E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay seyrediyor---

Dolar yatay seyrediyor

Dolar yatay seyrediyor
28 Eylül 2018 - 08:41 borsagundem.com

Dolar/TL bir ayın en düşük seviyesi olan 6 civarında seyrini sürdürürken İtalya endişeleri iyimserliği sınırladı

Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ay gerçekleştirdiği 625 baz puanlık faiz artışı ile başlayan süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve Almanya ziyaretleriyle birlikte ikili ilişkilerdeki olumlu beklentiler, bankacılık sektörüne ilişkin devam eden iyimserlik ile dolar/TL 6 civarında işlem görmeyi sürdürüyor.
Dolar/TL bir aylık aranın ardından dün ilk kez 6 seviyesinin altını test etmesi sonrası İtalya'ya ilişkin endişelerle sınırlı yükselse de bugün anlamlı bir değişim göstermedi.
Öte yandan İtalyan inşaat şirketi Astaldi, Türkiye'de son dönemdeki siyasi ve ekonomik gelişmeler nedeniyle İstanbul üçüncü boğaz köprüsündeki payını satmak için yürüttüğü müzakerelerin geciktiğini açıkladı.
Astaldi alacaklılardan korunma anlaşması için başvuruda bulundu, şirketin hisseleri yüzde 28'in üzerinde geriledikten sonra işleme ara verildi. 
Bankacılar lokallerin beli bir seviyeye ulaşan döviz talebinin devam edip etmeyeceğinin önemli olduğunu, bunun yanı sıra Erdoğan'ın Almanya temaslarının yakından izlendiğini belirttiler.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyaretine ilişkin süreç izlenmeye devam ediliyor. Bunun yanı sıra 6 seviyesine yaklaşırken önemli talep görülen lokal yatırımcıların son iki günde alımlarının biraz azaldığını görüyoruz. Bu trendin nasıl devam edeceği önemli" dedi ve ekledi:
"Önümüzdeki hafta ise enflasyon verileri çok önemli olacak. Piyasa enflasyonda yüzde 3.5-4 civarında bir artış bekliyor. Bu önemli bir artış. Tahminlerin de ötesinde gelebilecek bir enflasyon verisinin ardından gözler yeniden TCMB'ye çevrilebilir. Bu süreçte hem enflasyon verisi hem de olası TCMB
beklentileri önemli olacaktır" dedi.
Reuters'ın 15 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Eylül ayında gıda fiyatları, son enerji zamları ve TL'deki değer kaybının etkisiyle yüzde 3.6 artış beklenirken, yılsonu için tahminler de yüzde 21.8'e yükseldi. 
Aylık artışın yüzde 3.6 seviyesinde gerçekleşmesi halinde yıllık enflasyonun Eylül'de yüzde 21.3 civarına yükseleceği hesaplanıyor. Ağustos'ta yıllık enflasyon yüzde 17.9 seviyesindeydi.
Haftaya 6.30 civarında başlayan dolar/TL neredeyse tüm hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretinin izleneceği haftanın son gününe Dolar/TL 5,96 seviyesinde başladı. Saat 18:05 itibariyle 6.0108 lira seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,9591, en yüksek 6,0436 seviyesini gördü.
Euro ise 6.9861 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1613 seviyesinde. Gram altın 230.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.82 seviyesinde.

Bankacılar TL'deki değer kazancında küresel gelişmelerin yanında ABD ve AB ile ikili ilişkilere yönelik artan iyimserliği, TCMB'nin faiz artışı ve likidite adımlarıyla sonrası TL'de kısa pozisyonun maliyetinin oldukça yükselmesi, yatırımcı endişelerinin önemli bölümünün geride kalması Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ve dün başlayan Almanya ziyaretinin, döviz borçlanmalarının çevrilmesinde yoğun bir
süreç olan Eylül ve Ekim aylarının yarısının geride kalmasının, Katar Çin ve AB başta olmak üzere önümüzdeki dönemde doğrudan yatırımların artabileceği beklentisinin etkili olduğunu belirtiyorlar.
TCMB Eylül ortasında güçlü bir parasal sıkılaştırma yaparak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin üzerinde 625 baz puan artırarak yüzde 17.75'ten yüzde 24'e yükseltmişti.
Yüksek enflasyon ve cari açık gibi bozulan makro dengeler, şirketlerin artan döviz borcu, Erdoğan'ın faiz karşıtı söylemlerine bağlı olarak TCMB'nin para politikasının bağımsızlığına yönelik soru işaretleri gibi unsurların yanı sıra ABD ile ilişkiler kaynaklı siyasi ve bölgedeki jeopolitik riskler dolar/TL'nin Ağustos ayında 7.24 ile tarihi rekorunu görmesine neden olmuştu.
Bu seviye ile TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı da yılbaşına göre yüzde 47.5 oldu. TCMB'nin 13 Eylül'deki para politikası toplantısında politika faizini 625 baz puan artırması ardından ise kayıplar bir miktar azalarak bugün itibariyle yüzde 35'in altında bulunuyor.
Her ne kadar TL'deki değer kayıpları yavaşlasa da bugünlerde ise ekonomik aktivitenin ne kadar hızlı daralacağı ve bu süreçte bilançosu zarar gören şirketlerin nasıl bir politika izleyeceği endişe konusu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika28 Eylül 2018 11:22

    3. çeyrek bilançolarında döviz açık pozisyonu olan şirketlerin kur zararını azaltmak için TL'yi değerlendirme baskısı var.

  • Asi genç 28 Eylül 2018 09:56

    Birikimli etki yapacak dolar bak görürsünüz 1 kereden zıplayacak bunlar doları baskılamak için manupülasyon yapılıyor

  • mehmet yılmaz28 Eylül 2018 11:19

    sen dolarını sakla peçete lazım olunca kullanırsın.