E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizDolardaki düşüş sürecek mi?---

Dolardaki düşüş sürecek mi?

Dolardaki düşüş sürecek mi?
24 Ocak 2012 - 07:03 borsagundem.com

Dolar/TL yurtdışı piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle dün 7 Aralık’tan bu yana ilk kez 1.82’nin altına indi.

Doların 1.85 liranın altına gerilemesi sonrasında sanayici alarma geçti. Dün CNBC-e’ye konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, TL’nin zaten çok değerli olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bundan sanayici büyük zarar görüyordu. Kurun 1.85’lerden aşağıya düşmemesi lazım. Merkez Bankası olarak TL’yi çok değerlendirirseniz sanayiyi zor duruma sokarsınız. ABD’den çok güçlü bir ülke miyiz? TL değerlenince ithalata koşuluyor. Dolar/TL’nin 1.85’in altına inmemesini tercih ederim. TL’yi değerlendirmek sanayicinin altına dinamit koymak demektir. Para değerlenince ithalat hortlayacak, cari açık olacak. Bunu nereden kapatacaksınız? Tekrar yüksek faiz-düşük kur dönemine gidersek yine çıkmak sokağa gireriz.”
‘Değer kaybı çözüm değil’
İhracatçılar, Merkez Bankası’nın faiz koridoru uygulaması gibi dolarda da 1.70-1.80 arasında bir kur koridoru önerirken ekonomistler, dolarda ideal kur seviyesinin olmayacağını söyledi. Ekonomistler, sadece TL’nin değer kaybıyla sanayicinin rekabet etmesini sağlamak ve cari açıktaki sorunu çözmenin zor olduğuna dikkat çekerek, sepetin 2.00-2.05 gibi bir değerde olmasının ihracat-ithalat dengeleri ve sanayi açısından objektif ölçülerde bir değer olabileceğini kaydetti.
İŞ DÜNYASI NE DİYOR?
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi
‘1.70-1.80 arasında bir kur koridoru öneriyoruz’
“Merkez Bankası’nın faiz koridoru uygulaması gibi ihracatçılar olarak biz de dolarda 1.70-1.80 arasında bir kur koridoru öneriyoruz. Kurun 1.8’in üzerine çıkması çok etkilemeyecektir ama 1.7’nin altına kesinlikle düşürülmemesi lazım. Eğer öyle olursa Merkez Bankası’nın proaktif davranarak müdahale etmesi gerekir. Çünkü, bu koridor ithalatçı için dengeleyici, ihracatçı için de rekabetçidir. Bu kur seviyeleri ihracatımızın sağlıklı gelişimi için makul seviyeler.”

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi
‘En büyük zararı oynak döviz kuru veriyor’
“Yüksek kur ihracatçı için her zaman bir avantaj oluşturur. Ancak kurun çok oynak olması iç piyasada bizim için sıkıntı nedeni oluyor. Birden yükselen kur içeride dezavantaja dönüşüyor. Kurun üç gün sonra nereye varacağını kestiremeyen ihracatçı fiyat tutturmakta çok zorlanıyor.
Çünkü bize en büyük zararı oynak, kısa vadeli değişen kur veriyor. Bugünkü seviyelere göre hazırlık yapmış olan ihracatçı, üç ay sonra parasını aldığında sepet kuru daha aşağılarda görürse sıkıntı olur.
O yüzden kurun çıkarken de inerken de çok daha yavaş hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum.
Öte yandan, kurdaki hareketliliğin etkisini zannedildiği gibi kısa vadede hissetmiyoruz. Aksine belli bir zaman sonra etkisini görüyoruz. Dolarda 1.75, euro’da ise 2.40’ın üstü bizim için ideal kur seviyesi.”

