E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolardaki durgunluk yatırım stratejilerini nasıl değiştirdi?---

Dolardaki durgunluk yatırım stratejilerini nasıl değiştirdi?

Dolardaki durgunluk yatırım stratejilerini nasıl değiştirdi?
03 Ağustos 2017 - 14:05 borsagundem.com

Doların sakin seyirde seyretmesi yatırımcıların stratejilerinde değişiklik yarattı

Doların en az 2005'ten bu yana olan en yüksek seviyesine tırmanmasının üzerinden yedi ay geçti. Bu süre, dünyada en yaygın olan para birimindeki zayıflığın piyasalardaki işlem görünümünü yeniden şekillendirmesi için gayet uzun.

Dolardaki cansızlık, hisse senedi piyasalarından gelişen piyasa varlıklarına, yatırımcıların, bulundukları işlemlerde değişikliğe gitmelerine sebep oldu.

Hisseler

Zayıf dolar, ABD dışındaki müşterileri ABD'de üretilen ürünlere yöneltirken ülke dışında faaliyet gösteren şirketlerin karını artırıyor.

Goldman Sachs'ın Uluslar arası işlemlere maruz kalan hisse senedi sepeti, 2017 yılında sadece yurt içi işlemlere tabi olan sepetten yaklaşık 11 yüzdelik puan yukarıdaydı. Buna benzer olarak, S&P 500 Endeksi, küçük ölçekli hisseler içeren Russell 2000 Endeksi'ni beş yüzdelik puan geride bıraktı.

Bank of America ABD hisse senedi müdürü Savita Subramanian'a göre, ikinci çeyrekte dolarda gerçekleşen yüzde 3.2'lik düşüş, çok uluslu firmalar için olumlu oldu.

Sağlamlaşan ekonomik büyüme görünümünün para birimi kazançlarını desteklediği diğer gelişmiş piyasalarda ise bu durumun tam tersi gerçekleşti. Avrupa'da analistler, kar tahminlerini düşürerek güçlü euronun bölge dışındaki kazançlara ve ihracata olan etkilerine değindi.

Emtia

Çin'de büyüyen talebe karşın, dolar cinsinden kaynaklar, ABD para birimindeki zayıflıktan yararlandı. Endüstriyel metaller, demir cevheri ve bakır liderliğinde 2015'ten bu yana olan en yüksek seviyesine çıktı. Petrol , küresel aşırı arzın hafiflediği yönündeki işaretlerin artmasına rağmen kısa bir süre için varil başına 50 doların üzerinde seyretti.

Bank of America Merrill Lynch müşterileri, 24 Temmuz ile biten haftada, enerji hisselerine – özellikle orta ölçekli olanlara – 212 milyon dolar yatırdı. Leuthold Group'ta baş yatırım stratejisti Jim Paulsen, doların zayıflamaya devam ettiği durumda bu yatırımcıların kazanç sağlayacağını düşünüyor.

Tahviller

Dolardaki cansızlığın küresel tahvil piyasasında gözle görülür bir etkisi olmadı.

Bazıları zayıf doların dünyanın geri kalanında deflasyon yaratarak yurt dışındaki tahvilleri yukarı çekeceğini savunuyor. Ancak, Bank of International Settlements araştırma müdürü Hyun Song Shin, yerel para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasının borçlanmayı artırdığını düşünüyor.

Renaissance Macro Research'te ABD ekonomisi müdürü Neil Dutta da benzer bir şekilde, Hazine tahvillerini yurt dışındaki alıcılara daha çekici hale getiren zayıf doların, ülke dışındaki tahvil faizlerini yukarı çekeceğini öne sürüyor.

Kredi

ABD para birimideki zayıflık, yerel kurumsal tahvillere iki iyi haber getiriyor.

Bunlardan birincisi, yabancı alıcılar, ABD'de kurumsal tahvillerin satışa çıkmasıyla son dönemde yerel yatırımcıların hakimiyet kurmuş olduğu varlık sınıflarına olan iştahta artış gösteriyor. Emtiadaki beklenmedik olumlu hava ise son dönemde kurumsal tahvil dünyasında sıkıntı çeken enerji tahvillerine rahatlık getirdi.

Gelişen Piyasalar

Yatırımcılar, dolardaki zayıflıkla gelişen piyasalara hücum ediyor. Dolarda beş ay üst üste gerçekleşen düşüş, gelişmiş ülke hisselerini yukarı çekerek MSCI göstergesini 2014'ten bu yana olan en yüksek seviyesine taşıdı. Piyasalar, Donald Trump'tan beklenen korumacı politikaya bağlı olarak gelişen piyasaların olumsuz etkileneceği beklentisindeydi. Bunun aksine, Güney Afrika'dan Brezilya'ya, devlet borçları, dolardaki düşüş ile hafifledi.

Standard Chartered Plc. Amerika kıtası ekonomik araştırma müdürü Mike Moran, “Zayıf dolar, ve böylece daha güçlü yerel para birimleri, yerel enflasyon beklentilerinin düşük kalmasına sebep oldu ve bu da tahvil fiyatlarını destekledi” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)