E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar hafif geriledi---

Dolar hafif geriledi

Dolar hafif geriledi
29 Kasım 2017 - 08:45 borsagundem.com

İş adamı Reza Zarrab'ın ABD'de görülen davası ile birlikte dolar yükselişe geçti, gün içinde ise sakin seyre yöneldi

İş adamı Reza Zarrab'ın ABD'nin İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlandığı davanın dünkü duruşmasında kendisine yönelik suçlarını kabul etmesi ve aynı davada yargılanan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla aleyhine savcılık tanığı olacağının belli olması sonrası dolar/TL yeniden tarihi zirvelere doğru yükseldi. Dolar/TL hafta başında gerilediği 3.90'lı seviyelerden Zarrab davasına ilişkin gelişmelerle sert bir yükselişle 3.9735'e kadar çıktı.

Dolar saat 17:40 itibariyle 3.9632 lira seviyesinde işlem görüyor.
Dolar/TL bugün en düşük 3,9445, en yüksek 3,9740 seviyesini gördü.
Euro ise 4.6938 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1837 seviyesinde.
Gram altın 163.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.86 seviyesinde.
ABD'li savcı yardımcısı David Denton, New York federal mahkemesinde dün yapılan duruşmanın açılış konuşmasında Zarrab'ın milyarlarca dolarlık kara para aklama şebekesini "içeriden" anlatacağını söyledi. Mahkeme kayıtlarına göre Zarrab 26 Ekim tarihinde İran yaptırımlarını ihlal ile ilgili altı konuda suçlu olduğunu kabul etti. Hem İran hem Türk uyruklu olan Zarrab ve sekiz ayrı sanık 2010-2015 yılları arasında ABD'nin İran'a karşı yaptırımlarını ihlal ederek İran hükümeti adına yüz milyonlarca dolarlık mali işlem yapmakla suçlanıyordu. Yargılamanın üç ila dört hafta sürmesi bekleniyor. Uzaması da ihtimal dahilinde görülüyor. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD'deki davada Zarrab'ın tanık olarak yer alacak olması birçok soru işaretini ve davanın Türkiye'ye olası etkilerini yeniden şekillendiriyor. Türk yetkililer davadaki kanıtların gerçeği yansıtmadığını, ABD makamlarınca kabul gören hukiki şekilde elde edilmediğini savunuyordu. Ancak şimdi kanıt olarak yöneltilen suçları gerçekleştirdiği öngörülen bir şahıs var" dedi ve ekledi: "Artık TL için teknik seviyelerden bahsetmek mümkün değil. Tarihi zirveler zorlanacaktır. Bu sürecin Türkiye'den daha başka kimlere doğru ilerleyebileceği endişesi dava sonuçlanana kadar TL üzerinde baskı unsuru olarak kalacaktır." TL dolar karşısında son bir yıllık süreçte yaklaşık yüzde 17 değer kaybederken, son bir aylık dönemde ise değer kaybı yüzde 6'ya yaklaştı.
ABD'de vergi indirim yasa tasarısının Senato komisyonundan geçmesinin yanı sıra tüketici güveninin Kasım ayında 17 yılın en yüksek seviyesine çıkması doları destekliyor. Piyasalarda enflasyonda yükseliş, TL'deki değer kaybının enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemde baskı yaratabileceği endişesi, AB, ABD ve NATO ile ilişkilerin gerilmesi, jeopolitik gelişmeler yakından takip ediliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ29 Kasım 2017 20:38

    ÜLKEMİZDE DOLAR ALANLARIN ELİNİ YAKMADIKÇA YÜKSELİR OYSAKİ MERKEZ BANKASI ÇOK SERT YAĞTIRIM KARARI ALABİLİR AMA SEYREDİYOR AYRICA DOLAR AZCIK DÜŞSE İHRACATÇILAR ZARAR EDİYOR DEYİP YAYGARA KOPARIYORLAR AMA TL DÜNYADA EN ÇOK DEGER KAYBEDERKEN KİMSEDEN GIK ÇIKMIYOR.

  • fadıl29 Kasım 2017 09:59

    Haksızlığa karşı susan dilsiz şeytandır

  • yurttaş29 Kasım 2017 09:47

    Atilla'nın avukatı rüşveti Reza'dan Süleyman Arslan aldı, benim müvekkilim almadı dedi. Demekki tapeler doğruymuş, buna rağmen Türkiye'de susmuş.

  • ali veli29 Kasım 2017 09:24

    Keşke tek konu Zarrab olsa .Dün yapılan açıklamalar , yurtdışına giden paralar . Ekonominin bu kadar kötü gitmesi sadece Zarrab mı ? Bir daha düşünün allah aşkına . Türk milletinin aklı ile dalga geçilmesin .

  • sinirli29 Kasım 2017 09:16

    yılsonu dolar tahlini 1 lira 70 kuruş,yakında tutar