TGSD Başkanı Cem Negrin
‘Bu polİtİka sürerse üretİm gücü küçülecek’
“Değerli TL yüzünden ihracatçı işini büyütemiyor. Türkiye’deki markalarda içeride üretim yaptırmak yerine ithalatı tercih ediyorlar.
Bu politikalar devam ederse Türkiye’nin üretim gücü küçülecek. İstesek de istemesek de ithalat yapmak zorunda kalacağız. Hazır giyim açısından baktığımızda dolar kuru bizi hiç ilgilendirmiyor. Çünkü hazır giyim ihracatının yüzde 80’ini Euro Bölgesi’ne yapıyoruz. Bu açıdan baktığımızda euro kurunun 2.40 - 2.60 aralığında olması gerekir. Mevcut pozisyonumuzu korumamız için işçilik ve enerji fiyatları arttıkça kurun da aynı seviyede artması gerekir.”

PİYASA NE DİYOR?
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert
‘İdeal kur sevİyesİ dİye bİr şey yok’
“Şu anki konjonktürde TL’nin 1.75-1.85 aralığında dalgalanması makul görünüyor. TL’nin tam olarak olması gereken seviyeyi tartışmak çok anlamlı değil. Seviye piyasa tarafından, o zamanın şartlarına göre belirlenir, yani ideal kur seviyesi diye bir şey yoktur. Öte yandan, kurun ‘ayarlanması’ yerine, sanayicinin finansal enstrümanları kullanarak seviyelere uyum sağlaması daha mantıklı bir çözümdür.
Önümüzdeki dönemde hâlâ bir çok belirsizlikler var, çözüldü dediğimiz sorunlar yapısal adımlar bir türlü atılamadığı için daha da büyümüş olarak tekrar karşımıza çıkıyorlar. Bu yüzden de henüz TL için en kötüsünün geride kaldığını düşünmüyorum.”

T-Bank Baş Ekonomisti Veyis Fertekligil
‘İhracat-İthalat dengesİ için sepet 2.00-2.05 olmalı’
“Seviye vermek zor olsa da dolar/TL’nin değerli ve 1.50’ler veya onun altında olmasının Türkiye gibi bir ülkede ithalatı ve iç talebi körüklediği ve cari açığın fazlalaşmasında etken olduğu görülmekte. Diğer taraftan TL’nin kontrolsüz kaybı da enflasyonun artmasına ve dış borcu olan şirketlerin veya döviz borcu olan kişilerin durumunu sarsıyor.
Sadece TL’nin değer kaybetmesiyle sanayi kesiminin rekabetini sağlamak ve cari açıktaki sorunu çözümlemek zor. Burada ihracat-ithalat dengesizliğini giderici önlemler, sanayi politikalarının revizyonu, sanayi ve ihracatın teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek mallara yönlendirilmesi, lüks tüketim malları ithalatında sınırlamalar ve enerji ithalatını azaltacak uygulamalar düşünülmeli. Bu açıdan TL’nin dolar karşısında makul ölçülerde bir değer kaybı yeterli olabilecek. Dolar/TL için bir kur seviyesi belirlenmesi gerekirse 1.70-1.75 arası olması makul. Öte yandan, sepet bazında konuşmak gerekirse döviz sepetinin 2.00-2.05 gibi bir değerde olması ihracat-ithalat dengeleri ve sanayi açısından objektif ölçülerde bir değer olabilir.

ING Bank Trading Grup Müdürü Murat Yardımcı
‘Sepetin haziran sonunda 1.95’e inmesini bekliyoruz
“Euro’nun Dolar karşısında değer kazanmasının etkisiyle içeride dolar/TL 1.82 seviyesinden işlem görüyor. Ancak, sepet bazında 2.0945 seviyesinde bulunan kur aşağı gelmedi. Doların seyri global piyasalara göre yön buluyor. Dolar/TL paritesinin 1.85’lerde taban oluşturacağını düşünüyorum.
Şirketler için kurdaki volatilite önemli. Bu nedenle 1.81-1.85 arasındaki bir kur şirketler için öngörülebilir anlamı taşıyor. Önümüzdeki dönemde Euro Bölgesi’nden gelecek haberler kuru etkileyecektir. Kur sepetinin haziran sonunda 1.95 olmasını bekliyoruz. Bunda da Merkez Bankası’nın tavrı ve cari açıktaki iyileşmenin de etkisiyle Türkiye’ye para girişi beklentisi sözkonusu.”

EYLEM TÜRK-AYFER YILDIZ / Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)