E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolardaki balon patladı mı?---

Dolardaki balon patladı mı?

Dolardaki balon patladı mı?
14 Mayıs 2015 - 06:57 borsagundem.com

Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin spekülatif balonun patlayacağını açıklamasının ardından dolar kurunda düşüşler yaşandı

Dolar için 2.80-3 TL konuşulurken aşağı yönlü hareket hızlanmaya başladı. Dolar 2.62 TL'ye kadar geriledi ve 1 ayın dibine indi.

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

1 hafta önce kurdaki dalgalanmayı değerlendiren Ekonomi Bakanı, “Spekülatif amaçlı balon ortadan kalkacak” tezini ortaya koyarken, dolar/TL dün 2.62 ile 1 ayın dibine indi.
  
6 Mayıs’taki Anadolu Ajansı’nın haberinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Kur, enflasyon ve faizin üzerinde bir balon oluştu. İnşallah bunun da önümüzdeki 1 hafta, 10 gün içinde kendiliğinden ortadan kalktığını göreceğiz” demişti. Dün itibarıyla dolar/TL kuru 2.6230  ile 10 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Tam bir hafta sonra gelen düşüş Bakan Zeybekci’nin açıklamasını akıllara getirdi.

ABD verileri etkili oldu

Gerçi bu düşüş “kendiliğinden” mi oldu, yoksa daha önceki tahminlerinde o kadar da başarılı olamayan Bakan’ın bildiği bir şey mi vardı da bu açıklamayı yaptı, kestirmek zor. Bu düşüşün; geçtiğimiz Cuma günü S&P’nin Türk Lirası cinsinden notumuzu düşürdüğü, Mart ayı cari işlemler açığının 4.3 milyar dolarlık beklentiye karşın 4.96 milyar dolar geldiği bir zamanda kafaları karıştırmadı değil. (Mart ayı cari açığı beklentilerin üzerinde geldiği gibi, Şubat ayı da 3.2 milyar dolardan, 3.53 milyar dolara revize edildi.)

Sadece dolar/TL kuru değil, daha önceleri 2.8870 seviyesinin kritik olduğunu söylediğim, 2.9014 görülse de kapanış bazında 2.8870’in altında kalan “Sepet Kur” da 2.7985 seviyelerine kadar geriledi. Bu düşüş hızlı oldu. Bunda içerideki bazı kamuoyu anketlerinin etkili olduğu konuşulsa da yurt dışında euro/dolar paritesinin 1.1320’nin üzerine çıkması ve dolar endeksinin (DXY) 94’ün altına inerek 93.90 seviyelerine inmesinin de katkısını atlamamak lâzım.

Hafta başındaki yazımda “Bu hafta piyasalar S&P açıklamasını dikkate alacak olur ise 2.6825 seviyesi kritik olacak. Bu seviyenin korunması durumunda yeniden 2.70’lerin üzerine doğru (özellikle euronun değer kaybetmesi durumunda) bir hamle görebiliriz” diye yazmıştım. TL’nin ve euronun değer kazanmasında ABD’de açıklanan Nisan ayı perakende satış verilerinin de beklentilerin altında kalması ve Fed’in faiz artışına başlama tarihinin Haziran’dan ileriye ötelenmesinin de payı az değildi.

Dolarda kritik seviye ne olur?

2.6850 seviyesi önemli bir eşikti. Bu seviyenin önceki gün aşağı yönde kırılması da benim gibi teknik analiz penceresinden bakanlar için yeni düşüklerin gelebileceğini söylüyordu. Benim beklentim 2.6325-85 bandına kadar inilebileceği yönündeydi. Dün gün içinde bu seviyenin altına inilse de henüz daha haftalık olarak bu seviyenin altında kalıp kalmayacağımız (yarınki kapanış) önemli olacak. 

Eğer yarınki kapanış 2.6325’in altında gerçekleşirse; 2.5650-2.5825 dahi resmin içine girecektir. Eğer böylesi hareket başlamış ve hızlı bir şekilde bu seviyelere doğru yol alınacak olur ise; bu düzeye yaklaşıldıkça veya ‘yolda’ daha önceden satmış olanlar veya yüksek kurlardan dolayı ithalat veya döviz ödemelerini ertelemiş olanlardan alımlar gelecektir. Bana göre doğrusu önce; dünkü hızlı düşüşün hazmedilmesi, sonrasında yeni düşüklerin test edilmesidir. Ancak kurlar bir an evvel hızlı bir şekilde düşecek olursa yeni düşük seviyelerde uzun süre kalınmayabilir. 2.6325’li seviyeleri “uygun bulanların” en azından seçim sonrasındaki birkaç haftayı, eğer yukarıda belirtmiş olduğum yeni düşük seviyelere gelinecek olursa da seçim sonrasındaki birkaç ayı en azından hedge etmelerinde fayda olduğu kanısındayım. Kurlardaki oynaklığın seçim sonrasında da devam etme olasılığının hiç de az olmadığını bugünden söylemek mümkün.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fatherman17 Mayıs 2015 07:33

    1929 dünya kırizine eş değer 2008 de başlayıp 14 mart 2009 da dip olan kırizi özlüyorum. (Bazı olumsuz özlemler OLUMLUnun kıymetini bilek içindir.)