E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yeniden 2 liranın altında---

Dolar yeniden 2 liranın altında

Dolar yeniden 2 liranın altında
25 Kasım 2013 - 11:02 borsagundem.com

Dolar, 1 Kasım'dan sonra ilk kez 2 liranın altına indi

İran ile Batılı ülkeler arasında Tahran'ın nükleer programının sınırlandırılması konusunda anlaşma sağlanması ve TCMB'nin geçen hafta PPK'da attığı sıkılaştırıcı adımların da desteğiyle TL, dolar karşısında Kasım başından beri en düşük seviye olan 2,00'nin altını gördü.

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesine neden olan anlaşmanın hem cari açığa destek olması hem de İran ile komşu olan Türkiye'nin ticaretini olumlu etkilemesi bekleniyor. İran anlaşması sonrası Brent ham petrolünün varil fiyatı 3 dolarlık düşüşle 108,05 dolara gerileyerek bir ayın en büyük günlük düşüşünü kaydetti. Bu düşüşün ardından ise 109 doların altında seyrediyor. İran ve altı büyük devlet, dün Cenevre'de tarihi bir anlaşmaya vararak İran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamasına karşılık maruz kaldığı yaptırımlardan başlangıç aşamasında kısmi muafiyet alması konusunda uzlaştılar.

Ortadoğu'da geniş bir savaş tehlikesini hafifleten ve İran ile ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Çin ve Rusya'nın taraf olduğu anlaşma İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in de onayını aldı. Uzun yıllardır süren gerilimi azaltacak bir güven artırıcı adımlar paketi olarak hazırlanan bu anlaşmanın Ortadoğu'da daha istikrarlı ve güvenli bir ortam yaratacağı umuluyor. Cuma günü akşam saatlerinde 2,0076/2,0080 seviyesinde olan dolar/TL, bugün en düşük 1,9991 seviyesine geriledi.

Dolar/TL en son 1 Kasım'da bu seviyeden işlem görmüştü. Sepet bazında TL ise saat 10.53 itibariyle 2,3519 seviyesinden işlem görüyor. Kasım ayı ortasında Fed'in kısa sürede tahvil alımlarını azaltabileceği ve Türkiye'de yüksek enflasyon endişeleri ile sepet bazında TL 2,40 seviyesini aşmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)