E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar verilere odaklanacak---

Dolar verilere odaklanacak

Dolar verilere odaklanacak
12 Şubat 2018 - 09:32 borsagundem.com

Küresel hisse piyasalarındaki iyileşme dolara olan talebi az da olsa aşağı çekti

ABD faizlerindeki hızlı yükseliş ve dolardaki değer kazancı ile geçen hafta sert yükselen dolar/TL yeni haftaya 3.80'in üzerinde başlarken; piyasalar bugün Hazine ihalelerini ve dış piyasalardaki gelişmeleri izleyecek. Haftanın asıl önemli gündem maddesi ise Çarşamba günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisi olurken, siyasi tarafta ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türkiye ziyareti de izlenecek. Hazine bugün 12 Aralık 2018 itfalı 10 vadeli kuponsuz bonoyu ilk kez, 18 Ocak 2023 itfalı altı ayda bir yüzde 6.10 kupon ödemeli beş yıllık sabit kuponlu tahvil ile 12 Ocak 2028 itfalı altı ayda bir yüzde 1.45 reel kupon ödemeli 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek. Hazine yarın da iki tahvil ve bir kira sertifikası ihracı gerçekleştirecek.

Asya borsaları geçen hafta yüzde 7.3'ü bulan kayıpların ardından toparlanmaya çalışırken piyasalara yön veren ABD borsalarının vadeli işlemleri artıda seyrediyor. İzlenecek olan ABD enflasyon verisi küresel piyasalarda keskin satışlara yol açan enflasyondaki artışın hız kazandığı ve faizlerin hızla artacağı kaygılarının geçerli olup olmadığını da teyit edecek. Reuters anketine göre ekonomistler tüketici fiyat enflasyonunun yüksek baz etkisiyle hafif hız kaybederek Ocak ayında yüzde 1.9'a ineceğini tahmin ediyor. Beklentiler seviyesi veya altındaki herhangi bir artış piyasaları rahatlatırken, üzerinde gelecek bir oran tahvil getirilerinde yükselişe ve dolayısıyla hisse piyasasında satışlara yol açabilir. ABD enflasyon riskiyle küresel güvenin zedelenmesine bağlı olarak global piyasalarda geçen hafta panik satışları ve sert hareketler gözlenmişti.

TSKB Ekonomik Araştırmalar Müdürü Burcu Ünüvar, geçen hafta Reuters ile yaptığı söyleşide, uzun zamandır gözardı edilen ABD enflasyon riskinin Fed ve ABD verileri sonrası artık masada olduğuna işaret etmiş, ilk çeyrek ABD enflasyon verileri ve baz etkileri ile ikinci bir düzeltmenin yaşanabileceğini kaydetmişti. Ünüvar, bundan sonra bu düzeltmelerin "kademeli mi" yoksa "hızlı tepkiler halinde mi" olacağı sorusunun önemli olacağına dikkat çekmişti.

Küresel gelişmelerin yanı sıra jeopolitik gelişmelerin de yakından izleneceği belirtiliyor. Bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Türkiye'ye ziyareti önemli gündem maddesi. Amerikalı yetkililer Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın 11-16 Şubat'ta yapacağı Ortadoğu gezisinde uğrayacağı Türkiye'deki görüşmelerinde Ankara'nın kuzey Suriye'de itidalli davranmasını isteyeceğini ifade etti ve görüşmeleri "zorlu" olarak niteledi. ABD ile Türkiye arasındaki birçok konuda görüş ayrılığı bulunuyor. Bunlardan başlıcaları Suriye'deki gelişmeler ve ABD'nin Suriye'de Türkiye'nin "terör örgütü" olarak gördüğü YPG'nin de içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri'ne verdiği destek. 

Dolar güne 3.80 lira seviyesinden başladı. Saat 13:34 itibariyle 3.8032 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.8028 lira, en yüksek 3.8265 lira seviyesi görüldü.
Euro ise 4.6738 liradan işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.2269 seviyesinde. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.28'te bulunuyor. Gram altın 161.8 liradan alıcı buluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)