E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişte---

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
31 Temmuz 2018 - 09:00 borsagundem.com

ABD yaptırım tehdidi kurda baskı yaratmaya devam ediyor, piyasa enflasyon raporundaki mesajlara odaklandı

Dolar/TL, ABD yaptırımlarına ilişkin devam eden endişelerle tarihi zirvesinin hemen altında 4.90 civarında işlem görmeyi sürdürürken piyasalar Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunda vereceği mesajla yön bulmaya çalışıyor.

TCMB'nin bugün 2018 yıl sonu için halihazırda yüzde 8.4 olan enflasyon tahminini yüzde 14.2'ye yükseltti.

Yatırımcılar önümüzdeki dönemde uygulanacak ekonomi politikaları hakkında da fikir sahibi olmaya çalışacaklar. Geçen yıl başından beri 950, Nisan ayı başından bugüne ise 500 baz puanlık sıkılaştırma gerçekleştiren banka geçen hafta ise piyasaların beklentilerinin aksine politika faizini yüzde 17.75'te sabit tutmuştu.

Bankacılar geçen hafta alınan kararının gerekçelerini de sorgulayacakları toplantıda 13 Eylül'deki bir sonraki rutin faiz kararına kadar bankanın faizi gözden geçirmek zorunda kalıp kalmayacağını analiz etmeye çalışacaklar.

ABD TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İZLENİYOR

ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidi TL'de de satış baskısı yaratmaya devam ederken dün en yüksek 4.9085 seviyesini test eden dolar/TL bugüne ise 4.88 lira seviyesinden başladı.

Saat 18:03 itibariyle 4.9140 lira seviyesinde işlem gören dolar, saat 21:34'te en yüksek seviyesine çıkarak 4,9243 seviyesine ulaştı.

Açılışın ardından en düşük 4.8758 lira, en yüksek 4.9243 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.7518 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1702 seviyesinde. Gram altın 192.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.78 seviyesinde.

Bankacılar dün gelişmekte ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kazancına rağmen TL'nin tek başına değer kaybettiğini belirtmişler, burada ABD Türkiye ilişkilerine ve olası yaptırımlara ilişkin endişelerin bu ayrışmadaki ana etken olduğunu söylemişlerdi.

ABD yönetiminin en üst düzey isimlerinin, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı açıklamıştı.

Türkiye'ye yaptırım uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara ise Washington yönetiminin "tehditkar bir dil" kullandığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Ankara'nın darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaati ve PKK ile bağlantıları olduğu suçlamalarıyla tutuklanan Brunson, devam eden davası çerçevesinde Çarşamba günü ev hapsine çıkarılmıştı. Ancak bu adımı yeterli görmeyen ABD yönetimi Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. Önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ardından da ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağını duyurdu. Geçen hafta yaşanan gerilim sonrası Türkiye ABD ilişkileri piyasalarda daha yakından izleniyor.

Tahvil/bono getirileri ise baskı altında kalmayı sürdürüyor. Bankacıların verilerine göre gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri tarihi rekor olan yüzde 18.50'nin hemen altında yüzde 18.40 civarında seyrederken gösterge iki yıllık tahvilde ise bileşik getiri yüzde 20.50'nin hemen üzerinde seyrediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tam komedi01 Ağustos 2018 00:32

    Yeni dünya düzeni nedir ? Eğer aklınızda buna dair bir bilgi yok ise siyasi - ekonomi ile uğraşmayın hele hele vatan millet sakarya muhabbetine hiç girmeyin ! New older world = 5000 yıldır dünyayı yöneten güç.

  • mzd01 Ağustos 2018 00:29

    biz kime niye oy verdik kimse bize sahip çıkmıyo 10-20-30-40 belkide 50-60 yıldır sağılıyoz

  • KILIÇ31 Temmuz 2018 22:36

    BU ÇIKIŞ HUSUNDA TEDBİR ALINMALI TL NİN DURUMU ÇÖKÜŞE GİDİYOR SEYİRCİ KALINMAMALI DOLAR ALIŞVERİŞİ SON BULMALI VEYA ESKİ YILLARDAKİ GİBİ YASAKLANMALI.

  • Dolar 31 Temmuz 2018 21:53

    Dolar yerin dibine batsinda çıkmasın hayatımız karardı

  • No name.31 Temmuz 2018 18:24

    Hadi busene abd nin yaptirim tehdidi var. Gecen sene ne vardi. Ondan onceki sene ? Bu ulkede dolar inmez. Cikmak icin sadece bi bahane lazim. Rahip mahip hepsi fasa fiso. Baska ulkelerin hic mi problemi yokta onlarin para birimi degerleniyor sadece koskoca dunyada bizim ki dusuyor. Hep bi bahane var. Boyle geldi boyle gidecek.

  • borsacı01 Ağustos 2018 09:11

    ekonomi çok iyi ya onu fiyatlıyordur.

  • alper yılmaz atilla31 Temmuz 2018 17:38

    Amerika'nın yaptırım tehdidi bizi bu kadar etkilememeli, 60 yaşındayım amerikan tehdidi ülkemizin hep üstünde oldu, ambargolar gördük ama neticede daha da güçlendik. Korkmayalım bilakis gücümüzün farkına varalım tehditlere papuc bırakmayalım. Paramıza ülkemize sahip çıkalım. Milliyetçi olalım ki tehdit geri tepsin paramız değer kazansın.

  • borsa31 Temmuz 2018 16:25

    iğneden ipliğe dolar dönen ülkemizde düşüş beklemek hayalden öteye gitmiyor malesef.