E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolara Merkez hamlesi---

Dolara Merkez hamlesi

Dolara Merkez hamlesi
13 Eylül 2011 - 07:34 borsagundem.com

Haftaya, Avrupa’dan esen olumsuz hava ile başlayan para piyasaları, dün Merkez Bankası’nın yeni düzenlemeleriyle yön buldu

Avrupa’ya yönelik endişelerle içerde 1.80 lirayı aşan dolar, Merkez Bankası’nın açıklamalarıyla 1.78 liraya kadar geriledi. Dolar, gün sonunda serbest piyasada 1.7880 oldu. Dün piyasaları endişelendiren ilk haber, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Fransız bankalarının notlarını indireceği söylentisi oldu. Ardından İtalya’nın notunun düşürüleceği endişeleri ve Almanya’dan gelen açıklamalar küresel piyasalarda tansiyonu yükselti. Avrupa borsaları düşerken, bu gelişmeler biz de İMKB’nin yanı sıra dolara da yansıdı. Euro’nun dolar karşısında 1.35’e kadar güç kaybetmesi doların yükselişini tetikleyen unsurlardan biri oldu.
Merkez’in 2 adımı etkili oldu
Dışardaki gelişmelere bağlı olarak 1.8030 liraya kadar yükselen dolar, Merkez Bankası’nın açıklamalarıyla gerilemeye başladı. Banka, döviz satış tutarının o gün satımı yapılabilecek en fazla tutar olmasına ve döviz satım ihalelerinde teklifleri aldıktan sonra, gerekli gördüğü takdirde belirlenen en fazla tutarın altında da döviz satışı gerçekleştirebileceğini açıklayan banka, zorunlu karşılıklarda da bir düzenleme yaptı. Buna göre bankalar TL yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılığın en fazla yüzde 10’unu dolar ve Euro cinsinden tutulabilecek. Altın hesapları da zorunlu karşılığa tabi yükümlülüklere dahil olacak. Bu düzenlemeyle ‘bankanın elini güçlendirmek için biraz döviz tutmak ve piyasaya likidite vermek, piyasayı rahatlatmak istediği’ mesajı alındı. Merkez Bankası’ndan gelen bu iki adım, doların 1.7881 liraya kadar gerilemesini sağladı. Ancak yurtdışı gerginliğin devam etmesiyle Dolar 1.79 lira seviyelerini korudu. Uzmanlar “Yurtdışı gernginlik olmasaydı dolar daha aşağı çekilirdi” dedi.
İMKB, Avrupa’dan korktu nükleer patlamayla sallandı
AVRUPA’daki gerilim İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) düşüş olarak yansıdı. Bütün günü ekside geçiren İMKB, Fransa’daki nükleer santralda patlama olduğu yönündeki haberlerle sarsıldı. Bu patlamayla Fransa borsasındaki düşüşler yüzde 5’i bulurken, İMKB’de düşüş yüzde 2.5’lara vardı. Ancak kapanışa doğru toparlanan endeks, günü yüzde 0.53 kayıpla 55 bin 604 puandan kapattı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)