E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolardaki yükseliş Fed için sorun yaratıyor---

Dolardaki yükseliş Fed için sorun yaratıyor

Dolardaki yükseliş Fed için sorun yaratıyor
27 Ocak 2016 - 15:00 borsagundem.com

Doların değer kazanması faiz artırımıyla aynı etkiye sahip olabilir

Wall Street Journal haberine göre, Çarşamba günü, Fed yetkilileri faiz oranıyla ilgili kılavuzunu açıklamaya hazırlanırken, yatırımcılar doların ABD'nin ana ticaret ortakları karşısında değer kazanmasına ve küresel finansal piyasalarda karışıklığın yoğunlaşmasına hazırlanıyor.

Hisse senetleri ve tahvillerin aksine, dolar 2016'ya yumuşak bir giriş yaptı. WSJ dolar endeksi geçtiğimiz 2 yılda yüzde 23 yükseldi. Yatırımcılar, dolardaki değer kaybının devam etmesi durumunda bu durumun küresel piyasalara olası etkilerinden endişe duyuyor.

Aralık ayında yaklaşık 10 yıl aranın ardından faiz artıran Fed'in bu ay faiz oranını sabit bırakması beklenirken, traderlar ve ekonomistler, Fed'in ekonominin gidişatıyla ilgili iletişimi ve para piyasalarının vereceği tepkiyle ilgili giderek daha tedirgin hale geliyor.

Analistler, aslında, dolardaki artışın piyasalara etkisinin Fed'in faiz artırımıyla aynı olacağını söylüyor.

Güçlü dolar, Fed'in faiz artırma planının önüne geçmiş bulunuyor. Bu durum da Fed'in, faizleri yavaşça yukarı çekerken ekonomide borçlanma maliyetlerinin yükselmesine bağlı olumsuz etkilerin düşük kalmasına yönelik çabalarında karışıklığa neden oluyor.

ABD dolarının güçlenmesi, düşen petrol fiyatları ve küresel enflasyonun düşük seyretmesi gibi geçtiğimiz yıllarda dünya ekonomisinde en görünür zorluklardan bazılarının daha da kötüleşmesine neden oluyor. Güçlü dolar ayrıca kırılgan gelişmekte olan ekonomilerde finansal gerilimin yoğunlaşmasına yol açıyor.

ABD para biriminin 2016'nın şimdiye kadarki kısmında kazançları sınırlı kaldı. Dolar, küresel hisse senedi endekslerindeki sert hareketler ve devlet tahvili fiyatlarındaki ralliyle çelişir biçimde yüzde 1.3 yükseldi. Ancak, bir çok trader dolardaki değer kazancının hızlanmasını bekliyor. Dolar bu yıl euro karşısında yüzde 0.1, Japon yeni karşısında yüzde 1.6 düşerken, Rus ruble karşısında yüzde 9.6, Brezilya reali karşısında da yüzde 2.3 değer kazandı.

Fon yöneticileri, yuan işlemlerinde denetlemelerin artmasıyla doların olası değer kazancının Asya'ya yöneleceğini söylüyor. Bazı Asya para birimleri son yıllarda dolar karşısında diğer bölge para birimlerine kıyasla daha çok değer kazandı.

775.6 milyar dolar değerinde varlık yöneten Invesco'da kıdemli portföy yöneticisi Ray Uy, doların Tayvan, Singapur, Malezya ve Güney Kore para birimleri karşısında değer kazanacağını düşünüyor. 

Doların güçlenmesi ABD ihracatını vuruyor. ABD mallarının yurtdışında daha pahalı hale gelmesiyle ABD şirketlerinin karları olumsuz etkileniyor. Yatırımcılar, ABD şirket karlarının zayıfladığı bir dönemde ABD hisse senetlerinin bilhassa korunmasız olduğunu söylüyor.

Deutsche Bank AG baş küresel stratejisti Binky Chadha'ya göre, son günlerdeki piyasa volatilitesinin temeli "ABD dolarındaki çok çok hızlı yükseliş ve bunun etkisi". Chadha, "ABD ve Avrupa'da gelir elde eden bir şirket için, euro düştüğünde, raporlanan karın dolar değeri de düşer." dedi.

Analist ve traderlara göre, doların değer kazancını artırmasını tetikleyecek bir gelişme bugün Fed'in politikar kararıyla gelebilir. Piyasalar Fed'in bu yıl büyük oranda beklemede kalmasını beklese de, eğer, yatırımcılar bu akşamki açıklamayı Fed'in bu yıl faiz artırımları konusunda kararlı olduğu şeklinde okursa dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)