E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar düşüşe geçti---

Dolar düşüşe geçti

Dolar düşüşe geçti
23 Kasım 2018 - 08:27 borsagundem.com

Dolar/TL 3 ayın en düşüğündeki seyrini sürdürüyor, küresel piyasalar takip ediliyor

Küresel piyasalardaki sert satış baskısı ile geçen hafta 5.50'li seviyeleri gören, bu hafta ise 5.28-5.40 bandında dalgalanan dolar/TL üç ayın en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.

Bankacılar bugün iç piyasada takip edilecek veri gündeminin yer almadığını, küresel piyasaların ve yoğun dış veri gündeminin izleneceğini söylediler. Almanya üçüncü çeyrek büyüme verileri,
Almanya ve Euro bölgesi ve ABD öncü PMI verileri takip edilecek.

Küresel piyasalarda ticaret gerilimleri risk iştahını zedelemeye devam ederken Avrupa'da zayıf şirket bilançoları küresel büyümeye yönelik endişeleri artırıyor.

İngiltere ve Avrupa Birliği'nin Pazar günü yapılacak zirve öncesinde, gelecekteki ilişkilerini belirleyen deklarasyon üzerinde prensipte anlaşmalarının ardından euro ve sterlin dolar karşısında yatay seyrediyor.

Deklarasyona göre AB ve İngiltere Brexit'ten sonra kapsamlı bir ekonomik ortaklık öngörüyorlar.
Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi <.dxy> 96.46 ile zayıf seyir izliyor. Bu zayıf seyrin çoğu endeksin yüzde 70'ini oluşturan euro ve sterlindeki yükselişten kaynaklanıyor. Dolara şüpheyle yaklaşanlar, Fed'in ilerdeki faiz artırımlarının hızı konusunda endişeli. Fed'in Aralık ayında bu yıl dördüncü kez faiz artırımı yapması bekleniyor. Ancak yatırımcılar, Fed'in ABD'yi yavaşlama riskine sokmadan kaç faiz artırımı yapabileceğini sorgulamaya başladı.

Bankacılar ABD'deki Şükran Günü tatili ardından bugün işlem hacimlerinin bir miktar artmasını bekliyorlar. Geçen haftaya 5.50 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL, Hazine'nin finansman ihtiyacının azalması nedeniyle daha az borçlanması, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk iştahı, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ABD ile ilişkilerde iyileşme beklentisiyle yönünü aşağı çevirdi. Dolar/TL hafta başında sert bir yükselişe 5.44'li seviyeleri test etse de yeniden üç ayın en düşük seviyelerine geriledi. 

Dolar/TL, güne 5,30 seviyesinde yatay seyirde başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.2841 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,2721, en yüksek 5,3138 seviyesini gördü. Euro ise 5.9984 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1346 seviyesinde. Gram altın 207.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.87 seviyesinde.

Piyasalarda iç siyasi gündem de yakından izleniyor. Yerel seçim öncesi ittifak arayışları takip ediliyor.
Piyasalar son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeleri izliyor. Diğer yandan İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları ve Brexit süreci küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.
Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde son işlemler yüzde 17.12 oldu. İki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 20.87 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • NE DÜŞMEK NE DÜŞMEK 23 Kasım 2018 21:25

    yav bi yıl önce 2,5 olan dolar 5,5 olmuş ne düşmüş ne düşmüş pes valla bu kadarda düşülmezki

  • Daşcı23 Kasım 2018 13:19

    Ekonomik veriler ve dış faktörler doları 7.10 tl ye zıplaydı. Sonra ateş biraz düşünce 6.2 tl ye düştü. Vatandaş can havli ile bu seviyeden dolar aldı. Rahip serbest. Yeni ekonomi programı, enflasyonla mücadele programları ve iyi haber dolar 5.3 tl oldu. Yıl sonunda 5.00 tl nin altında. Özellikle parasıni dolara yatiran sade vatandaş şaşırdı kaldı. Vatandaş dolar aldıktan sonra 3 ay bekler sonra sızlamaya başlar. Panikle gözü tv de gazetemdedir. Döviz bürolarının önünde camdan tabelalara bakar, kalabalık oluşturur. Korkmuştur. Dolar hafif yükselse satar. Artık dolardılar dolara müdahale eder. Dolar yerinde sayar. Bu sarmal uzun zaman devam eder. En az üç yıl bu seviyede kalır. Vatandaşın canı acır ama yapacak bir şey yok. Ava giderken avlamıştır. Vatandaşın bankalarda 158 milyar doları var. Allah peygamber sabrı varsın hayırlı akıl nasip etsin.