E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişte---

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
27 Aralık 2018 - 08:18 borsagundem.com

Dolar/TL 5.30'un altında seyrini koruyor

ABD hisse piyasalarında dün güçlü alımlar gözlenirken, Avrupa piyasalarının dün kapalı olması nedeniyle sakin seyir gözlenen dolar/TL bu sabah 5.30 seviyesinin altında bulunuyor.
Noel tatili ve yılın son işlem günleri olması nedeniyle yurtiçinde piyasada sakin seyir gözleniyor.

Dolar/TL güne 5,27 seviyesinde yatay bir seyirde başladı. Saat 18.00 itibariyle dolar 5.2932 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL bugün en düşük 5,2702, en yüksek 5,3158 seviyesini gördü. Euro ise 6.0602 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1430 seviyesinde. Gram altın 217.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.97 seviyesinde.

Asya borsaları son dönemde yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlarla sarsılan piyasaların, beklentilerin üzerinde gelen ABD verisi ve Trump yönetiminin yatırımcı güvenini artırmak için gösterdiği çabanın etkisiyle toparlanmasıyla Wall Street'in yükselişini izleyerek artış kaydetti.
Beyaz Saray Fed'e karşı eleştirileri yatıştırmak için bazı girişimlerde bulundu. Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Kevin Hassett dün, Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevinin
tehlikede olmadığını söyledi.
Dolar, yatırımcıların ABD-Çin ticaret gerilimlerinin yatışma işaretleri ve beklenenden daha güçlü ABD ekonomik verisinin etkisiyle cesaretlenmesiyle dün kaydettiği kazanımlarının çoğunu korudu.
Dolar ABD büyümesinin yavaşlaması, Çin-ABD ticaret gerginliği ve yakın zamanda ABD’de hükümetin geçici olarak kapatılması konusunda artan endişelerle ABD hazine tahvil getirilerindeki düşüşle baskı altında kalmıştı.
TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte bu sabahki notunda, "Dolar/TL'de gelişen ülke kurlarındaki alımlara paralel 5.2577 desteğinin test edilmesini bekliyoruz. Yılsonu dolar/TL beklentimiz Kasım ayı TÜFE enflasyonu yüzde 1.44 düşüş olarak açıklandığında işlem görülen seviye olan 5.1654 devam ediyor" dedi.
Yurtiçinde yerel seçimler takip edilmeye devam ederken ekonomideki yavaşlamanın ve bunun getireceği işsizlikteki artış 2019 için yakından takip edilen makroekonomik konuların başında yer alıyor.
Ekonomideki yavaşlamanın işsizlik oranlarını, yerel seçimlerin de yer aldığı önümüzdeki yılın ilk yarısında artıracak olmasının da etkisiyle istihdam piyasasına yeni teşvikler getirilirken, bu teşviklerin bir kısmı varlık tutarı 125 milyar TL'yi aşan İşsizlik Sigortası Fonu'ndan (İSF) karşılanacak.
Asgari ücret 2019 yılında yüzde 26.05 artışla net 2,020 TL olarak belirlenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan işveren maliyetini düşürecek bölgesel ve genel çeşitli teşvikler açıkladı.
Asgari ücretteki artışın gelecek yıl enflasyonu 1.5-2 puan aralığında yukarı yönlü etkilemesi beklenirken, kaynaklara göre istihdam piyasasının canlanmasına yönelik destekler için İşsizlik Sigortası Fonu'nun kullanılarak bütçeye etki azaltılacak.
Öte yandan bankacılar jeopolitik gelişmelerin, Suriye'de devam eden belirsizliklerin, ABD-Türkiye ilişkileri ise piyasalarda yakından izlenmeye devam edildiğini belirtiyor. ABD'nin Suriye'den çekilme kararı almasıyla birlikte Suriye'de askeri operasyon gerçekleştiren Türkiye'nin bölgede müttefiki ile karşı karşıya gelme ihtimali ciddi şekilde azaldı. Ancak bu sürecin Suriye içinde Türkiye için nasıl bir sürece işaret edeceği henüz netlik kazanmış değil. Tahvil bono piyasasında ise önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 16.74 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.67 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)