E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay seyirde---

Dolar yatay seyirde

Dolar yatay seyirde
28 Şubat 2019 - 08:21 borsagundem.com

Güne 5.31 lira seviyesinde başlayan dolar kuru 5.32 lira seviyesi civarında yatay seyrederken, euro 6.06 lira düzeyinde hafif yükselişte...

Dolar/TL ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik olumsuz beklentilerle güne yükselişle başladıktan sonra dar bantta dalgalandı.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3220 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3081 lira, en yüksek 5.3316 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0689 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1383 seviyesinde. Gram altın 225.98 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.79 seviyesinde.

Bugün TÜİK tarafından açıklanan ticaret açığı verilerine göre Ocak ayında dış ticaret açığı %72,5 azalarak 2 milyar 503 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 Ocak ayında %57,8 iken, 2019 Ocak ayında %84'e yükseldi.

Dolar/TL güniçinde 5.3120-5.3315 banda hareket ederken bankacılar küresel piyasalarda büyüme endişelerinin, Brexit sürecini, Fed faiz patikasını ve Pakistan-Hindistan gerilimini yakından izlenmeye devam ediliyor.

Özellikle küresel büyüme endişeleri global piyasalarda baskı unsuru olmaya devam ediyor. Piyasalarda Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliğe rağmen dün anlamlı fiyat hareketleri gözlenmezken, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in ülkesi ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin yorumları küresel piyasalarda riskten kaçışı tetikledi.

Lighthizer, ABD'nin Çin ile sorunlarının Beijing'in daha fazla ABD ürünü satın alma vaadiyle çözülmeyecek "kadar ciddi" olduğunu ve iki ülke arasındaki herhangi bir anlaşmanın taahhütlerin yerine getirilmesini sağlayacak bir yöntem içermesi gerektiğini belirtti.

Bankacılar Avrupa'da büyüme beklentilerinin yavaşlaması, ABD'de faizlerin sabit tutulacağı hatta indirim ihtimalinin değerlendirilmesinin TL'yi cazip kılmaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Analistler Türkiye'nin jeopolitik risklerinin azalması, TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı duruşu gibi unsurların TL'deki oynaklığı azalttığına dikkat çekiyor. Yabancı yatırımcıların carry olarak bilinen yüksek getirili para birimi bulundurmalarında elde ettikleri faiz geliri nedeniyle TL'ye ilgisi devam ederken, bir diğer taraftan lokaller ise döviz varlıklarını artırma eğilimi göstermeyi sürdürüyorlar.

Bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları yaklaşık beş aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken, 102.9 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye de oldukça yaklaştı.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.77, valörde son işlemde yüzde 18.76 seviyesindeydi. Bugün valörde bileşik faiz TSİ 1718'de son işlemlerde yüzde 18.79 seviyesindeydi.

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 14.93 seviyesindeydi. Bugün valörde son işlemler yüzde 14.98 seviyesinde gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)