E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda boğalar güçlenme bekliyor ---

Dolarda boğalar güçlenme bekliyor

Dolarda boğalar güçlenme bekliyor
02 Ocak 2014 - 08:50 borsagundem.com

Bazı yatırımcılar 2014'ün nihayet dolarda alım yapılabilecek yıl olduğuna inanıyor

10 yıldan fazla bir süreden bu yana euro ve japon yeni ve Avustralya doları gibi para birimleri karşısında değer kayıplları yaşamakta olan doların bu yıl nihayet güç kazanmaya başlayabileceği öngörülüyor.

ABD'de açıklanan ekonomik verileri giderek güç kazanan bir ekonomik toparlanmaya işaret ederken Citigroup'un stratejisti Richard Cochinos, "Yatırımcılar bu yeni gerçekliğin bir yansıması olarak  pozisyonlarını yeni bir dengeye taşıyacaklar" diyor.

ABD doları ekim ayının başından bu yana yen karşısından yüzde 8 ve Avustralya doları kşarısında yüzde 7.4 oranında değer kazanmış durumda.

ABD dolarının dünyanın en çok kullanılan diğer para birimleri karşısındaki değerini gösteren WSJ dolar endeksi ise bu dönemde yüzde 3 oranında artış gösterdi.

Öte yandan 2013 başlarında da pek çok yatırımcı dolarda istikrarlı bir yükseliş bekliyordı. Ancak yılın başlarında görülen yükseliş ekonomiden gelen karışık verilerin etkisiye Fed'in bir sonraki hareketi konusunda yatırımcıların kuşkuya düşmesine neden oldu ve dolarda değer kaybı getirdi. Merkez Bankası'nın eylül ayında varlık alımlarında atacağı geri adımları beklenmedik bir şekilde ertelemesi
ve ABD'nin borç tavanına ulaşması ile devlet dairlerinin kısmi olarak 16 gün boyunca kapanması dolarda değer kaybıo getiren unsurlar doldu.

Ancak geçtiğimiz haftalarda beklentilerden iyi ekonomik verilerin geliyor olması dolarda boğalar açısından umut verici bir gelişme oldu. Fed bu verilerin ardından canlandırma adımlarında geri adımları başlattı. 18 Aralık'taki toplantıda aylık tahvil alımlarında Ocak ayından itibaren 10 milyar dolar indirime gidileceği duyuruldu.

Öte yandan diğer ekonomilerde merkez bankaları ters yönde hareket, ediyor ve bu da dolara destek verecek bir gelişme olarak görünüyor. Japonya Aralık ayının başlarında 5.5 trilyon yen yani yaklaşık olarak 52.76 milyar dolar büyüklüğünde bir janlandırma paketine onay verdi. Aynı zamanda Japonya Merkez Bankası ekonomiye aylık olarak 70 milyar dolar pompaladığı programı büyütme ihtimalini de dışlamadı.

Avrupa merkez bankası'nın da gevşek para politikalarını sürdürmesi bekleniyor. ECB Kasım ayında faiz oranlarını düşürmüş ve enflasyonun düşük seyrinin en az iki yıl daha devam etmesinin beklendiğini dile getirmişti. Uluslararası Para Fonu IMF, ABD ekonomisinde büyümenin 2015 yılında yüzde 3.5 ile euro bölgesinin iki ve Japonya'nın üç katına ulaşacağını öngörüyor. Kaliforniya merkezli bir fon yönetim şirketi olan Sunrise Capital'in portföy yöneticisi Chris Stanton, "Öyle görünüyor ki dünyanın resesyondan
çıkmasına ABD öncülük edecek, bu durumda doğal olarak dolara yönelik bir para akışı olacak" değerlendirmesinde bulunuyor.

Euro 2013 yılında dolar karşısında değer kazanan para birimlerinden biri oldu ve geçtiğimiz yıl dolar karşısında yüzde 4.2 oranında değer kazandı. Euro bölgesinin resesyondan çıkması bu durumda etkili oldu.
Ancak euro bölgesi ekonomisi geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde sadece yüzde 0.1 oranında büyüyebildi. Avrupa Merkez Bankası bu gelişmenin de etkisiyle yfaiz oranlarını tarihinde ilk kez negatif seviyelerde
düşürmekten bahsetmeye başladı.

Deutsche Bank'ın New York'taki döviz piyasaları stratejisti Alan Ruskin'e göre; Eğer ECB gerçekten negatif faiz oranları uygulmaya başlarsa pek çok yatırımcı artık euroda bulunmak istemeyecek ve ellerindeki dolar miktarını artırma yoluna gidecekler.

Societe Generale analistleri ise doların güçlü göründüğünü belirterek önümüzdeki yıla ilişkin beklentilerini "ABD 2014'te diğer önde gelen ekonomilere kıyasla parlamaya hazırlanıyor" sözleri ile özetliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)