E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolardaki zayıflama geleceğe dair ne söylüyor?---

Dolardaki zayıflama geleceğe dair ne söylüyor?

Dolardaki zayıflama geleceğe dair ne söylüyor?
17 Eylül 2024 - 17:13 borsagundem.com

ABD Doları, Fed’den beklenen faiz indirimi öncesi düşüşte.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları Fed faiz indirimi öncesinde zayıflıyor. Bu düşüşün, bundan sonra ne olacağını belirlemesi bekleniyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Argentex'in döviz analizi başkanı Joe Tuckey, Fed'den daha büyük bir faiz indirimine ihtiyaç duyulmasının ‘büyüme endişelerine ve gelecek ekonomik sıkıntılara’ işaret edeceğini söylüyor.

Dolarda alım fırsatı mı?

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, ABD Doları, Çarşamba günü Fed'den beklenen faiz indirimi öncesinde düşüşte ve Fed'in hamlesinin büyüklüğüne bağlı olarak daha da zayıflayabilir. Öte yandan, bu zayıflığın bir alım fırsatı olma ihtimali de bulunuyor.

ABD Dolar Endeksi tarafından yansıtıldığı üzere dolar, Pazartesi günü yılın en düşük seviyelerine yakın, yaklaşık 100.77 seviyesinde işlem gördü. Bu, Nisan ayındaki 106.26'lık en yüksek seviyeden düşüş anlamına geliyor. Yen karşısında ölçüldüğünde, doların Pazartesi günü bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine gerilediği görülüyor.

50 baz puan indirim olasılığı yükseldi

Dolardaki düşüşe katkıda bulunan şey, Fed'in Çarşamba günü 16 yılın en büyük faiz indirimini gerçekleştirmesi için piyasanın ima ettiği yüzde 50'den fazla olasılık. Wall Street Journal yorumcusu Greg Ip'in daha büyük bir indirim çağrısında bulunmasının ve New York Fed'in eski başkanı Bill Dudley'nin Fed'in tam da bunu gerçekleştirmesini beklediğini belirtmesinin ardından, 50 baz puanlık bir indirime yönelik beklentilerin geçen hafta Cuma günü yüzde 50'den Pazartesi günü yüzde 63'e yükseldiği görülüyor. Bu arada, CME FedWatch Tool'a göre, 25 baz puanlık bir indirim olasılığı geçen haftanın sonundaki yüzde 50 seviyesinden yüzde 37'ye düşmüş durumda.

Çarşamba günü yapılacak daha büyük bir Fed faiz indirimi ‘doları yeni dip seviyelere çekebilecekken Tuckey, daha küçük çaplı 25 baz puanlık bir indirimin ‘muhtemelen çok daha az döviz oynaklığı başlatacağını’ söylüyor. Tuckey, paylaştığı notta, bu görüşünün bir nedeninin ‘özünde, daha büyük bir indirime duyulan ihtiyacın büyüme endişelerine ve gelecekteki ekonomik sıkıntılara işaret etmesi’ olduğunu yazıyor.

Belirsizlik artıyor

Dolar, ABD büyüme beklentilerini, Fed tarafından belirlenen faiz oranlarının yönünü ve oranların dünyanın geri kalanına göre nereye gittiğini takip ediyor. Yen, dolara karşı güçleniyor çünkü Japonya Merkez Bankası'nın Temmuz ayında borçlanma maliyetlerini artırmasının ve Mart ayında negatif faiz politikasını sonlandırmasının ardından yıl sonuna kadar faiz oranlarını tekrar artırması bekleniyor. Japonya Merkez Bankası yetkililerinin bir sonraki politika duyurularını Fed'in kararından iki gün sonra Cuma günü yapması planlanıyor.

Fed'in ilk faiz indiriminin boyutu hakkındaki belirsizlik de artıyor; yetkililerin net bir şekilde iletişim kurmak için çok çalıştıkları ve merkez bankasının iki günlük toplantısının bugün başlayacağı düşünüldüğünde bu alışılmadık bir gelişme olarak öne çıkıyor. Fed, faiz oranlarını bir yıldan uzun süredir yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında, 23 yılın zirve seviyesinde tutuyor.

İki düşünce çizgisi

Yatırımcılar şu anda iki düşünce çizgisine odaklanmış durumda. Bunlardan birincisi, 2008 Finans Krizin’den bu yana ilk olacak 50 baz puanlık bir indirimin, ABD'yi durgunluktan uzak tutmak, enflasyon azaldıkça borçlanma maliyetlerinin aşırı kısıtlayıcı hale gelmesini önlemek veya her ikisi için de gerekli olması. Diğeri ise büyük faiz indirimlerinin yalnızca acil durumlar için saklı tutulması ve ekonominin hala ayakta kalmasıyla 25 baz puanlık bir indirimin daha olası olması ve Fed'in daha kademeli bir şekilde hareket etmesini sağlaması.

Mark McCormick de dahil olmak üzere TD Securities stratejistleri, “Fed faiz indirimlerine başlamaya hazır görünüyor; ana soru 25 mi yoksa 50 baz puan mı olacağı” diyor. Fed'in faiz oranı tahminlerine atıfta bulunan TD ekibi, “Mesajın noktaları ve tonu, olay etrafındaki ticareti belirlemek zorunda olsa da, gelecek haftalarda ve aylarda verilecek söylemden daha önemli olacağına kesinlikle inanıyoruz” diyor. Stratejistler, örneğin doların ABD büyüme göstergelerini 'yakından takip ettiğini’ ekliyor.

Daha da mı zayıflayacak?

TD’nin dolara yönelik tartışması, genellikle ABD Doları’nın Fed faiz indirimlerine başladıkça daha fazla zayıflamak için alanı olup olmadığı veya anlatının dönüşmesiyle bunun bir satın alma fırsatı olup olmadığı etrafında dönüyor. Stratejistler, “Gelecek birkaç ay için ikinci kamptayız” diye yazıyor.

TD stratejisteleri, “Fed, ihtiyatlı davranarak 25 baz puandan başlamalı. Ayrıca, dolar konumlandırması şu anda modellerimizde temiz ve merkez bankası ayrışmasının maksimum veya dünya genelindeki merkez bankalarının faiz oranlarında ayrışma yaşaması muhtemel seviyelerde olduğumuzu düşünüyoruz” diye ekliyor.

Dolar/TL'de yön neresi?Dolar/TL'de yön neresi?

 

Dolar/TL haftaya nasıl başladı?Dolar/TL haftaya nasıl başladı?

 

Pimco: Fed'in faiz indirimleri dolar için daha fazla zayıflık anlamına gelebilirPimco: Fed'in faiz indirimleri dolar için daha fazla zayıflık anlamına gelebilir

 

ABD Doları kazanımlarını siliyorABD Doları kazanımlarını siliyor

 

Dolar düşerken hangi para birimleri yükselecek?Dolar düşerken hangi para birimleri yükselecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)