E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar enflasyonla tırmandı---

Dolar enflasyonla tırmandı

Dolar enflasyonla tırmandı
03 Ekim 2018 - 09:10 borsagundem.com

Dolar enflasyonun yüksek çıkması ile birlikte sert yükseliş gerçekleştirdi

Enflasyonun Eylül'de beklentilerin oldukça üzerinde artış kaydetmesinin ardından dolar/TL ilk tepki olarak yükseldikten sonra dalgalanırken, gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi de yükseldi.
Analistler TCMB'nin Eylül PPK toplantısında 625 baz puanlık yüklü faiz artırımı sonrası yükselen reel faizin, enflasyon verisinin ardından tekrar düşmesiyle birlikte TL'nin değer kaybettiğini ve gözlerin tekrar TCMB'ye çevrileceğini belirtiyor.

Dolar enflasyonla birlikte sert yükseliş gerçekleştirdi. Saat 17.55 itibariyle 6.0218 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9800 lira, en yüksek 6.0918 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.9538 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1546 seviyesinde. Gram atlın 232.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 26.38 seviyesinde.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) gıda fiyatları, ulaştırma başta olmak üzere TL'deki değer kaybının neredeyse tüm gruplarda genele yayılan artışları tetiklemesiyle Eylül'de yüzde 6.3 ile beklentilerin oldukça üzerinde arttı.

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon ise Ağustos ayındaki yüzde 17.9 seviyesinden Eylül'de yüzde 24.52'e yükselerek 15 yılın zirvesini gördü.

Ekonomistler Merkez Bankası'nın geçen ay gerçekleştirdiği 625 baz puanlık politika faizi artışının ardından ekonomideki yavaşlama eğilimi ile aynı anda gerçekleşen enflasyon artışına Ekim ayında nasıl bir tepki vereceğini yakından izliyor olacak.

TCMB'nin faiz kararı 25 Ekim'de açıklanacak. Banka ay sonunda ayrıca enflasyon raporunu da
açıklayacak. 
Nomura kıdemli gelişmekte olan piyasalar ekonomisti İnan Demir, TL'de gözlenen tepkinin reel
faizin gerilemesinden kaynaklandığını belirterek, "Bu durum görmezden gelinebilir değil, TCMB'nin bir sonraki toplantısında faiz artışı yapması gerekecek" dedi ve şöyle devam etti:

"Manşet enflasyon TCMB'nin tahmininden yukarıda. Merkez Bankası buna karşılık vermek zorunda
kalacak... Toplantı öncesinde siyasi açıdan profili yüksek bir olay var, bu faydalı bir şekilde
sonuçlanmazsa TCMB'nin bir sonraki toplantıdan daha önce adım atması gerekebilir. Piyasaların
odağı gelecek haftaki Rahip Brunson duruşmasına dönebilir. Son derece önemli olan bu duruşma
TL'nin iki yöne de keskin şekilde hareket etmesine yol açabilir."

TCMB'nin politika faizi yüzde 24 seviyesinde bulunuyor. Yıllık enflasyonun geldiği seviye itibarıyla reel faiz yüzde 5.17'den yüzde -0.4'e gerilemiş oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün yaptığı değerlendirmede enflasyon konusu ile çok daha yoğun şekilde mücadele edeceklerini söyleyerek, "Enflasyonda en kötüyü geride bıraktık" dedi ve şöyle devam etti:

"Ekim ile başlayan süreçte yıl sonuna kadar hedeflere yakın bir gerçekleşme olacağını görüyoruz. Bunlar için gerekli adımları atacağız. Enflasyonda trendin Ekim ayıyla birlikte kırılacağını düşünüyoruz. Ekim ayı çok daha somut neticelerin olacağı bir ay olacak."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZURNANIN ZORT DEDİĞİ YERDEYİZ.04 Ekim 2018 00:31

    Ülkenin ve enflasyonun geldigi durumunu kısaca özetleyim .Benim 3.500 maaşım var kiradayım. Gittim eşimi sigortalı gösterdim. Sağdan sodan gelir gösterdim iyi bir ev aldım. E şimdi birde araba lâzım. Krediyle gidip sıfır da bir araç aldım. Şimdi benim hem evim hem arabam var büyüdümmü büyüdüm. Maaş 3.500 ödemelerim aylık 6.500 ben bu lüx icinde yaşamı borçları öteleye öteleye birkaç ay yaşarım. Aile halkıda mutludur herseyimiz var iyi bir yaşantımız var der. Oysaki ben aslında tüm geleceğimi 6 aya baglamışımdır. Ev de arabada elden gider.Kısa mutluluk biter bitmeyen kış gelir işte o an geldi o durumu BAŞLIĞA YAZIYORUM

  • KILIÇ03 Ekim 2018 22:35

    DÜŞECEK DEDİK YA HEMDE DİBİN DİBİNİ GÖRECEK DEMEDİ DEMEYİN .

  • POLAT03 Ekim 2018 15:20

    Tüfe %24.5, Üfe %46Bu durum enflasyonu aylarca %25 lerde tutmaya yeter.İyi günler bizi beklemiyor. Kimse doların kalıcı olarak düşmesini beklemesin bence. Büyük hayal kırıklığı oluşur

  • Okie Dokie03 Ekim 2018 15:16

    Bir elimde pirzola bir elimde kırmızı şarabım. Boğaza bakan villamda huzur içinde oturuyorum. Allah yerli ve milli kardeşlerimizden razı olsun.

  • Sence03 Ekim 2018 14:13

    Yıl sonu dolar tahminim, 6.70 gibi. Enflasyon bizi kazıyacak ! 2 senede çöktük..

  • safa03 Ekim 2018 12:26

    vay vay vay enflasyona gel. bazıları hayal eder onlar yapar dış güçlerin oyunudur kesin. (M)

  • hülooğğ03 Ekim 2018 10:55

    TCMB yıl sonu kur tahmini 6 tl beklenti bu yönde hangi tahmini doğru çıkmış ki bu beklentide doğru olsun 6.90 7.30 bandı hayal değil

  • Cingoz03 Ekim 2018 10:40

    Hala dolar düşecek sananlara acıyorum

  • meratk ettim.03 Ekim 2018 10:29

    bir ulkenın ekonomı bakanlığını kapatsan bukadar olumsuzluklar olurmu ? yahu bir tane pozitif haber okuyamıyom. hepde bardağın dolu tarafına zorla baktıgım halde.

  • tolga03 Ekim 2018 10:27

    Hani kiriz yoktu . Bu enflasyon ne peki. Bunu da mı dış güçler yaptı. Domates salatalık patlıcan doğal gaz elektirk zamlarını dış güçler mi yaptı. Damatla bu işler yürümüyor.