA KENDİMİZE MUHTAÇ HALE ĞETİREBİLİRİZ.

  • Yusuf Yakub08 Ağustos 2018 11:32

    Alintidir: "Dolar 5.28 BATIYORUZ DİYE ÇIĞIRDKANLIK YABIYORSUNUZ AMA 100 DOLAR BOZDURUB 528 TL ALDIM ĞEÇEN HAFTA BOZDURSAM 490 ALCAKTIM HANİ TL DEĞER KAYBETMİŞDİ ARADA 38 TL"LİK BİR ARTIŞ VAR BUNUDA ĞÖREMİYİCEK KADAR EKONİMİ VE İKTİSADDAN UZAKLARDASINIZ...."

  • Birol 08 Ağustos 2018 11:13

    Bizi iktidar yapın bizi Başkan yapın ekonomi yönetimini bizim gibi bilginlere verin “Bir dolar eşşitir bir lira olacak” dediler. Hala bekliyoruz

  • Haklisin08 Ağustos 2018 11:08

    Deveye dikin......insani.......yararmis.

  • zabıt08 Ağustos 2018 11:55

    sende insansın varsayımına göre :)))

  • mehmet yılmaz08 Ağustos 2018 11:52

    pensilvanyada diken içinmi duruyorsunuz ?

  • Borsacı 08 Ağustos 2018 11:25

    Haklısın doğru söze nedenir

  • Okie Dokie08 Ağustos 2018 09:41

    Doların her bir kuruş yükselişinde 100bin TL servetim artıyor. Aylık 1500 TL'ye çalışan garibanları gördükçe yüreğim cız cız ediyor. Ama yapacak birşey yok. Doğal seleksiyon deniyor buna kardeşlerim.

  • dişsiz gariban08 Ağustos 2018 14:47

    abi be biraz koltuk çıkda şu dişlerimi yaptırayım.simit yemeği özledim yaa.nolur abi...bişrazkoltuk..

  • Yusuf Yakub08 Ağustos 2018 13:26

    Servedin ardıyorsa hukumedimiz sayesindedir. Hukumedimiz senin gibi doları olan vadansever kardeşlerimizi zengin edmek isdemekdedir. Dikad eddiysen her dolar ardışında daha da zengin oluorsun köfdehor seni.