E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yeniden 4 TL'ye dayandı---

Dolar yeniden 4 TL'ye dayandı

Dolar yeniden 4 TL'ye dayandı
26 Mart 2018 - 09:28 borsagundem.com

Güne 3.97 liradan başlayan dolar 4 lira seviyesine ramak kala geri döndü

ABD'nin Çin'e gümrük vergisi getirmesi kararının risk iştahını bozmasıyla geçen hafta illikit piyasada 4.00'ü aşan ancak sonrasında gevşeyen dolar/TL, bu sabah 3.97 seviyesinin altında hareket ederken, piyasalarda küresel risk iştahının seyri izlenecek.

Dolar güne 3.97 lira seviyesinden başladı. Saat 16:51 itibariyle dolar 3.9769 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.9553 lira, en yüksek 3.9959 lira seviyesi görüldü.

Euro 4.9471 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.2436 lira seviyesinde. Gram altın 172.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.29 seviyesinde.

ABD'nin Çin'den ithal edilen ürünlere gümrük vergisi getirmesinin küresel ticaret savaşlarını tetikleyeceği endişeleri geçen hafta güvenli varlıklara talebi artırırken, analistler Cuma günü Asya saatlerinde Japon yatırımcıların yüksek faiz farkından yararlanmak üzere aldıkları Japon yeni/TL kısa pozisyonları kapatmaya yönelmesiyle kurda 4.0375 ile rekor seviyenin görülmesine neden olduğunu belirtmişti.

Risk iştahının terse dönmesi ise geçen hafta TL'yi gelişmekte olan ülkeler arasında en fazla değer kaybeden para birimi yaptı.

ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, geçen hafta ABD ile Çin arasındaki ticaret kaynaklı gerginliğin küresel risk algısını yükseltmesiyle yatırımcıların güvenilir liman olarak değerlendirdiği Japon yeni, altın ve ABD tahvillerine yöneldiğini, piyasaların risk göstergeleri arasında takip ettiği VIX endeksinin de Cuma günü yükselerek 25'e yaklaştığını söyledi.

Dolar/TL'de direnç olarak 4.00 seviyesinin önemine işaret eden Uslu, "Bu seviyenin aşılması halinde geçen hafta yaklaştığımız 4.04 seviyesi öne çıkabilir. Kurda destek olarak ise 3.9500 ve 3.9350 söylenebilir. Yılbaşından bu yana yaklaşık 110 baz puanlık yükseliş yaşanan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizinde ise yüzde 13 seviyesi kritik önem taşıyor" dedi.

ABD ile Çin arasında ticaret savaşı endişeleri nedeniyle Asya borsaları bir günü daha satış baskısı altında geçiriyor. Dolar, devam eden küresel ticaret savaşı endişeleriyle yen karşısında 16 ayın dip seviyesini görürken, Tokyo'daki yolsuzluk skandalı da dolar/yen kuru üzerinde etkili oluyor.

Türkiye ekonomisinde geçen yılki aşırı ısınma sonucunda oluşan yüksek enflasyon ve cari açık gibi makro dengesizliklerin fon akışına duyarlı Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam edeceğini belirten analistler, bu çerçevede Türkiye'nin en kırılgan EM ekonomileri arasında olmaya ve TL'nin değer kaybetmeye devam edeceğini belirtiyor.

Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin hala düzelmediğini, ABD'de yeni dışişleri bakanının atanması ardından ilişkilerin nasıl şekilleneceğinin belirsiz olduğunu kaydeden analistler, her ne kadar eskisi kadar dile getirilmese de Halkbank eski yöneticisi Hakan Atilla davası ve bankaya gelebilecek olası cezaların da halen risk unsuru olarak canlılığını koruduğunu belirtiyor.

Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi gibi unsurların yabancı yatırımcının tahvil piyasasından hızlı bir şekilde çıkmasına neden olması, Moody's, Afrin operasyonu kaynaklı jeopolitik endişeler ve erken seçim riski TL'nin özellikle son dönemde benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuştu.

Tahvil piyasasında ise 10 yıllık gösterge olan 8 Mart 2028 itfalı tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.74, valörde son işlemde yüzde 12.72 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.74, valörde son işlemde yüzde 14.11 seviyesindeydi.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken piyasalar bu hafta Perşembe günü açıklanacak olan dördüncü çeyrek ve 2017 yılı GSYH verisini izleyecek.

Öte yandan bugün Bulgaristan'da Türkiye-AB zirvesi yapılacak. Zirvede ağırlıklı olarak Türkiye-AB ilişkileri, göç ve mali yardımların yanı sıra bölgesel ve uluslararası sorunlar da ele alınacak.

Piyasalar bu hafta yurtdışında ise yarın Euro bölgesi güven endeksleri, ABD tüketici güveni, Çarşamba günü ise ABD dördüncü çeyrek GSYH büyüme verisini izleyecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kübra Nur26 Mart 2018 16:35

    Dolar ve euro nun tarihi rekor kırması TL'nin ne kadar değerlendiğini gösterir. Ekonmiyi de ben mi gösterem size. Halen bilmıyorsunız. 4 kat paranız değer kazanmış işta. Halen neyi beğenmiyorsunuz. Şuanda almanyada 1500 euro asgeri ücrete çalışıyorum. Siz 1600 tl alıyorsunuz. Benden 100 daha fazla kazanıyorsunuz yani. Halinize şükür edin bıraz.

  • Tolga Daniş26 Mart 2018 13:59

    benzine 10 günde 27 kuruş zam yapılmış enflasyon hala 10,5 seviyesinde

  • Recai26 Mart 2018 13:44

    Bu sene biraz daha zorlasacak isler. Harcamalarinizi temkinli yapin, cok borca girmeyin derim.

  • Recai26 Mart 2018 13:42

    Dolarin artmasi abd vatandaslari icin iyi, artik turk mallarini Sahara desert ucuza kullacaklar. Ama turk and vatandaslari icin kotu, cep telefonundan bilgisayara, benzinden arabaya, pinpon topundan tuvalet kagidina zam gelecek. Ve buna sevinen ne kadar insan var.

  • memet..26 Mart 2018 13:37

    Reis 'Güçlü devletlerin değerli paraları olur demişti' reis isi biliyo

  • Rabia26 Mart 2018 13:45

    Bizim paramiz guclu zaten. Sorun dolar euro gibi paralarin daha cok guclenmesi.

  • Vedat26 Mart 2018 10:04

    Dolar'ın yükselmesi ihracatımız için iyi bir şey. Çin gibi ülkelerle rekabet avantajımız artıyor. Ülke ekonomisi büyüyor.

  • Okie Dokie26 Mart 2018 11:50

    Yeni kafan hayırlı olsun kardeş. Güle güle kullan. Dolar 5 TL olunca bir kilo makarna 10 TL olur. O zaman anlarsın.