E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolarda yükseliş devam eder mi?---

Dolarda yükseliş devam eder mi?

Dolarda yükseliş devam eder mi?
20 Mart 2012 - 13:23 borsagundem.com

Dolar son dönemde yeniden TL karşısında değer kazanmaya başlarken, yatırımcılar 'yükseliş sürecek mi' sorusunu daha yüksek sesle sormaya başladı.

Dolar, TL karşısında bugün 1.82 TL'ye yaklaşırken, euro da 2.40 seviyesine geldi. Yarım dolar, yarım eurodan oluşan kur sepeti de 2.10 seviyesinin üzerine çıktı.
Uzmanlar, yükselişin özellikle Mart ayında başta özel sektör olmak üzere dış borç ödemelerinin artmasından kaynaklandığına dikkat çekiyor.
Önümüzdeki dönem için iyimser beklentilerin ağır bastığı görülürken, yükselişin hız kesme olasılığı da vurgulanıyor.
Yükselişin devamında şu anda 2.1075 TL'de olan kur sepetinin seviyesine işaret eden uzmanlar, bu seviyelerde Merkez Bankası'nın müdahalesini de beklemediyor.
DIŞ BORÇ ÖDEMESİ ETKİLİ OLDU
Son hareketi değerlendiren Ak Yatırım Ekonomisti Hakan Aklar, kurdaki artışında özellikle Mart ayındaki dış borç ödemelerinin etkili olduğunu ancak önümüzdeki dönem için iyimser beklenti tahmininin ağır bastığını söyledi.
Aklar, "Artıştaki nedenlerden bir tanesi Mart ayında dış borç ödemelerinin biraz yüksek olması. Bu doğruysa önümüzdeki dönemde ödeme miktarı azalacağı için biraz gevşeme beklerim. Ayrıca, turizm sezonun etkisi, cari açıktaki düşüş beklentisi ve petrol fiyatlarının da aşağı yönlü hareketine yönelik pozitif haberler kur tarafındaki yukarı yönlü baskıyı azaltıyor" dedi.
Aklar, mevcut seviyelerinin Merkez Bankası'nın döviz satışı yönünde harekete geçmesine neden olacak kadar rahatsızlık yaratmayacağını da söyledi. Aklar, bu seviyelerin Merkez Bankası'nca tolere edilebilir olduğunu vurguladı.
ABD TAHVİL FAİZLERİ ÖNEMLİ
Oyak Yatırım araştırma masasından Alper Erginol, artışın en önemli nedeninin ABD'de yükselen faizlerin doları değerli kılması olduğunu ve Merkez Bankası'nın kur sepeti 2.15'e gelmesi durumunda satış yönünde müdahale edebileceğini söyledi.
Erginol şöyle konuştu:
"Kurdaki artışın arkasında iki neden var. Biri, ABD'de yükselen tahvil faizlerden dolayı dolara olan talebin artması, içeride ise önümüzdeki dönemde sıcak para girişiyle ilgili beklentiler. Özellikle petrol fiyatlarındaki artış sonrası cari açık tarafında oluşan endişeler de artışa neden oluyor. Merkez Bankası'nın son açıklamalarında faiz düşürme sinyali vermesi de TL'nin zayıf seyretmesinde etkili oluyor"
Kurun seyrinin tamamen yurtdışı dinamiklere bağlı olduğunu vurgulayan Erginol, sıcak para girişi olmadıkça sıkıntının devam edeceğini de belirtti.
Erginol, bu nedenle ilk çeyrekte gelecek verilerin önemli gösterge olacağını da vurguladı.
Erginol, şu anda 2.10 seviyesinin üzerinde seyreden kur sepetinin burada tutunması durumunda 2.14-2.15 TL seviyesiyesine hareket edebileceğini, Merkez Bankası'nın da bu noktada satış yönünde müdahalede bulunabileceğini söyledi.hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)