E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolarda yükseliş sürecek---

Dolarda yükseliş sürecek

Dolarda yükseliş sürecek
20 Şubat 2012 - 16:56 borsagundem.com

UBS'e göre, ABD'nin enerji bağımlılığının azalması ile birlikte dolar euro karşısında uzun dönemde yükselişini genişletecek...

UBS AG'ye göre, yeni kaya doğalgazı rezervlerinin geliştirilmesi ve petrol üretimindeki artışın ABD'nin eenerji ithalatını azaltacak olmasından dolayı, dolar euro karşısında uzun dönemli toparlanmasını genişletecek.
UBS'in Singapur ofisinden şef döviz stratejisti Mansoor Mohi-uddin, bugün yayınlanan araştırma raporunda, "ABD'nin dış kaynaklı enerjiye olan bağımlılığının gevşemeye başlaması ile birlikte, dolar ayrıca muhtemelen, petrol fiyatları ile zıt yölü ilişkisini de kıracak" dedi.
En yakın vadeli ABD petrol kontratı ile InterContinentalExchange Inc.'nin Dolar Endeksi arasındaki 120 günlük korelasyon katsayısı bugün itibariyle eksi 0.57 seviyesinde. Bu, petrol fiyatlarındaki hareketin yüzde 57'sinin ABD döviz kurundaki değişiklikten kaynaklandığı anlamına geliyor. Bu oran, Kasım 2008'de yüzde 63 ile rekor kırmış ve Nisan 2011'de yüzde 16 ile son üç yılın en düşük seviyesini görmüştü.
Dolar euro karşısında yüzde 0.9 düşerek, Londra saati ile 13:16'da Euro başına 1.3264 dolara geriledi. Ancak Dolar euro karşısında halen, Temmuz 2008'de 1.6038 ile gördüğü rekor düşük seviyeden yüzde 17 yükselmiş durumda. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, dolar euro karşısında son üç ayda yüzde 1.9 değer kazandı.
Euro bugün, vadeli işlemler traderlarının 17 ülkenin ortak para birimi euronun dolar karşısında düşeceğine oynadıkları kontrat sayısını artırmalarına karşın değer kazandı. Hedge fonların ve diğer büyük spekülatörlerin eurodaki düşüşe oynadıkları kontrat sayısı ile yükselişine oynadıkları kontrat sayısı arasındaki fark, 14 Şubat'ta 148,641 seviyesindeydi. Bir hafta öncesinde bu sayı 140,593 idi.
Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu sayı, 24 Ocak'ta biten beş günlük dönemden bu yana ilk kez düştü.
Mohi-uddin, raporunda, "ABD enerji görünümündeki değişim, doların euro karşısında 2008'de başlayan uzun dönemli toparlanmasının sürmesi gerektiğini işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)