E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda sakin seyir bekleniyor---

Dolarda sakin seyir bekleniyor

Dolarda sakin seyir bekleniyor
07 Şubat 2018 - 09:11 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki sert satış dalgası doları güçlendirmişti ancak yatışan piyasalarla birlikte dolarda sakinleşme bekleniyor

ABD piyasalarındaki sert satış baskısının küresel riskten kaçışı tetiklemesiyle dün sert satış baskısı altında kalan TL bugün daha sakin bir güne hazırlanıyor. Bankacılar ilk satış baskısı ardından küresel piyasalarda da görüldüğü üzere tepki alımlarıyla TL'nin nispeten toparlandığını küresel piyasaların yakından izlenmeye devam edileceğini belirttiler. Bankacılar 2017 Kasım ayı sonunda başlayan ve dolar/TL'nin 3.98'li seviyelerden 3.72'lere kadar gerilemesini destekleyen küresel risk iştahının yerini dün riskten kaçışa bırakması sonrası bu trendin ne kadar süreceğini piyasalardaki en önemli soru olarak görüyorlar. Türkiye ekonomisi riskten kaçış dönemlerinde nispeten yüksek cari açık, enflasyon ve finansman ihtiyacı nedeniyle TL'deki değer kaybından oldukça kuvvetli etkilenebiliyor. Özellikle TL bazında ithalat fiyatları kanalı ile enflasyonda 2017'de olduğu gibi 400 baz puana ulaşan artışı ve diğer makro dengelerde bozulmayı tetikleyebilen bir trendle karşılaşılabiliyor. Küresel piyasalarda dolar, birkaç gündür sert satışlara sahne olan hisse piyasalarının bugün daha sakin seyir izlemesine paralel olarak yatay seyrediyor. Yatırımcıların bugün sığındıkları güvenli liman varlıklardan kısmen çıkıp tekrar hisse piyasasına girdiği görülüyor. Riskten kaçışın gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satışı tetiklemesi TL'de dün sert değer kaybetmişti ancak kayıpların da önemli bir bölümü telafi edildi.

Dolar güne 3.77 lira seviyesinden başladı. Saat 18:00 itibariyle dolar 3.7787 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 3.7635 lira, en yüksek 3.7859 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.6644 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2337 seviyesinde. Gram altın 160.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 12.94 seviyesinde.

Uzmanlar döviz piyasasında ABD borsalarındaki seyrin izleneceğini belirtiyorlar. ABD borsaları hafta başında altı yıldan uzun bir sürenin en keskin düşüşünü kaydettikten sonra dün yüzde 2'ye yakın yükselişle kapandı. Analistler sıkışıklığa düşen kaldıraçlı fonların yaptıkları zorunlu satışların şu an için bitmiş göründüğünü, böylece piyasalardaki sert hareketlerin bir miktar azaldığını belirtti. Buna karşılık büyük merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırma ihtimalinin uzun vadede risk unsuru olduğuna da dikkat çektiler. 

Bankacılar ABD faizleri ve dolar başta olmak üzere küresel gelişmelerin TL üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceğini, bunun yanında jeopolitik gelişmelerin de yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)