E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolara Morgan darbesi---

Dolara Morgan darbesi

Dolara Morgan darbesi
10 Ekim 2011 - 14:02 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın döviz satmamasına rağmen dolar 1.84'ün altına indi. Bu inişte euro/dolar paritesi ve Morgan Stanley raporu etkili oldu.

Merkez Bankası, bu haftanın ilk işlem gününde, geçtiğimiz hafta düzenlediği yüksek miktarlı döviz satım ihalelerinin ardından ihale yapmama kararı aldı.
Banka, geçtiğimiz hafta iki gün üst üste 1.350 milyar dolarlık ihale açmış ve 1.1 milyar dolar satmıştı. Cuma günü açılan ihale tutarı ise 750 milyon dolar olmuştu.
Merkez Bankası'nın kur konusundaki güçlü duruşunu gösteren bu adımların ardından bugün ne yapacağı merak konusuydu. Ancak Merkez Bankası bugün ihale açmadı ve piyasaya döviz vermedi.
TL YİNE DE KIPIRDAMADI
Bu kararın ardından doların Türk Lirası karşısında nasıl bir tepki göstereceği merak konusu oldu.
Ancak kur, Merkez Bankası'nın ihale açmamasına rağmen yukarı gitmediği gibi euro/dolar paritesinin etkisiyle 1.84 seviyesinin de altına geriledi.
Paritenin Avrupa'dan gelen olumlu haberlerle birlikte 1.3580'lere kadar tırmanmasının ardından, dolar/TL yüzde 0.7 gerileyerek 1.8350'ye kadar indi. Euro/TL ise aynı oranda değer kazandı ve 2.4910 seviyesine çıktı.
Böylece Merkez Bankası'nın olmadığı yerde doları baskı altına alma yükünü parite çekmiş oldu.
MORGAN STANLEY TAKVİYESİ
Öte yandan uluslararası yatırım bankalarının Türk Lirası konusundaki olumlu yaklaşımları da sürüyor.
Morgan Stanley bu sabah yayınlanan raporunda, Türk Lirası için "outperform" yani, piyasanın üzerinde getiri beklediğini açıkladı.
Diğer gelişen kurlar ile Türk lirasını karşılaştıran banka, "TL'deki değer kaybı şimdilik durma noktasına geldi. Macar Forinti, Polonya Zlotisi, Güney Afrika Randı ve Çek Korunası'nı satıp Türk Lirası almayı öneriyoruz" dedi.
Bankanın raporunda, TL'deki bu dayanmanın kalıcı olmayabileceği, ancak kısa vadede diğer para birimlerine göre daha az değer kaybedeceği vurgulandı.
Banka, Türk özel sektörünün çok büyük miktarda döviz açık pozisyonu olmasına rağmen buradaki riskin yönetilebilir olduğunu da aktardı.
OPSİYON İŞLEMLERİ
Öte yandan profesyonellerin takip ettiği döviz opsiyonlarına bakıldığında da kısa vade için Türk Lirası'nın değer kaybı olasılığının azaldığı görülüyor.
Türk lirası, diğer gelişen para birimleriyle karşılaştırıldığında daha önce değer kaybettiği için son piyasa hareketinden göreceli olarak daha az etkilenmişti.
Bankacılar, opsiyonlarda da doların yukarı gitme potansiyeli konusunda imkanın sınırlı kalabileceğini vurguluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)