E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda düşüş devam edecek mi?---

Dolarda düşüş devam edecek mi?

Dolarda düşüş devam edecek mi?
03 Nisan 2014 - 09:38 borsagundem.com

Dolar kurundaki düşüş 10 kuruşa yaklaştı. Bundan sonra dolar nasıl bir seyir izleyecek?

Piyasalar seçim sonrası rahatladı. Ateşi yükselen dolar seçimin hemen ardından düşüşe geçti. Yaklaşık 10 kuruş düşüş yaşayan doları yükselen borsa izledi.
Vatan Gazetesi Yazarı Ali Ağaoğlu, dolardaki hareketleri kaleme aldı.

İşte o yazı:

Seçim belirsizliğinin sona ermesinin ardından dolar dün 2.12 TL’nin altına indi. Düşüş 2.0890 TL’ye kadar sürebilir. Ancak düşüşlerin sonu geliyor.

Piyasalarda seçim öncesinde başlayan olumlu hava devam ediyor. Dolar 2.12 TL’nin altında inerken Borsa İstanbul gün içinde 71.500 puana yaklaştı. Son 7 işlem gününde dolar yaşanan düşüş yüzde 5.4’e ulaştı. Türk Lirası’nın dolar ve “sepet” bazında değer kazanması seçim belirsizliğinin sona ermesine bağlandı. Çok da haksız sayılmaz bu yorum. Ancak TL’nin tek başına değer kazandığını da düşünmek hatalı olacaktır. Özellikle Kırım gerginliği sırasında Rusya’nın hamlelerinden dolayı gerilen gelişen ülke piyasalarında; Rusya’nın Kırım’ı adeta “tek kurşun atmadan ilhâk” etmesiyle hızlı bir toparlanma yaşandı.

Kamuoyu yoklamalarına güvenen ve seçim belirsizliğinin azalacağına inanların sayısının artması; ile 20 Mart’taki 2.2450’lerden başlayan hareket dün 2.1190 seviyelerine kadar devam etti. Toparlanması geciken TL’deki hızlı hareketin 2.0890 seviyelerine kadar devam etmesi olası. Ancak düşüşlerin sonuna da yaklaşmış gibiyiz. 

Türkiye için iyi haber: Petrol fiyatları düşüşte

Türkiye’nin kendine has ekonomik verilerindeki iyileşme de yabancı girişlerini destekliyor. Örneğin son olarak açıklanan dış ticaret açığı Şubat ayında 5.1 milyar dolar ile piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşti. 

Öte yandan Türkiye’nin cari işlemler dengesinde önemli bir yer tutan enerji harcamaları ile ilgili de olumlu gelişmeler yaşanıyor. 

Uluslararası piyasalarda Brent türü petrolün varil fiyatı önceki güne 107.65 dolar seviyelerinden başlamasının ardından, Libya’nın doğusunda isyancı bir grubun elinde bulunan ve hayati öneme sahip petrol limanlarına ilişkin merkezi hükümetle diyaloğa hazır olunduğuna yönelik haberlerin ardından sert düştü. Brent petrolünün varil fiyatı 104.4 dolara kadar indi. 

Analistler, Brent petrolün varil fiyatının 20 Mart’ta girdiği yükseliş trendinin bu haftanın ilk işlem gününde 107.8 doların altına gerilemesinin ardından sona erdiğini belirterek, önceki günkü hızlı düşüşte petrol stoklarındaki artış beklentileri ile Libya’dan gelen haberlerin etkili olduğunu kaydediyor. Brent petrolün varil fiyatının Libya’daki petrol arzının artması durumunda daha fazla satış baskısı altına gireceğine işaret eden analistler, bu durumda kademeli satışların görülebileceğini ve 103 doların gündeme gelebileceğini dile getiriyor.

Fenerbahçe Borsa’da fark attı

Fenerbahçe, ligte alınan başarılı sonuçlar ve şampiyonluk yolunda rakipleri ile arasındaki puan farkını açmasının desteği ile yatırımcısına ilk 3 ayda yüzde 41.5 kazandırdı. Ligde en yakın rakibine 10 puan fark atan Fenerbahçe’nin Borsa’da işlem gören şirketi ilk çeyrekte 2012 yılı kapanışı olan 28.3 TL’den yüzde 41.5 artışla 40.5 TL’ye yükselerek yatırımcısının yüzünü güldürürken, toplam piyasa değeri de 1 milyar TL’yi aştı. Borsadaki diğer spor hisseleri arasında Beşiktaş aynı dönemde yatırımcısına yüzde 7.3 kazandırırken, Galatasaray hissesinin getirisi ise yüzde 5.3’te kaldı. Ligde alınan başarısız sonuçların en fazla etkilediği Trabzonspor hisseleri ise ilk çeyrekte yatırımcısına yüzde 10 zarar ettirdi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)